Hva koster det å pusse opp badet?

Av Ken Røsholt 28. oktober 2016

Hva koster det å pusse opp badet?

Det er et vanskelig spørsmål. Det blir som å spørre hvor mye koster en bil. Vil du omlakkere den gamle bilen, eller kjøpe deg en helt ny? Det samme kan vi egentlig overføre til badet: Hva ønsker du, og hvor stort er budsjettet ditt? Skal du bare gjøre enkle oppgraderinger på det du har, eller skal du ha helt nytt? 

Ut i fra den tankegangen kan vi dele svaret på kostnadsspørsmålet i tre:

  1. Enklere oppgraderinger uten å gjøre inngrep i selve rommet.
  2. Pusse opp badet med overflateendringer.
  3. Renovere badet fullstendig; rive alt inn til kjernen og bygge opp på nytt.

LES OGSÅ: 10 tips til deg som skal pusse opp badet

1. Enklere oppgradering av bad

Har du et baderom som bare trenger et lettere ansiktsløft, kan du med små grep gjøre mye for at det skal se nyere og «freshere» ut. Rengjør du fugene slik at de blir hvitere, gir det straks et annet inntrykk. Du kan også male flisene om du ønsker en annen farge på veggene. Et nytt gulvbelegg kan også gjøre rommet nytt. Vinylbelegg til våtrom må sveises sammen, så her bør du snakke med en fagmann om du er usikker.

Innenfor et moderat budsjett kan du også bytte ut hyller og oppbevaringsmøbler, skifte toalettlokk og kjøpe nye håndklær. Har du et mindre bad, finnes det fine hyller du kan sette under servanten – uten å bore hull i veggen. Speilskap kan også være smart hvis du trenger mer oppbevaring rundt servanten.

2. Oppussing av bad

Ved en oppussing er det større fysiske inngrep på badet, og du må da beregne et større budsjett. Som regel kan det lønne seg å snakke med en fagmann før du bestemmer deg for hva du skal gjøre, spesielt hvis du tenker å bytte ut fliser, dusjkabinett eller baderomsmøbler som er montert fast i veggen. Du kan jo selvsagt velge å sette sammen dusjkabinett selv, men husk at det skal gjøres noe med tilkoblinger av vann. Og skal du bytte ut baderomsmøblene, må du også kontakte rørlegger.

Ny dusjløsning eller nytt gulv vil også kreve et større budsjett.

3. Totalrenovering av bad

Når du velger å renovere et bad fullstendig, rives alt det gamle helt ned til kjernen, og bygges opp på nytt. Da legger snekker, murer, flislegger, rørlegger og elektriker et nytt fundament for det nye badet. De sikrer at vegger og gulv er solid konstruert, at røropplegg er forskriftsmessig installert og fungerer som det skal, at membranen under flisene er tett, og at utførelsen følger dagens forskrifter.

Prisen på arbeidet avhenger av flere faktorer, blant annet:

  • Hvilket typer jobber som skal gjøres, og omfanget av de ulike.
  • Størrelsen på badet! Store bad krever mer arbeid, mer materialer, mer utstyr og møbler, mer oppvarming.
  • Hvilket utstyr du velger. Det er mange løsninger å velge mellom, i alle prisklasser. Vær bevisst på hva du faktisk trenger, og hva du synes er verdt å bruke penger på. Merk deg at rørleggere kan si nei til å montere utstyr du har kjøpt selv, hvis de ikke er kjent med, eller ikke vil anbefale, utstyret. Det kan derfor være lurt å ta en avsjekk med rørlegger før du handler inn på egenhånd.

Kort oppsummert: Svaret på spørsmålet "hva koster et nytt bad?" avhenger altså av en hel del faktorer. Det viktigste er å tenke godt igjennom hvilke ønsker og behov det nye badet skal dekke. Hvor gammelt er badet, og hvor stort er budsjettet? Når du har svar på dette, er tiden inne for å invitere en rørlegger på befaring.

LES OGSÅ: Hvordan velge riktig rørlegger?

 Gratis e-Bok: Slik planlegger du nytt bad

Temaer: Oppussing, Bad, Planlegge bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt har jobbet som rørlegger hos VB Funksjonell VVS i 8 1/2 år. De 2 siste årene som prosjekt- og avdelingsleder på Romerike. Som prosjektleder har han oppdrag som rehabilitering av baderom, total rehabilitering av eneboliger, installering og service på varmepumper, varmeanlegg og nybygg. Han koordinerer, i samarbeid med daglig leder, oppdrag for 2-3 kollegaer. Da håndterer de servicejobber og har egne avtaler med NAV på service av dusjtoaletter og hev/senk servantløsninger. Han har tidligere bakgrunn som bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Gratis e-Bok: Slik planlegger du nytt bad

Siste innlegg