Pusse opp badet - hva kan jeg gjøre selv?

Av Ronny Engan 14. november 2017

Pusse opp badet? Dette kan du gjøre selv.

Når du skal bygge eller pusse opp et bad bør du kjenne dine evner og begrensninger. Det er mange ting du helt sikkert kan gjøre selv, og noen oppgaver du muligens kan gjøre. Og så er det noen jobber vi rørleggere anbefaler deg å la være - uansett hvor "handy" du er. 

Hvis du er av den nevenyttige typen kan det selvsagt være fristende å legge ned litt egeninnsats i oppussingen av badet. Så lenge du vet hva du driver med kan det være penger å spare, men i motsatt fall kan det bli dyrt! Derfor har jeg laget en oversikt over arbeid du kan gjøre selv. I tillegg får du noen råd om når - og hvorfor - du bør belage deg på profesjonell hjelp. 

Start med en egenvurdering

Før du går løs på badet bør du gjøre en grundig vurdering. Av deg selv! Vær ærlig og erkjenn eventuelle egne begrensinger. Satser du på hjelp fra bekjente eller familiemedlemmer? Vurder dem på samme måte.

 • Tenk over hva du vil få igjen for å gjøre våtromsarbeid på egenhånd.
 • Vit at det er risiko og konsekvenser med å pusse opp badet ditt selv. 

Du må være klar over at det arbeidet du gjør selv ikke gir deg eller en fremtidig kjøper noen garantier, godkjent dokumentasjon eller reklamasjonsrett. Altså ingen av de tingene du får når fagfolk gjør jobben for deg.  

Rådfør deg med en rørlegger

Det er ofte slik at håndverkere ikke ønsker å fortsette arbeid som er påbegynt av ufaglærte. Det er naturlig, med tanke på garantier som skal gis på arbeid som er gjort og produkter som er brukt.

Derfor: Hvis du har tenkt til å sette bort jobben på et senere tidspunkt, kan det være lurt å rådføre seg med en rørlegger før du begynner arbeidet.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig rørlegger

Dette kan du antageligvis gjøre selv på badet

Oppgavene vi lister under her er typiske jobber mange utfører selv, og hvor det kan være noen arbeidstimer å spare. De innebærer heller ingen store risikomomenter. Selvsagt under forutsetning av at du har vurdert deg selv som egnet gjennom egenvurderingen. Hvis ikke, så kan jo egentlig det meste bli risikabelt!

Men før du begynner må du vite at du har mulighet til å stenge vannet til kun badet, og eventuelt plugge vannrør. Husk også på at en elektriker må koble fra strømmen på badet hvis det trengs.

Dette er noen av de enklere gjør-det-selv-oppgavene:

 • Montere nye bademøbler – men husk at det må være spikerslag bak veggen. 
 • Bytte ut badekar med dusjkabinett. NB! Gamle bad har ikke membran, derfor kan du ikke dusje rett på gulvet.
 • Bytte toalettsete.
 • Male vegger og tak. Bruk maling som er egnet for baderom.
 • Montere knagger og andre enklere bruks- og pyntegjenstander.
 • Bytte dør – men husk at det må være lufting under døren.
 • Montere vifte for avtrekk fra badet. Pass imidlertid på at du ikke blåser luften fra badet ditt inn til naboen (gjelder spesielt i eldre blokker og leilighetsbygg).
 • Koble til vaskemaskin.

Obs! Vær klar over at en rørlegger kan fraskrive seg ansvaret for at membran og annet arbeid holder dersom du monterer baderomsmøbler, knagger, eller lignende selv. Hvis du lager hull i membranen, er ikke den lenger vann- og fukttett. Dermed har du heller ingen garanti. Rådfør deg med fagfolk i forkant her også.

Legge flisene selv?

Noen vil kanskje savne et punkt på denne lista om å legge fliser. I prinsippet er det ikke vanskelig å legge fliser, men du må være svært nøye slik at du ikke skader membranen. For å være sikker på at våtromsnormen blir fulgt, anbefaler vi at du bruker fagfolk til dette. Det er heller ikke sikkert at du sparer så mye på å gjøre det selv. Du trenger tross alt en del materiell og helst litt godt håndlag. Fagfolk gjør dette raskt og enkelt, og da har du i tillegg sporbarhet hvis det skulle oppstå lekkasje.  

LES OGSÅ: Er flisene på badet tette?

Dette kan du kanskje gjøre selv på badet

Så blir det vanskeligere. Nå bør du være over middels handy, og kjenne litt til enkel bygningsteknikk.  Vann og strøm må kobles fra separat, kun for badet, for dette vil ta tid – og du vil neppe være uten vann eller strøm i flere dager eller uker.

Dette er de mer avanserte gjør-det-selv-oppgavene:

 • Rive ned det gamle badet
 • Pigge opp gammelt gulv
 • Bygge opp igjen rommet fram til membran
 • Gipse og male tak
 • Sette inn og male dører
 • Enklere flislegging (ref avsnittet over)

LES OGSÅ: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som jeg har kjøpt selv?

Dette bør eller må fagfolk gjøre

 • Membranarbeider
 • Støpe gulv med varmekabler
 • Legge vanntette sjikt og smøremembraner
 • Rørarbeider som blir skjult i vegger og gulv
 • Skjøte rør
 • VVS-arbeider og spesielt koblinger som innbefatter vann under trykk (utover det å koble til vaskemaskin og lignende)
 • Krevende flisarbeider
 • Alle elektriske arbeider
 • Arbeid knyttet til sluk

Av disse oppgavene er det kun det elektriske som ifølge loven kreves utført av fagfolk, men vanskelighetsgraden og risikoen for alvorlige konsekvenser ved feil på de andre oppgavene er så høy at vi anbefaler å overlate det til profesjonelle.

Bruk av fagfolk sikrer verdiøkning og eventuell erstatning

Husk at alt arbeid som følger Våtromsnormen og er utført av fagfolk med dokumentasjon, er noe som vil øke verdien av boligen din. Gjør du mye arbeid på badet selv, eller får jobben gjort uten regning fra godkjent bedrift, vil du neppe få noen særlig gevinst av oppussingen.

Les også: Lønner det seg å pusse opp badet før jeg skal selge boligen?

Skulle uhellet være ute og du må kontakte forsikringsselskapet ditt, er det heller ikke gitt at du får dekket skaden. Det er mange forsikringsselskap som krever at noen oppgaver er gjort av profesjonelle. Det kan derfor være smart å sjekke dette før du går i gang. 

Dokumentasjon er viktig

Dokumentasjon er veldig viktig, både for reklamasjonsrett, erstatning ved eventuelle forsikringssaker og med tanke på videresalg av boligen. 

Gjør du mye jobb selv, bør du også dokumentere selv. Det kan du gjøre i form av bilder underveis, i tillegg til å ta vare på kvitteringer på kjøp (eller ta bilder av dem). Hvis noen skulle ønske å kjøpe boligen din en dag, vil de garantert ønske å se din dokumentasjon også. 

Her kan du lese mer om hvorfor det er så viktig å dokumentere at arbeid på badet er gjort riktig.

Klar til å sette i gang?

Jeg håper ikke jeg har tatt fra deg lysten til å sette i gang med badet nå? Det var absolutt ikke hensikten! Derimot håper jeg at jeg har klart å gi deg en grei oversikt over hva du må og bør ta hensyn til. Og, ikke minst: Hva du fint kan gjøre selv på badet. For videre lesning anbefaler jeg både VBs temaside om oppussing av bad og e-boken nedenfor.

Lykke til med oppussingen!

New Call-to-action 

Temaer: Oppussing, Bad


Ronny Engan's photo

Av: Ronny Engan

Ronny Engan har jobbet som rørlegger siden 1988 og har drevet med det meste en rørlegger gjør i sin hverdag: serviceoppdrag, eneboliger, større anlegg og varmepumper.

Epost

Webside

 • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle