Pusse opp badet – hva kan jeg gjøre selv?

Av Camilla Cox Barfot 23. februar 2023

Korsbakken BIG Taupe 160 Soft Matt-1

Vurderer du å bygge eller pusse opp bad selv? Da bør du kjenne dine evner og begrensninger. Det er nemlig mange ting du garantert kan gjøre selv, og noen oppgaver du kanskje kan gjøre. Og så er det noen jobber du bør overlate til en kyndig rørlegger – uansett hvor "handy" du er. 

MYKT OG MATT: BIG Taupe 160 Soft Matt er en del av BIG-serien fra Korsbakken. BIG er en eksklusiv serie med flotte detaljer og ekstra dyp skuff. Se flere løsninger fra Korsbakken her.

Hvis du er av den nevenyttige typen skjønner jeg at det er fristende å legge ned litt egeninnsats i oppussingen av badet. Så lenge du vet hva du driver med kan det være penger å spare, men i motsatt fall kan det bli dyrt. Her er en oversikt over arbeid du kan gjøre selv ved oppussing av badet. I tillegg får du noen tips om når – og hvorfor – du bør belage deg på profesjonell hjelp. 

Last ned gratis veileder: Bo lenger hjemme med tilpasset bad

Start med en egenvurdering

Før du går løs på badet bør du gjøre en grundig vurdering. Av deg selv. Vær ærlig og erkjenn eventuelle egne begrensinger. Hvis du satser på hjelp fra bekjente eller familiemedlemmer bør du vurdere dem på samme måte.

 • Tenk over hva du vil få igjen for å gjøre våtromsarbeid på egenhånd.
 • Vit at det er risiko og konsekvenser med å pusse opp badet ditt selv. 

Du må være klar over at det arbeidet du gjør selv ikke gir hverken deg eller en fremtidig kjøper noen garantier, godkjent dokumentasjon eller reklamasjonsrett. Altså ingen av de tingene du får når fagfolk gjør jobben for deg.

Les også: Ny avhendingslov: Nå blir det enda viktigere å dokumentere baderomsarbeider

Rådfør deg med en rørlegger

Det er ofte slik at håndverkere ikke ønsker å fortsette arbeid som er påbegynt av ufaglærte. Det er naturlig, med tanke på garantier som skal gis på arbeid som er gjort og produkter som er brukt.

Derfor: Hvis du har tenkt til å sette bort jobben på et senere tidspunkt, kan det være lurt å rådføre deg med en rørlegger før du begynner arbeidet. Da er rørleggeren i det minste klar over jobben du har tenkt til å utføre, gitt deg råd og er hakket bedre rustet til å takke ja til å hjelpe deg senere.

Les også: Slik velger du riktig rørlegger

Dette kan du vanligvis gjøre selv ved oppussing av badet

Oppgavene som er listet opp nedenfor er typiske jobber mange utfører selv, og hvor det kan være noen arbeidstimer å spare. De innebærer heller ingen store risikomomenter. Selvsagt under forutsetning av at du har vurdert deg selv som egnet gjennom egenvurderingen. Hvis ikke, kan jo egentlig det meste bli risikabelt!

Før du begynner må du vite at du har mulighet til å stenge vannet til kun badet, og eventuelt plugge vannrør. Husk også på at en elektriker må koble fra strømmen på badet hvis det trengs.

Noen av de enklere gjør-det-selv-oppgavene:

 • Montere nye bademøbler – husk at det må være spikerslag bak veggen. 
 • Bytte ut badekar med dusjkabinett. NB! Gamle bad har ikke membran, derfor kan du ikke dusje rett på gulvet.
 • Bytte toalettsete.
 • Male vegger og tak. Bruk maling som er egnet for baderom.
 • Montere knagger og andre enklere bruks- og pyntegjenstander.
 • Bytte dør – pass på at det er lufting under døren.
 • Montere vifte for avtrekk fra badet. Pass på at du ikke blåser luften fra badet ditt inn til naboen (gjelder spesielt i eldre blokker og leilighetsbygg).
 • Koble til vaskemaskin.

Obs! Vær klar over at en rørlegger kan fraskrive seg ansvaret for at membran og annet arbeid holder dersom du monterer baderomsmøbler, knagger, eller lignende selv. Lager du hull i membranen, er den ikke lenger vann- og fukttett. Da har du heller ingen garanti. Rådfør deg derfor med fagfolk i forkant her også.

Hvis du skrur i veggene, må du også vite hva som befinner seg bak dem, for her kan det være både vann- og strømførende ledninger.

VB2020022_1

ELEGANT STIL: Grand Grip 120 baderomsmøbel fra Iconic Nordic Rooms (INR). INR har skreddersydde dusjløsninger, baderomsinnredning og accessoirer med Nordens fremste kvalitet og med et detaljhåndverk som både synes og føles. Se flere løsninger fra INR her.

Legge flisene på badet selv?

Noen vil kanskje savne et punkt på denne lista om å legge fliser. I prinsippet er det ikke vanskelig å legge fliser, men du må være veldig nøye slik at du ikke skader membranen. For å være sikker på at våtromsnormen blir fulgt, anbefaler jeg at du bruker fagfolk til dette. Det er ikke gitt at du sparer så mye på å gjøre det selv heller, for du trenger tross alt en del materiell og helst litt godt håndlag. Fagfolk gjør dette raskt og enkelt, og da har du i tillegg sporbarhet hvis en lekkasje skulle oppstå.  

Les mer: Er flisene på badet tette?

Dette kan du kanskje gjøre selv ved oppussing av badet

Så blir det vanskeligere. Nå bør du være over middels handy, og kjenne litt til enkel bygningsteknikk. Vann og strøm for badet må kobles fra separat, for dette vil ta tid. Og du vil neppe være uten vann eller strøm i flere dager eller uker?

Mer avanserte gjør-det-selv-oppgaver:

 • Rive ned det gamle badet
 • Pigge opp gammelt gulv
 • Bygge opp igjen rommet fram til membran
 • Gipse og male tak
 • Sette inn og male dører
 • Enklere flislegging (se avsnittet over)

Les også: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som jeg har kjøpt selv?

Dette bør eller må fagfolk gjøre ved oppussing av badet

 

 • Membranarbeider
 • Støpe gulv med varmekabler
 • Legge vanntette sjikt og smøremembraner
 • Rørarbeider som blir skjult i vegger og gulv
 • Skjøte rør
 • VVS-arbeider og spesielt koblinger som innbefatter vann under trykk (utover det å koble til vaskemaskin og lignende)
 • Krevende flisarbeider
 • Alle elektriske arbeider
 • Arbeid knyttet til sluk

Av disse oppgavene er det kun det elektriske som ifølge loven kreves utført av fagfolk, men vanskelighetsgraden og risikoen for alvorlige konsekvenser ved feil på de andre oppgavene er høy. Overlat det til profesjonelle!

Macro Design Crown Stripe 100 Eik Sort-1

URBANT OG FRESHT: Crown Stripe Servant i eik og tilhørende speil fra Macro Design gir badet ditt et urbant – men fortsatt fresht preg, med innslag av naturlige elementer mot det mer røffe. Se flere løsninger fra Macro Design her.

 

Bruk av fagfolk sikrer verdiøkning og eventuell erstatning

Husk at alt arbeid som følger Våtromsnormen og er utført av fagfolk med dokumentasjon, øker verdien av boligen din. Gjør du mye arbeid på badet selv, eller får jobben gjort uten regning fra godkjent bedrift, er sjansen mindre for at du får noen særlig gevinst av oppussingen.

Les også: Lønner det seg å pusse opp badet før jeg skal selge boligen?

Skulle uhellet være ute og du må kontakte forsikringsselskapet ditt, er det heller ikke gitt at du får dekket skaden. Mange forsikringsselskap krever at enkelte oppgaver er gjort av profesjonelle. Det kan derfor være smart å sjekke dette før du går i gang.

Tettpå er et tiltak fra Skatteetaten og flere samarbeidspartnere, for å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.

Dokumentasjon er viktig

Dokumentasjon er veldig viktig, både for reklamasjonsrett, erstatning ved eventuelle forsikringssaker og med tanke på videresalg av boligen. 

Gjør du mye jobb selv, bør du også dokumentere selv. Det kan du gjøre i form av bilder underveis, i tillegg til å ta vare på kvitteringer på kjøp (eller ta bilder av dem). Hvis noen skulle ønske å kjøpe boligen din en dag, vil de garantert ønske å se din dokumentasjon også. Bilder og kvitteringer kan du laste opp i boligmappa di.

Her kan du lese mer om hvilke lover og regler som gjelder når du skal bygge eller pusse opp bad

Klar til å sette i gang?

Jeg håper ikke jeg har tatt fra deg lysten til å sette i gang med badet nå? Det var absolutt ikke hensikten! Derimot håper jeg at jeg har klart å gi deg en grei oversikt over hva du må og bør ta hensyn til. Og, ikke minst: Hva du fint kan gjøre selv ved oppussing av badet. For videre lesning anbefaler jeg både VBs temaside om oppussing av bad og e-boken nedenfor.

Lykke til med oppussingen!last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Oppussing av bad


Camilla Cox Barfot's photo

Av: Camilla Cox Barfot

Camilla Cox Barfot er rørleggermester og jobber til daglig hos VB Kråkerøy Rør med forsikringssaker, og service til større bygg. Hun er opptatt av ærlighet, kunnskap og god service innenfor faget. Det er ikke uten grunn hun ble kåret til Norges Hyggeligste Håndverker 2019.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg