Dokumentasjon på bad: Faglig riktig, er det så viktig?

Av Morten Erichsen 2. november 2023

Be rørleggeren om å ta bilder underveis i arbeidet på badet.

De fleste har fått med seg at det er lurt å ha dokumentasjon på baderomsarbeid, og tar vare på kvitteringer og bekreftelser på utført jobb. Men mange tenker ikke over hva som ligger i å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført – eller hvor viktig det kan være.

Ta en rask kikk på disse punktene: 

  • Verdiøkning
  • Salgsverdi 
  • Forsikring
  • Reklamasjonsrett

Ser du for deg at du på et eller annet tidspunkt i fremtiden kan trenge dokumentasjon i forbindelse med minst ett av dem? Det er vel kanskje vanskeligere å ikke se det for seg.

Den dagen du skal selge boligen, klage på noe som ikke fungerer, eller be forsikringsselskapet ditt om hjelp til å dekke skader, bør du kunne dokumentere at arbeid som er utført i boligen din er gjort korrekt – av noen som kan faget. Dette gjelder ikke minst på bad og våtrom.

Få dokumentasjon på baderomsarbeidene av rørleggeren

Det er viktig å dokumentere alle større inngrep og nye prosjekter som gjelder bad og våtrom. Be rørleggeren din om å ta bilder underveis i arbeidet, og spesielt før vegger tettes og fliser blir lagt. Det er under flisene den mest kostbare delen av jobben ligger.

Å ha bilder av det som er inni i veggen er også en fordel hvis du skal pusse opp, henge opp bilder eller skru utstyr i veggen. Når du vet hvor rørene er, kan du unngå å slå spiker eller skru skruer i dem. For ikke å snakke om den dagen det plutselig skjer noe og du trenger å finne kilden raskt! Da er det kjekt å ha bilder. 

Rørleggeren må også ta bilder av membran, skjøter, sluk, varmekabler, fordelerskap, koblinger, hvordan møblene er montert – i det hele tatt alt som kan bidra til å bekrefte at arbeidet er forsvarlig utført.

I tillegg til bilder av utført jobb, bør du forvente å få dokumentasjon på hvilke materialer og produkter som er brukt, og hvem som har utført arbeidet.

Visste du forresten at ifølge Byggebransjens våtromsnorm (BVN) plikter en våtromsentreprenør å gi boligeier dokumentasjon om badet eller vaskerommet hvis det er kontraktsfestet at det skal bygges/rehabiliteres etter Våtromsnormen? Det vil si blant annet tegninger, vedlikeholdsinstrukser og produktbeskrivelser.

Les også: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som jeg har kjøpt selv?

Dokumenter badets tilstand

Du kan også få en dokumentert vurdering av tilstanden på bad og våtrom i boligen. Be en rørlegger utføre Vannsjekken. Da får du kontrollert alt utstyr som det går vann igjennom, for eksempel blandebatterier, sluk, rør, koblinger og vannlåser. Etter kontrollen får du en tilstandsrapport fra rørleggeren med eventuelle anbefalinger om forbedringstiltak.

Dokumentasjonen fra rørleggeren bør være i et format som kan deles og lagres digitalt. Får du papirversjoner, bør du skanne og lagre disse elektronisk.

Boligeiers plikt til å oppbevare dokumentasjon

Ifølge Forskrift om elektriske lavspentanlegg (FEL) er boligeiere pålagt å oppbevare dokumentasjon om at anlegget er i henhold forskriftene (samsvarserklæring). Denne skal overlates til neste eier ved et eventuelt salg. I tillegg sier Byggteknisk forskrift (TEK 17) at du som boligeier har en plikt til å oppbevare dokumentasjon som gjelder drift av boligen din, eksempelvis badet.  

Stadig flere privatpersoner tar i bruk Boligmappa.no. Det er et slags "servicehefte" for boligen på nett, hvor du kan samle offentlige opplysninger og dokumentasjon om boligen og eiendommen din. En smart ting med Boligmappa er at rørleggeren og andre håndverkere kan lagre informasjon om jobber de har utført i boligen din, direkte i mappa som gjelder din bolig. All dokumentasjon følger da med til ny eier den dagen du eventuelt selger boligen.

Mange av rørleggerne i VB bruker Dextro, et digitalt kvalitetssikringsverktøy. Her lagrer vi all informasjon om utført arbeid, inkludert bilder. Dette er informasjon som enkelt kan lastes opp i din boligmappe.

Det er gratis og enkelt å ta i bruk Boligmappa. Alt du trenger å gjøre er å logge deg inn, så får du opp boliger og eiendommer hvor du står som hjemmelshaver, eller eier. Deretter kan du, rørleggeren og andre håndverkere, laste opp dokumenter og bilder.

last ned huskeliste med ting du må tenke på når du skal pusse opp badet

Dokumentasjon og ny avhendingslov

God dokumentasjon bidrar til verdiøkning og en høyere salgsverdi den dagen du skal selge boligen din. Hvis du ikke har dokumentasjon på hvordan badet ditt er bygget, vil det automatisk få tilstandsgrad 2 i en boligsalgsrapport – selv om det er helt nytt. Det er nest dårligste karakter. Jeg regner med at du helst vil unngå den? 

Les også: Hva bør du sjekke på badet på visning?

En kjøper vil oppleve det som en ekstra trygghet å se bilder på at jobben er skikkelig utført, og at du kan dokumentere at det er faglig riktig gjort. Dessuten er det jo alltid morsommere med bedre karakterer, ikke sant?

Klager på badet topper listen over konflikter i forbindelse med boligsalg. Har du dokumentasjonen i orden, er sjansen for at du havner i den statistikken, betraktelig mindre.

Ytterligere endringer i avhendingsloven vil forhåpentligvis bidra til færre misforståelser og klarere rammer rundt boligkjøp. Det vil blant annet bli stilt strengere krav til selger.

Våtromsarbeid og forsikring

Eventuelle arbeider som er utført feil medfører ikke bare en risiko for skader – det kan også føre til redusert erstatningssum fra forsikringsselskapet. Bruk derfor seriøse håndverkere som kan dokumentere at de er kvalifiserte for å utføre våtromsarbeider. Etterspør dette før du inngår en avtale.

Les også: 3 gode grunner til å velge svart arbeid på badet

Kontrakt og reklamasjonsrett på baderomsarbeid

Apropos dokumentasjon og valg av rørlegger: Vi anbefaler også at du skriver en kontrakt med rørleggeren som skal utføre jobben for deg. Avtalen med rørleggeren bør inneholde:

  • Oversikt over hva som skal gjøres og leveres
  • Hva det skal koste
  • Hvor lang tid det skal ta og når det skal være ferdig
  • Avtale om at rørleggeren tar ansvar for å dokumentere arbeidet
  • En skriftlig «sluttattest» etter utført arbeid som bekrefter et arbeidene er faglig riktig utført av kvalifiserte personer

Et godt tips er å bruke ferdige kontraktsformular fra Standard Norge. Lag gjerne en detaljert liste over hva som skal monteres av utstyr også. Og ikke minst: Avklar forventninger! Det er viktig for begge parter, og gjør det lettere å unngå uenigheter i etterkant. Dessuten har du retten på din side hvis noe er feil, og du vil reklamere.

Tettpå er et tiltak fra Skatteetaten og samarbeidspartnere, for å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.

Les mer: Slik velger du riktig rørlegger

Dokumentasjon lønner seg

Som du sikkert har skjønt, er dokumentasjon i mange tilfeller avgjørende for at du får den hjelpen du trenger, eller erstatningen du krever, hvis feil, mangler eller skader skulle oppstå i forbindelse med arbeid som er utført i hjemmet ditt. For verdien av boligen kan det også gjøre en kjempeforskjell at du kan vise til full "servicehistorikk".

Det er derfor vel verdt å ta seg tid til å passe på at alt arbeid som gjøres på boligen din dokumenteres godt. Rørleggeren din er fagperson og kan dette med dokumentasjon. 

Lagre informasjonen smart på et trygt sted hvor du enkelt kan hente ut opplysninger når du trenger dem – som på Boligmappa.no.

PS! Planlegger du nytt bad? Last ned e-boken vår, eller besøk temasiden vår om bad. Her har vi samlet masse gode råd og tips på ett sted.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad


Morten Erichsen's photo

Av: Morten Erichsen

Morten er leder for Proffmarkedet i VB Gruppen. Han har jobbet som daglig leder i Knut Malmberg AS på Gjøvik i 9 år. Morten har også sittet styret i Baderingen, og har vært med i Rørentreprenørene Norge. Han har tidligere innehatt roller gjennom 5 år i Niscayah Norge, og jobbet med produktutvikling, forretningsutvikling, markedsstrategi og salg. Morten har en Bachelor fra Handelshøyskolen BI, og har også erfaring som prosjektleder for en rekke større prosjektjobber.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg