Hva koster det å pusse opp badet?

Av Ken Røsholt 3. november 2022

2435_4_Vikingbad_Stort-bad_Urban_05_v2.Fotokilde: VikingBad

Det er et vanskelig spørsmål, for egentlig blir det litt som å spørre hvor mye en bil koster: Vil du omlakkere den gamle bilen, eller kjøpe deg en helt ny? Det samme kan vi overføre til badet: Hva ønsker du, og hvor stort er budsjettet ditt? Skal du bare gjøre enkle oppgraderinger på det du har, eller skal du ha alt helt nytt?

Ut i fra den tankegangen kan svaret på kostnadsspørsmålet deles i tre:

  1. Enklere oppgraderinger uten å gjøre inngrep i selve rommet
  2. Pusse opp badet med overflateendringer
  3. Renovere badet fullstendig; rive alt inn til kjernen og bygge opp på nytt

Les også:  10 tips til deg som skal pusse opp badet

1. Enklere oppgradering av bad

Har du et baderom som bare trenger et lettere ansiktsløft, kan du med små grep gjøre mye for at det skal se nyere og «freshere» ut. Ved å rengjøre fugene slik at de blir hvitere, gir det straks et bedre inntrykk. Du kan også male flisene om du ønsker en annen farge på veggene og et nytt gulvbelegg kan gi rommet særpreget det kanskje mangler. Vær klar over at vinylbelegg til våtrom må sveises sammen, så her bør du snakke med en fagperson om du er usikker.

Innenfor et moderat budsjett kan du også bytte ut oppheng og stativ, skifte toalettlokk og kjøpe nye håndklær. Har du et mindre bad, finnes det fine hyller du kan sette under servanten – uten å bore hull i veggen. Speilskap kan være smart hvis du trenger mer oppbevaring rundt servanten.

Les mer: Få det fint på badet med kjappe grep

Dette kan du lese mer om i bloggartikkelen Baderomsoppussing på budsjett som min VB-kollega Petter Soma fra Forus Rør har skrevet. Du finner også gode tips for enkle baderomsforbedringer på vb.no.

Last ned e-bok: Slik planlegger du nytt bad

Men når dette er sagt: Har du et gammelt bad er det lurt å rådføre seg med en rørlegger. Det er dumt å bruke penger på overflaten hvis det som skjuler seg under trenger å renoveres, ikke sant? Da er det bedre å spare, vente og gjøre en grundig jobb når den tid kommer!

2. Oppussing av bad

Oppussing vil som regel innebære større fysiske inngrep på badet, og om du går for ny dusjløsning eller nye fliser på gulvet, må du også beregne et større budsjett. Som regel kan det lønne seg å snakke med en fagperson før du bestemmer deg for hva du skal gjøre, spesielt hvis du tenker å bytte ut fliser, dusjkabinett eller baderomsmøbler som er montert fast i veggen. Du kan selvsagt velge å sette sammen dusjkabinett selv, men husk at det uansett må gjøres noe med tilkoblingen av vann. Skal du bytte ut baderomsmøblene, bør du også kontakte rørlegger.

Les også: Hvordan velge riktig rørlegger?

3. Totalrenovering av bad

Velger du å renovere et bad fullstendig, rives alt det gamle helt ned til kjernen og bygges opp på nytt. Da legger snekker, murer, flislegger, rørlegger og elektriker et nytt fundament for det nye badet. De sikrer at vegger og gulv er solid konstruert, at røropplegget er forskriftsmessig installert og fungerer som det skal, at membranen under flisene er tett, og at utførelsen følger dagens forskrifter.

Hva koster det å pusse opp et bad?

Prisen på arbeidet avhenger av flere faktorer, blant annet:

  • Hvilke type jobber som skal gjennomføres, og omfang.
  • Beliggenhet. Ligger badet i fjerde etasje uten heis eller kan håndverkerne gå rett inn døra i første? Dette vil utgjøre stor forskjell på tiden som trengs til materialhåndtering.
  • Hvilket utstyr du velger. Det er mange løsninger å velge mellom, i alle prisklasser. Vær bevisst på hva du faktisk trenger, og hva du synes det er verdt å bruke penger på. Merk deg at rørleggere kan si nei til å montere utstyr du har kjøpt selv, hvis de ikke er kjent med, eller ikke vil anbefale utstyret. Det kan derfor være lurt å ta en avsjekk med rørlegger før du handler inn på egenhånd.
  • Teknologiske løsninger, belysning med mer. 
  • Hva slags grunnkonstruksjon ligger under/bak baderommet? Eksempelvis vil det være lettere å jobbe med trebjelkelag enn betongdekke og betongvegger. 

Størrelsen på badet påvirker også prisen, men det er ikke nødvendigvis slik at et større bad koster mye mer enn et lite. Riktignok går det med mer materiell til et større bad, men samtidig kan jobben ofte gjøres mer effektivt når plassen man jobber på er større, hvilket betyr færre arbeidstimer.  Og motsatt på mindre bad, som kanskje trenger flere spesialtilpasninger. 

Erfaringsmessig ligger prisen på nedrivning, oppbygning, og legging av fliser på et baderom på opptil 5 m², på rundt 42 000 kroner per m² eks. mva. Fra 6m² begynner denne prisen å falle. Men, merk deg at dette er i Oslo området. Prisene vil variere fra landsdel til landsdel. I disse prisanslagene kommer fliser og utstyr i tillegg.

Vær oppmerksom på at et renoveringsprosjekt kan by på overraskelser, som for eksempel at en avdekker mugg og råte, eller en finner ut at eksisterende rør ikke kan brukes. Derfor må det ofte tas noen forbehold.  Når det er sagt, har det blitt stadig vanligere med faste priser på nye bad, slik VikingBad gjør. Her er et par eksempler:

Her får du en eksakt utstyrsliste med hva som følger med i leveransen, og det er selvfølgelig mulig å gjøre endringer. Da har du en fast pris å forholde deg til, i hvert fall når det gjelder utstyr og fliser til det nye bad. Rørlegger- og monteringsarbeid kommer i tillegg. Det samme gjelder eventuelle rive- og elektrikerarbeider.

Innhent flere pristilbud

Det er alltid lurt å innhente flere tilbud, og sammenligne dem nøye, særlig hvis det er store avvik. Da bør det være beskrivelser i tilbudet som forklarer forskjellen, som for eksempel at en har tilbudt en fin slukrenne langs vegg i en spennende dusjnisje, mens en annen tilbyr tradisjonelt sluk og vanlige dusjvegger.

Du bør også sørge for at håndverkerne du tar kontakt med er seriøse aktører som følger regelverket. Tettpå er et tiltak fra Skatteetaten og samarbeidspartnere, for å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.

Et eksakt svar på spørsmålet "hva koster det å pusse opp badet?" avhenger som du ser, av en rekke faktorer. Derfor er det viktig – og nødvendig – med en befaring og pris på hvert enkelt oppdrag.

Mitt viktigste råd er at du må tenke godt igjennom hvilke ønsker og behov det nye badet skal dekke. Fastslå hvor gammelt badet er, og hvor stort budsjett du har å rutte med. Når du har svar på dette, er tiden inne for å invitere en rørlegger på befaring. Men ta gjerne kontakt før det! Du finner din nærmeste VB-rørlegger her.

Du kan også laste ned e-boken vår om å planlegge nytt bad, eller besøke temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad hvor vi har samlet informasjon du kan ha nytte av helt fra du begynner å tenke tanken på et nytt bad, til det er klart til bruk. 

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Planlegge bad, Oppussing av bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg