Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Av Ken Røsholt 22. juni 2017

Be rørleggeren om å ta bilder underveis i arbeidet på badet.

De fleste har fått med seg at det er lurt å ha dokumentasjon på baderomsarbeid, og tar vare på kvitteringer og bekreftelser på utført jobb. Men mange tenker ikke over hva som ligger i å dokumentere at arbeid på badet er gjort faglig riktig - eller hvor viktig det kan være.

Ta først en rask kikk på disse fire punktene: 

  • Forsikring
  • Reklamasjonsrett
  • Verdiøkning
  • Salgsverdi 

Ser du for deg at du på et eller annet tidspunkt i fremtiden kan trenge dokumentasjon i forbindelse med minst ett av dem? Det er vel kanskje vanskeligere å ikke se det for seg.

Den dagen du skal selge boligen, klage på noe som ikke fungerer eller be forsikringsselskapet ditt om hjelp til å dekke skader, da bør du kunne dokumentere at arbeid som er utført i boligen din er gjort faglig riktig – av noen som kan faget. Dette gjelder ikke minst på bad og våtrom.

Hva bør dokumenteres og hvordan?

Det er viktig å dokumentere alle større inngrep og nye prosjekter som gjelder bad og våtrom. Be rørleggeren din om å ta bilder underveis i arbeidet. Det er spesielt viktig i arbeid som gjøres før veggen tettes og før flisene legges. Det er under flisene den mest kostbare delen av jobben ligger.

Å ha bilder av det som er inni i veggen er også en fordel hvis du skal pusse opp, henge opp bilder eller skru utstyr i veggen. Når du vet hvor rørene er, kan du unngå å slå spiker eller skru skruer i dem. For ikke å snakke om den dagen det plutselig skjer noe og du trenger å finne kilden raskt! Da er det kjekt å ha bilder. 

Rørleggeren tar også bilder av membran, skjøter, sluk, varmekabler, fordelerskap, koblinger, hvordan møblene er montert – alt som kan bidra til å bekrefte at arbeidet er forsvarlig utført.

I tillegg til bilder av jobben som gjøres bør du sørge for å få dokumentasjon på hvilke materialer og produkter som er brukt, og hvem som har utført arbeidet. 

LES OGSÅ: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som jeg har kjøpt selv?

Du kan også få en dokumentert vurdering av tilstanden på bad og våtrom i boligen. Be en rørlegger utføre Vannsjekken. Da får du kontrollert alt utstyr som det går vann igjennom, for eksempel blandebatterier, sluk, rør, koblinger og vannlåser. Etter kontrollen får du en tilstandsrapport fra rørleggeren med eventuelle anbefalinger om forbedringstiltak.

Dokumentasjonen fra rørleggeren bør være i et format som kan deles og lagres digitalt. Får du papirversjoner, bør du skanne og lagre disse elektronisk.

Boligeiers plikt til å oppbevare dokumentasjon

Ifølge både forskrift om elektriske lavspentanlegg (FEL) og Byggteknisk forskrift (TEK 10), har du som boligeier en plikt til å oppbevare dokumentasjon som gjelder boligen din. Den informasjonen skal overlates til neste eier ved et eventuelt salg. 

Stadig flere privatpersoner tar i bruk Boligmappa.no. Det er et slags "servicehefte" for boligen på nett, hvor du kan samle offentlige opplysninger og dokumentasjon om boligen og eiendommen din. En smart ting med Boligmappa er at rørleggeren og andre håndverkere kan lagre informasjon om jobber de har utført i boligen din, direkte i mappa som gjelder din bolig. All dokumentasjon følger da med til ny eier hvis du en dag bestemmer deg for å selge.

Det er gratis og enkelt å ta i bruk Boligmappa. Alt du trenger å gjøre er å logge deg inn, så får du opp boliger og eiendommer hvor du står som hjemmelshaver, eller eier av boligen. Deretter kan du, rørleggeren og andre håndverkere starte med å laste opp dokumenter og bilder.

Salg av bolig

God dokumentasjon bidrar til verdiøkning og en høyere salgsverdi den dagen du skal selge boligen din. Hvis du ikke har sørget for dokumentasjon på hvordan badet er bygget, vil det automatisk få tilstandsgrad 2 i en boligsalgsrapport - selv om det er helt nytt. Det er nest dårligste karakter. Jeg regner med at du helst vil unngå den? 

En kjøper vil oppleve det som en ekstra trygghet å se bilder på at jobben er skikkelig utført, og at du kan dokumentere at det er faglig riktig utført. Dessuten er det jo alltid morsommere med bedre karakterer.

Klager på badet topper listen over konflikter i forbindelse med boligsalg. Har du dokumentasjonen i orden, reduserer du sannsynligheten betraktelig for å havne i den statistikken.

LES OGSÅ: Hva bør du sjekke på badet på visning?

Forsikring

Eventuelle arbeider som er utført feil medfører ikke bare en risiko for skader – det kan også føre til redusert erstatningssum fra forsikringsselskapet. Bruk derfor seriøse håndverkere som kan dokumentere at de er kvalifiserte for å utføre våtromsarbeider. Etterspør dette før du inngår en avtale.

LES OGSÅ: 3 gode grunner til å velge svart arbeid på badet

Reklamasjonsrett

Apropos dokumentasjon og valg av rørlegger: Vi anbefaler også at du skriver en kontrakt med rørleggeren som skal utføre jobben for deg. Avtalen med rørleggeren bør inneholde:

  • Oversikt over hva som skal gjøres og leveres
  • Hva det skal koste
  • Hvor lang tid det skal ta og når det skal være ferdig
  • Avtale om at rørleggeren tar ansvar for å dokumentere arbeidet
  • En skriftlig «sluttattest» etter utført arbeid som bekrefter et arbeidene er faglig riktig utført av kvalifiserte personer
  • Benytt gjerne ferdige kontraktsformular fra Standard Norge.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig rørlegger

Lag gjerne en detaljert liste over hva som skal monteres av utstyr også. Og ikke minst: Avklar forventninger! Det er viktig for begge parter, og gjør det lettere å unngå uenigheter i etterkant. Dessuten har du retten på din side hvis noe er feil, og du vil reklamere.

Dokumentasjon lønner seg

Som du sikkert har skjønt, er dokumentasjon i mange tilfeller avgjørende for at du får den hjelpen du trenger, eller erstatningen du krever, hvis feil, mangler eller skader skulle oppstå i forbindelse med arbeid som er utført i hjemmet ditt. For verdien av boligen kan det også gjøre en kjempeforskjell at du kan vise til full "servicehistorikk".

Det er derfor vel verdt å ta seg tid til å passe på at alt arbeid som gjøres på boligen din dokumenteres godt. Rørleggeren din er fagmann og kan dette med dokumentasjon. 

Det lønner seg også å lagre informasjonen smart, på et trygt sted, enkelt tilgjengelig når du trenger å hente ut opplysninger. Boligmappa di er allerede klar - sørg for at den blir brukt!

New Call-to-action

Temaer: Bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle