Hvor lang levetid har et bad?

Av Jostein Larsen 13. juli 2023

Levetiden til et bad handler om mye mer enn bare byggeåret.

Lurer du på om badet ditt har gått ut på dato, bokstavelig talt? Alderen spiller selvsagt en rolle, men levetiden til et bad avhenger av mye mer enn bare byggeåret.

Hvis du hadde spurt meg om hvor mange år jeg tror badet ditt har igjen, ville jeg nok først spørre deg når badet ble bygd. Byggeår er selvsagt vesentlig – men det er også hvordan det er bygget og hvem som gjorde det. Ikke minst: Hvordan blir badet brukt i det daglige, og får det jevnlig vask og stell? Rengjøring og vedlikehold påvirker nemlig levetiden på badet i stor grad.

Og bare så det er sagt med en gang: Er du i tvil om tilstanden til badet ditt – få fagfolk til å sjekke det. Heller før enn senere!

Alder ingen hindring

Skader, vannsøl og luftfuktighet korter ned levetiden til badet. Slitasje og sprekker i fliser og fuger øker risikoen for fukt og råte. Det gjør også vann som ikke blir tørket opp. Dårlig ventilasjon som ikke frakter fukten av rommet kan føre til fuktmerker og muggsopp i tak, på lister, skuffer og fronter. For ikke snakke om den fukten som ikke synes i gulv og vegger.

Les også: Pusse opp badet - hva kan jeg gjøre selv?

Hvor lenge kan du egentlig forvente at badet ditt skal leve? Det er fristende å si at det kommer an på hvem som har bygget det – og hvordan. Vi rørleggere opplever at ikke alle bad er bygget av fagfolk.

Men: Har du et bad som er bygget etter forskriftene og holdt i god stand, kan det vare i minst 30 år. Kanskje til og med 40 og 50 år. Generelt anbefaler vi gjerne oppussing etter 20-30 år. Da er det som regel flere gode grunner til å gi badet nytt liv.

Les også: Dokumentasjon på bad: Faglig riktig, er det så viktig?

Er du flink til å holde badet ved like, holder det seg «friskere» lenger, på alle måter. Det handler om å gjøre rent ofte, skifte utslitte deler, sjekke fugene jevnlig og rense sluket så det ikke går tett.

En nal bør være standardutstyr på alle bad. Den er et supert verktøy for å fjerne overflødig vann fra vegger og gulv etter dusjen. En billig forsikring er det også.

Utstyr på badet har ulik levetid

For noen år siden laget Sintef Byggforsk en oversikt over levetiden til ulike deler på badet. Den slo fast at gulvmonterte toaletter (ikke vegghengte), servanter og badekar lever lengst med en gjennomsnittsalder på cirka 50 år.

Hele listen så slik ut:

  • Vannklosett - 50 år
  • Servant - 50 år
  • Badekar - 50 år
  • Blandebatteri til servant - 15 år
  • Badearmatur - 15 år
  • Dusjkabinett - 20 år
  • Plastsluk - 50 år
  • Varmtvannsbereder i rustfritt stål - 20 år
  • Vannmåler - 25 år

Les også: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som jeg har kjøpt selv?

Når andre ting enn levetid bestemmer når du gjør om badet ditt 

Du  ikke vente til flisene sprekker og de sorte prikkene dukker opp i taket før du gjør noe! Har du lyst og anledning til å gjøre forandringer på et bad som har flere gode leveår igjen, så er det selvfølglig ingenting i veien for det. Det er mange som lar «lysten styre over fornuften». Norge ligger helt i toppen i Europa når det gjelder oppussing, og ifølge Prognosesenteret brukte vi i gjennomsnitt 85 000 kroner på å oppgradere badet i 2016.

Kanskje har livssituasjonen din endret seg slik at du bruker badet annereldes enn før? For eksempel kan veien fra å ha badet helt for seg selv, til å plutselig ha badekar, stellebord og småfolk tassende rundt være kort og brutal. Eller omvendt: Kanskje har ungene forlatt redet, og badet kan endelig gjøres om etter dine egne ønsker og behov?

Les også: Hva koster det å pusse opp badet?

Et godt råd til slutt: Har du et bad som begynner å nærme seg tiden for større endringer på grunn av alder, manglende vedlikehold, endret livssituasjon eller ren og skjær lyst? Ta kostnaden ved å bygge opp selve baderommet riktig og grundig. Utstyr kan du alltids bytte ut og koste på senere, men grunnarbeidet lønner det seg å gjøre skikkelig med én gang.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg