Pusse opp badet nå? Skal, skal ikke?

Av Ronny Engan 12. september 2017

Å utsette oppussingen på badet kan gjøre at jobben blir dyrere enn nødvendig.

Er det andre ting som frister mer å bruke pengene på enn å pusse opp badet? Det er forståelig! Men hvis du er usikker på om badet tåler at du skyver jobben foran deg, bør du få noen til å ta avgjørelsen sammen med deg. Utsettelser kan gjøre at jobben med å fikse badet blir dyrere enn nødvendig. 

Vet du hvordan det står til med "helsa" til badet ditt i dag? Levetiden til et bad kommer an på når det sist ble pusset opp, hvilke materialer som ble brukt og kvaliteten på arbeidet som ble utført. Et bad som har fått kjærlighet og omtanke kan vare i mange, mange år.

Har det derimot gått for "lut og kaldt vann" i lengre tid, kan det føre til råte, mugg, lekkasjer og andre skader. Alle disse har ikke nødvendigvis synlige tegn.

Men tilbake til utgangsspørsmålet: Pusse opp badet nå, eller utsette det litt til? For og imot?

Pusse opp senere

Kanskje vil du heller ta en skikkelig ferietur eller bytte bil fremfor å pusse opp badet i år? Er tilstanden til badet ditt er «uviss», kan utsettelser gjøre at arbeidet på badet blir dyrere enn det trenger å bli. Enten i form av skader, eller merarbeidet som kommer når du lar badet forfalle enda et år.

Se også for deg følgende skrekkscenario: Du har utsatt oppussingen og reist på sommerferie i stedet. Mens du ligger ved bassengkanten og dypper tærne i vannet, ringer naboen din som bor i etasjen under. Det drypper fra taket hans, og vannet kommer fra badet ditt. Det var den ferien! 

Velger du å ta badet foran ferie, kan du dra på langtur neste år i trygg visshet om at det ikke vil bli trøbbel med badet ditt. Er du i tvil om det er riktig å vente med å pusse opp, så bør du i hvert fall be en rørlegger om å gjøre vurderingen sammen med deg. 

LES OGSÅ: Hvordan velge riktig rørlegger?

Ifølge Finans Norge intreffer vannskader så ofte som hvert niende minutt. Ved større lekkasjer må kanskje hele badet og andre rom rundt rives helt ned og bygges opp på nytt. Når slikt skjer, er det ekstra kjedelig å tenke at du «skulle ha» gjort noe med badet tidligere!

Pusse opp nå

Å pusse opp badet er en rund formulering. Omfanget av oppussingen avhenger av hva du vil eller må gjøre, og hvor mye penger du kan bruke på prosjektet. Det behøver ikke være et veldig stort og kostbart prosjekt i utgangspunktet, men det kan som nevnt bli det om du venter for lenge. Uansett er det smart å ha en plan for gjennomføringen.  

Verken fliser eller fuger er vanntette. Membranen som ligger under flisene derimot, er og skal være vanntett. Det er her de fleste lekkasjene oppstår, enten som følge av feil utført arbeid eller som følge av at badet begynner å dra på årene. Kjøpte du boligen uten dokumentasjon på utført arbeid på badet, aner du sannsynligvis ikke hva som er gjort bak vegger, i gulv og i tak. Dette i seg selv er en grunn som taler for å ikke utsette oppussingen lenger enn du må.

LES OGSÅ: Kan jeg pusse opp badet uten å bytte membran?

Våtromsnormen er et begrep som er verdt å lære seg. Det er ikke en lov, men en «oppskrift» på hvordan et bad skal bygges og pusses opp riktig. Hvis den som gjør arbeid på badet ditt forholder seg til våtromsnormen, og i tillegg gir deg garanti på arbeidene, kan du være trygg på at det er bra.

Snakk med rørleggeren

En tommelfingerregel er at det lønner seg å pusse opp badet mens det fortsatt er i grei stand, og ikke vente til tidens tann har gnagd seg så langt inn i konstruksjonen at du må bygge det opp igjen helt fra bunnen av. 

Be rørleggeren om hjelp til å ta avgjørelsen. Får du beskjed om at badet er godt nok for noen nye år, kan du senke skuldrene og dra på ferie uten bekymringer. Er anbefalingen at du bør gjøre noe raskt, kan du be om å få et prisoverslag eller en fast pris på jobben som må gjøres. Det er ikke sikkert at det blir så dyrt som du kanskje frykter. 

Husk også at større oppgraderinger på badet er en investering i boligens totale verdi. Et «friskmeldt» bad med dokumentasjon på at arbeid er utført av fagfolk er en stor fordel den dagen du bestemmer deg for å selge.

LES OGSÅ: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Hva er viktigst for deg?

Til syvende og sist må du rett og slett veie alternativene opp mot hverandre og bestemme deg for hva som er viktigst for deg akkurat nå. 

Vil du vite mer om hva du bør tenke på når du skal pusse opp badet, anbefaler jeg deg å laste ned e-boken vår:

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Oppussing av bad


Ronny Engan's photo

Av: Ronny Engan

Ronny Engan har jobbet som rørlegger siden 1988 og har drevet med det meste en rørlegger gjør i sin hverdag: serviceoppdrag, eneboliger, større anlegg og varmepumper.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg