10 tips til deg som skal pusse opp badet

Av Baard Aas 11. august 2022

10 tips til deg som skal pusse opp badet

Baderommet er blant de mest kostbare rommene å pusse opp i boligen, og derfor er det smart å ha en plan for gjennomføringen. Her får du 10 tips til hva du bør tenke gjennom før du planlegger et nytt bad.

1. Ønsker 

Hvordan ser du for deg at badet skal bli? Begynn med å gjøre deg opp en mening om hva du ønsker deg. For å kunne planlegge bygging av bad er det viktig at dine ønsker, smak og stil kommer tydelig frem. Syns du det er vanskelig å ordlegge nettopp dette? Start med å sette sammen et moodboard, altså et ark med bilder av forskjellige bad du liker, farger du syns er fine og møbler du kan tenke deg på badet. Hvis det fortsatt er vanskelig, ikke fortvil. En rørlegger vil kunne hjelpe deg å visualisere og sette ord på hva du egentlig ønsker deg.

2. Behov

Tenk over hvilke behov badet skal dekke. Har du små barn og ønsker plass til stellebord? Dette er et midlertidig behov. Det er lurt å planlegge hva du eventuelt kan bruke denne plassen til senere.

Er dere en familie som skal bruke badet, kan det være praktisk med doble servanter. Vurder behovet for skap eller skuffer til oppbevaring. Baderomsartikler, hårføner, håndklær –ting tar plass!

Dusj, badekar eller boblekar – kanskje "både og"? Hva med vaskemaskin og tørketrommel, skal det gjøres opplegg for dette inne på badet?

Noen ganger må du ta en avveining mellom flotte og praktiske løsninger. 

3. Budsjett 

Sett opp et budsjett, slik at ønskene dine tilpasses lommeboken din. De fleste rørleggere kan gi deg et prisoverslag etter en befaring. Basert på budsjettet vil det bli enklere å forstå hvordan budsjettet best bør fordeles mellom det praktiske og det estetiske.

Les også: Hva koster det å pusse opp badet?

4. Befaring

Kontakt en rørlegger eller inviter hjem på befaring. Fortell hvilke ønsker og behov du har og legg fram budsjettet ditt. Rørleggeren kan komme med tips og løsninger som du kanskje ikke har tenkt på. En befaring er som regel gratis. Husk å be om skriftlig tilbud på jobben som skal utføres.

5. Oppvarming

Ønsker du varmekabler, vannbåren varme eller andre varmesystemer på badet? Basert på ønskene dine og hvilken varmeløsning rommet eventuelt har fra før, kan rørleggeren gi deg anbefalinger om hva som passer best i ditt tilfelle.

6. Gulv

Det er mange valg å ta når du pusser opp badet, og valg av gulv er intet unntak. Fliser, belegg, steinslipt betong og tregulv er alle vanlige valg. Igjen vil ønsker og budsjett være førende for valget du tar. Du bør også ta høyde for eventuell bytte av sluk hvis du skal gjøre noe med gulvet.

Les også: Må jeg bytte sluk når jeg skal pusse opp badet?

7. Ventilasjon

Det vil alltid være behov for god ventilasjon på badet. Fuktig luft må fraktes ut av rommet, og ny luft tilbake. Det anbefales fuktstyrt vifte for å få den fuktige luften ut, og gjerne spalte under eller i dør, for å få ny luft inn. Ved befaring kan du også be om å få vurdert mulighetene for å lede avtrekksluften gjennom yttervegg eller tak, og eventuelt behov for oppgradering av ventilasjon

Tegn drømmebadet ditt her

8. Vannforbruk

Det er også viktig å ta hensyn til vannforbruk ved oppussing av badet. En rørlegger kan se på kapasiteten til eksisterende røropplegg og nåværende varmtvannsbereder. Har behovet eller bruken av badet endret seg? Dette påvirker naturlig nok vannforbruket og berederstørrelsen.

Komfort og gode opplevelser er viktig på badet, og heldigvis er det ikke lenger slik at økonomiske og miljøvennlige alternativer på badet går på kompromiss med komfort og velvære. Sparedusjer og vannbesparende blandebatterier er eksempler på løsninger som kan bidra til å spare tusenlapper i året, spesielt hvis dere er flere personer i husholdningen. 

Les også: Så enkelt kan du spare vann!

9. Baderomsinnredning

Et bad kan fort bli overmøblert. En god tommelfingerregel når du skal innrede et bad, er å la det være igjen litt rom til å bevege seg på. Det finnes mange smarte løsninger for mindre bad, som kan hjelpe deg å spare ekstra gulvplass og gi en gode romfølelse.

Velg gjerne dusjbatteri, servantbatteri og trykkplate i samme design for et gjennomgående og estetisk uttrykk. Det samme gjelder for møbler og toalett. Har du for eksempel valgt å gå for vegghengt toalett, så gir det kanskje det beste helhetsinntrykket av rommet med vegghengte møbler? Praktisk er det i hvert fall med tanke på rengjøring!

Et annet praktisk tips er å velge innredning med skuffer, som gir bedre oversikt og enklere tilgang til innholdet, enn et skap.

Plassering av basisinnredning som servant, toalett, dusj og badekar planlegges ut i fra plassering av røropplegg, dør og eventuelle vinduer.

10. Belysning

God belysning på badet skal både være funksjonell og behagelig. En dimmer kan gi deg sterkt lys til morgenrutiner og rengjøring, og svakere lys til lun stemning om kvelden.

Skal du ha lys i speilet? Vurder et speil med lys langs sidene. Lys som er plassert over speilet kan lett kaste skygger på ansiktet ditt.

På badet er det behov for strømuttak i form av stikkontakter. Plasseringen av disse er viktig, spesielt for å hindre vannsprut på kontaktene. Strømuttak er et tilvalg du kan få med i speil og veggbelysning - se på muligheten for å slå to fluer i en smekk!

Det kan også være smart å legge opp til et elektrisk punkt i nærheten av toalett og badekar, da fremtidige utskiftninger av disse kan komme til å kreve strøm. Som for eksempel til et dusjtoalett, som blir stadig mer populært!

Vær også nøye med å velge håndverkere som er seriøse og følger regelverket. Tettpå er et tiltak fra Skatteetaten og samarbeidspartnere, for å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.

I VB er vi bruker vi blant annet Dextro for å dokumentere arbeidene vi gjør, og sørger for at du får alt du trenger når arbeidet er utført. Er du klar for å gå i gang med oppussingen? Finn din nærmeste VB-rørlegger her.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Planlegge bad, Oppussing av bad


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg