Framsnakk rørleggeryrket, få mer mangfold – og flere rørleggere!

Av Lars Marienborg 22. september 2022

Image13-1

Vi firer ikke regnbueflagget når Pride-festivalene er over. Her i VB vet vi at det er da jobben egentlig begynner. Nå er hverdagen her. Jobben med å øke mangfoldet skjer i det daglige, og for å få flere inn i rørleggeryrket – i alle former, farger, kjønn og legninger – må vi framsnakke yrket.

Foto: VB Christiania Rørleggerbedrift. 

VB Christiania Rørleggerbedrift har to kvinnelige voksenlærlinger. Én begynte fordi hun hadde lest om VB og jenter i rørleggeryrket, og kona mente det var på høy tid at hun gjorde det hun egentlig har hatt lyst til i mange år. Én begynte fordi jeg og andre bekjente oppfordret henne til å prøve rørleggeryrket.

I begge tilfellene handlet det mye om positiv framsnakk. Begge sto ved et veiskille når det gjaldt karriere og yrkesvalg. Det er nettopp sånne tilfeller som rørleggerbransjen – og bygg og anlegg generelt – må gripe. Snakke og skrive positivt om alle mulighetene som finnes, for det er faktisk ganske mange. Og innse at mangfold er bra for miljøet.

Se video: Annlaug (28) er femte generasjons rørlegger

– Jeg leste om dere på VB.no

Kvinnelig rørlegger VB Christiania Rørleggerbedreft

Karoline, som er en av de to kvinnelige voksenlærlingene hos oss, vokste opp på Dovre i en familie med bare snekkere og bilopprettere. Å måtte jobbe for det man ville ha og bruke hendene, fikk hun inn med morsmelka. Selv har hun alltid hatt lyst til å bli rørlegger, men med ADHD og lese- og skrivevansker, var ikke skolegang etter ungdomsskolen et alternativ. I stedet endte hun opp som barista, for en periode også kafeeier, og en jobb på Nille. Samtidig drev hun mye research for å finne nye muligheter for videre yrkesvalg.

Hun leste om VB og at det var fint å være jente i rørleggerkjeden. Hun søkte opp Ingeborg-nettverket – nettverket for kvinner i rørbransjen – og satte seg inn i hva det vil si å være kvinne i dette yrket. Lot seg inspirere av søstrene Amundsen gjorde hun òg. Så fant hun muligheten for å bli voksenlærling og sendte en åpen søknad til et par VB-bedrifter. Og fikk napp hos oss.

Ingeborg-nettverket mener det er viktig å adressere ansvaret for bransjens manglende mangfold til rørbransjens ledere. I rørbransjen er det mest synlige området å måle mangfold på rekruttering av kvinner.

Vi opplever at VB-kjeden og mange av kjedebedriftene tar ansvar for å rette opp den skjeve kjønnsbalansen i rørbransjen. VB er en tett samarbeidspartner med Ingeborg-nettverk, ved at VB nå har fokus på – og måler kjønnsbalansen – sprer engasjementet for dette seg også til rørleggerbedriftene, sier leder for Ingeborg-nettverket, Eli Heyerdahl Eide.

Eli er i tillegg fagsjef i Rørentreprenørene Norge.

Nå gjenstår det å ta tak i hvordan folk har det på jobb slik at vi sikrer at kvinnene vi rekrutterer fortsetter i faget. Vi tror et viktig skritt på veien er nettopp å engasjere alle i å være gode arbeidskollegaer og ta vare på hverandre – så for å øke rørfagets attraktivitet må vi luke ut de som gjør at folk ikke har det bra på jobb. Gode kollegaer gir godt arbeidsmiljø OG flere lykkelige rørleggere, legger Eide til.

I dag er Karoline glad for at hun hørte på kona den dagen hun sa «NÅ skal du bli rørlegger!». Hun trives veldig godt, men må innrømme at det å være tykkhudet kommer godt med. Én ting er å komme inn som kvinne. Men når du er lesbisk eller homofil i tillegg... Hun vet at det kan skape reaksjoner hos noen. Desto viktigere å snakke om det!

Lyst til å bli rørlegger? Les mer her.

Tunge løft er ikke et problem

Kvinnelige rørleggere Christiania Rørleggerbedrift VB-1Linn, den andre kvinnelige voksenlærlingen vår, er også storfornøyd. Som tidligere lærerassistent kom hun til et punkt hvor hun skjønte at hun ikke kom noen vei videre uten å ta mer utdannelse. Å studere på egen hånd lå ikke for henne. Derfor takket hun gladelig ja da hun fikk anledning til å prøve rørleggeryrket for en uke.

Den uka ble avgjørende for valget om å bli voksenlærling og rørlegger.

Noe Linn har vært redd for, er at fysikken skulle hindre henne i å utføre arbeidsoppgaver. Hun vil gjerne klare ting på egen hånd, og det sitter langt inne å be om hjelp. Og det er jo ikke til å komme fra at det noen tunge tak fra tid til annen. Som når en skal jobbe oppunder tak, eller løfte store VA-rør. Men det går faktisk fint å spørre om litt hjelp – uansett kjønn. Dessuten setter arbeidsmiljøloven en stopper for hva en skal måtte gjøre på egenhånd.

Les også: Vedlikehold og service på varmepumper: Hva må gjøres – og hvor ofte?

Kvinnelig rørlegger VB Christiania Rørlegger Bedrift

Rørleggere driver ikke "bare" med doer

Det er fortsatt en vei å gå før vi kan si oss fornøyde med mangfoldet blant rørleggerne, men mangfoldet i yrkets arbeidsoppgaver er det ikke noe å si på! Selv om mange nok har et inntrykk av at rørleggere «bare» driver med doer, er faktumet at veldig mange rørleggere ikke gjør det.

Som rørlegger kan du jobbe på mange rare steder. Selv har vi oppdrag for alt fra PST, militæret og i fjellanlegg, til skoler og kontorbygg. Våre rørleggere kjører lift, jobber med tunelltak og installerer sprinkleranlegg. Er prosjektledere. Finner gode løsninger. Ser muligheter. De får så mye ansvar de vil, så sant de tar det.

Mange tenker kanskje ikke over det, men rørleggere trengs overalt.

Les også: Hvorfor skal din bedrift engasjere seg i Pride?

Bryte opp «gutta-stemningen»

Derfor støtter VB Pride-festivalenAlle yrker som har overvekt av kvinner eller menn trenger å balansere forholdet. Ifølge Karoline har man, når man bare er en jente- eller guttegjeng, en tendens til å være enig med hverandre, og dermed skille seg mindre ut.

Derfor er mangfold ekstra viktig. Det gjør noe med stemningen, og man får flere meningsutvekslinger og diskusjoner enn man ellers ville hatt. Det vil si, når praten kommer tilbake etter at første kvinnelige medarbeider har kommet inn på lunsjrommet. Linn opplevde at det ble helt stille første gang hun entret rommet. For hva kan man egentlig snakke om – og ikke – når kvinner og kanskje personer med andre legninger enn en selv, blir kollegaene dine, og dermed en viktig del av hverdagen din?

Svaret er; egentlig det meste. Omgangstonen blir kanskje en litt annen, og noen ganger kan det være både bra og nødvendig. Praten om ulikhet og toleranse bør være tema på alle arbeidsplasser. Uansett bransje. Det er en begynnelse på å skape mangfold og god stemning på jobb.

Og for å si som Kjellsen: Det starter rundt lunsjbordet og i dialogen mellom kolleger. VB skal være med å bidra til å skape arbeidsplasser hvor alle skal føle seg hjemme uavhengig av kjønn, hudfarge eller legning. Fortsett å framsnakke rørleggeryrket og grip mulighetene!

Lyst til å jobbe i VB? Les mer her.

Finn din VB-rørlegger ›

Temaer: Velge rørlegger


Lars Marienborg's photo

Av: Lars Marienborg

Lars Marienborg er styreleder og prosjektleder i VB Christiania Rørleggerbedrift (CRB) – Oslos første miljøsertifiserte rørleggerbedrift. CRB ble etablert i 2005, og betjener alt fra private kunder, det kommunale, bedrifter og borettslag i tillegg til utbyggere og entreprenører. Siden oppstarten har bedriften vokst til tre avdelinger med 63 dyktige fagfolk ansatt. Lars er spesielt opptatt av kontinuerlig kompetanseheving og utvikling i rørbransjen, samt bærekraft, mangfold og arbeidsmiljø.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg