Hvordan velge riktig rørlegger?

Av Torbjørn Aamodt 3. november 2016

Disse punktene bor du ta med deg nar du skal velge rorlegger.

Du har alt å tjene på at våtroms- og rørleggerarbeid utføres av fagkyndige personer. Bruk derfor litt tid på å velge en skikkelig rørlegger.  

Du har kanskje bestemt deg for å gjøre en jobb eller oppussing hjemme som krever rørlegger, og vil komme i gang så raskt som mulig. En seriøs rørleggerbedrift kan ha mye å gjøre, og da kan veien for den utålmodige bli kort til de useriøse aktørene, som ofte kan starte "på dagen". Når du tenker over det, så er det tross alt et godt tegn at en bedrift har mange oppdrag, mens det kanskje er grunn til å være litt kritisk til en rørlegger som bare sitter og venter på at noen skal ta kontakt.

LES OGSÅ: 10 tips til deg som skal pusse opp badet

Husk at våtrom og røropplegg skal vare i mange år, og et useriøst firma lever nødvendigvis ikke like lenge. Hvem skal du da gå til om det skulle skje noe? Vi anbefaler at du har litt is i magen når du skal finne riktig rørlegger til ditt prosjekt. Det kan lønne seg.

Disse punktene bør du ta med deg ved valg av rørlegger:

 • Har du funnet et firma, via internett, bekjente eller reklame, undersøk og sjekk kontaktinformasjonen deres. Sjekk også Brønnøysundregisteret eller proff.no hvor du kan se nærmere på regnskap og firmaets økonomiske tilstand.

 • Når du skal ha utført arbeid på bad eller vaskerom, må du vite om bedriften har nødvendig kompetanse. Spør etter våtromssertifikat som viser at bedriften er sertifisert etter Byggbransjens våtromsnorm eller om bedriften har mesterbrev. 
 • Spør om hvordan de går frem ved oppussing av bad. Kan de stå som hovedansvarlig for oppussingen av badet? Det er en fordel om de kan påta seg rollen som totalentreprenør, og dermed planlegge og koordinere alle håndverkerne som skal involveres i prosjektet. Da kan du forholde deg til kun én person.

 • Det skal være flere fagpersoner som gjør sine oppgaver på badet. En rørleggerbedrift kan samarbeide med, eller ha ansatt kyndige fagpersoner som murer, flislegger, snekkere osv. Men varsellampene bør blinke om en rørlegger sier han kan snekre, utføre murerarbeid og fikse det elektriske anlegget. En rørlegger gjør rørleggerarbeidet. Punktum.

 • Inviter gjerne flere rørleggerfirmaer til befaring før du ber om pristilbud.

 • Hvilke behov skal det nye badet dekke, og hvem skal bruke det? Har du barn - små eller store - som rommet også skal tilpasses for? Ditt nye bad kan være både lekkert og praktisk.

 • Lag en grundig arbeidsliste og skriv en redegjørelse for alt arbeid som du vil ha utført. Ta med så mange detaljer som mulig.

 • Sammenlign gjerne flere tilbud, men husk at kvalitet og pris henger nøye sammen. Når du har valgt deg ut en bedrift, kan du også sjekke referansene deres. Har de erfaring fra den type arbeid som du skal ha utført?

 • Mange rørleggerbedrifter har tegneprogram og kan hjelpe deg med å tegne opp hvor de ulike møblene skal plasseres. Eventuelt kan du kontakte en arkitekt som har kjennskap til de kravene som stilles til plass for rørføringer og innebygde module i våtrom.

 • Velg godkjente produkter fra anerkjente leverandører. Be om dokumentasjon både på produktene og jobben som er gjort. Tenk igjennom konsekvensene av egeninnsats og utstyr som du eventuelt leverer selv.

Merk deg også at fra 1. januar 2016 ble det pålagt ved lov at alle boliger som skal selges, må ha utfyllende dokumentasjon på boligens tekniske tilstand, en såkalt boligsalgsrapport. I denne rapporten skal det legges ved skriftlig dokumentasjon på arbeid foretatt i boligen - også våtroms- og rørleggerarbeid. 

Vil du lese mer? Sjekk ut temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad, og last ned e-boken vår her:

 

New Call-to-action

Temaer: Oppussing, Velge rørlegger, Bad, Planlegge bad


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

 • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle