10 tips til deg som skal pusse opp badet

Av Baard Aas 15. november 2016

10 tips til deg som skal pusse opp badet

Baderommet er blant de mest kostbare rommene å pusse opp i boligen, og derfor er det smart å ha en plan for gjennomføringen. Her får du 10 tips til hva du bør tenke gjennom før du setter i gang.

1. Ønsker 

Start med å gjøre deg opp en mening om hva du ønsker deg. Hvordan ser du for deg at badet skal bli?

2. Behov

Tenk over hvilke behov badet skal dekke. Har du små barn og ønsker plass til stellebord? Dette er et midlertidig behov. Planlegg hva du eventuelt kan bruke denne plassen til senere.

Er dere en familie som skal bruke badet, kan det være praktisk med doble servanter. Tenk over behov for skap eller skuffer til oppbevaring. Baderomsartikler, hårføner, håndklær - ting tar plass!

Dusj, badekar eller boblekar - kanskje "både og"? Hva med vaskemaskin og tørketrommel, skal det gjøres opplegg for dette inne på badet?

Noen ganger må du ta en avveining mellom de flotte og de praktiske løsningene. 

3. Budsjett

Sett opp et budsjett, slik at ønskene dine tilpasses lommeboken din. 

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

4. Befaring

Kontakt en rørlegger eller inviter hjem på befaring. Fortell hvilke ønsker og behov du har, og opplys om budsjett. Rørleggeren kan komme med tips og løsninger som du kanskje ikke har tenkt på. En befaring er som regel gratis. Husk å be om skriftlig tilbud på jobben som skal utføres.

5. Oppvarming

Varmekabler, vannbåren varme eller andre varmesystemer på badet? Rørleggeren ser på hvilke ønsker du har for badet og hvilken varmeløsning rommet har fra før, og gir anbefalinger basert på dette. 

6. Gulv

Det er mange valg å ta når du pusser opp badet, og valg av gulv er intet unntak. Fliser, belegg, steinslipt betong og tregulv er alle vanlige valg. Igjen vil ønsker og budsjett være førende for valget du tar.

7. Ventilasjon

Det vil alltid være behov for god ventilasjon på badet. Fuktig luft må fraktes ut av rommet, og ny luft må fraktes tilbake. Det anbefales fuktstyrt vifte for å få fuktig luft ut, og gjerne spalte under eller i dør, for å få ny luft inn. Ved befaring av fagmann (se punkt 4) sjekkes muligheter for å lede avtrekksluften gjennom yttervegg eller tak, og eventuelt behov for oppgradering av ventilasjon.

8. Vannforbruk

Det er også viktig å ta hensyn til vannforbruk ved oppussing av badet. En rørlegger kan se på kapasiteten til eksisterende røropplegg og din nåværende varmtvannstank. Har behovet eller bruken av badet endret seg? Dette påvirker naturlig nok vannforbruket.

Komfort og gode opplevelser er viktig på badet, og heldigvis er det ikke lenger slik at økonomiske og miljøvennlige alternativer på badet går på kompromiss med komfort og velvære. Sparedusjer og vannbesparende blandebatterier er eksempler på løsninger som kan bidra til å spare tusenlapper i året, spesielt hvis dere er flere personer i husholdningen. 

9. Innredning

Et bad kan fort bli overmøblert. En god tommelfingerregel når du skal innrede et bad, er å la det være igjen litt rom til å bevege seg på. Det finnes mange smarte løsninger for mindre bad, som kan hjelpe deg å spare den ekstra gulvplassen som gir den gode romfølelsen.

Velg gjerne dusjbatteri, servantbatteri og trykkplate i samme design for et gjennomgående og estetisk uttrykk. Det samme gjelder også for møbler og toalett. Har du for eksempel valgt å gå for vegghengt toalett, så gir det kanskje det beste helhetsinntrykket av rommet med vegghengte møbler? Praktisk er det i hvert fall med tanke på rengjøring!

Et annet praktisk tips er å velge innredning med skuffer, som gir bedre oversikt og enklere tilgang til innholdet, enn et skap.

Plassering av basisinnredning som servant, toalett, dusj og badekar planlegges ut i fra plassering av røropplegg, dør og eventuelle vinduer.

Last ned e-bok: Slik planlegger du nytt bad

10. Belysning

Velg funksjonell belysning som også er behagelig. En dimmer kan gi deg sterkt lys til morgenrutiner og rengjøring, og svakere lys til lun stemning om kvelden.

Skal du ha lys i speilet? Vurder et speil med lys langs sidene på speilet. Lys som er plassert over speilet kan lett kaste skygger på ansiktet ditt.

På badet er det behov for strømuttak i form av stikkontakter. Plasseringen av disse er viktig, spesielt for å hindre vannsprut på kontaktene. Strømuttak er et tilvalg du kan få med i speil og veggbelysning - se på muligheten for å slå to fluer i en smekk!

Det kan også være smart å legge opp til et elektrisk punkt i nærheten av toalett og badekar, da fremtidige utskiftninger av disse kan komme til å kreve strøm.

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

Tegn drømmebadet ditt her

Temaer: Oppussing, Bad, Planlegge bad


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas på Jessheim. Han gikk yrkesskolen for rørleggere på Jessheim videregående skole før han ble lærling hos J.Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger, og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole i Oslo og jobbet som adjunkt med undervisning i rørfag på Jessheim videregående skole. Her har han også hatt stilling som hovedlærer og studieinspektør for yrkesfag. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styremedlem i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Gratis e-Bok: Slik planlegger du nytt bad

Siste innlegg