Hva koster det å pusse opp badet?

Av Ken Røsholt 2. mai 2019

VB_INR_nytt-bad_2

Egentlig er det et vanskelig spørsmål. Det blir som å spørre hvor mye koster en bil: Vil du omlakkere den gamle bilen, eller kjøpe deg en helt ny? Det samme kan vi overføre til badet: Hva ønsker du, og hvor stort er budsjettet ditt? Skal du bare gjøre enkle oppgraderinger på det du har, eller skal du ha helt nytt? 

Ut i fra den tankegangen kan svaret på kostnadsspørsmålet deles i tre:

  1. Enklere oppgraderinger uten å gjøre inngrep i selve rommet
  2. Pusse opp badet med overflateendringer
  3. Renovere badet fullstendig; rive alt inn til kjernen og bygge opp på nytt

LES OGSÅ: 10 tips til deg som skal pusse opp badet

1. Enklere oppgradering av bad

Har du et baderom som bare trenger et lettere ansiktsløft, kan du med små grep gjøre mye for at det skal se nyere og «freshere» ut. Ved å rengjøre fugene slik at de blir hvitere, gir det straks et bedre inntrykk. Du kan også male flisene om du ønsker en annen farge på veggene. Et nytt gulvbelegg kan gi rommet særpreget det kanskje mangler. Vær klar over at vinylbelegg til våtrom må sveises sammen, så her bør du snakke med en fagperson om du er usikker.

Innenfor et moderat budsjett kan du også bytte ut hyller og oppbevaringsmøbler, skifte toalettlokk og kjøpe nye håndklær. Har du et mindre bad, finnes det fine hyller du kan sette under servanten – uten å bore hull i veggen. Speilskap kan være smart hvis du trenger mer oppbevaring rundt servanten.

Dette kan du lese mer om i bloggartikkelen Baderomsoppussing på budsjett som min VB-kollega Petter Soma fra Forus Rør har skrevet. Du finner også gode tips for enkle baderomsforbedringer på vb.no.

Men når dette er sagt. Har du et gammelt bad er det lurt å rådføre seg med en rørlegger. Det er dumt å bruker penger på overflaten hvis det som skjuler seg under trenger å renoveres, ikke sant? Da er det bedre å spare og vente og gjøre en grundig jobb istedet!

2. Oppussing av bad

Ved en oppussing er det større fysiske inngrep på badet og går du for ny dusjløsning eller nye fliser på gulvet må du også beregne et større budsjett. Som regel kan det lønne seg å snakke med en fagperson før du bestemmer deg for hva du skal gjøre, spesielt hvis du tenker å bytte ut fliser, dusjkabinett eller baderomsmøbler som er montert fast i veggen. Du kan selvsagt velge å sette sammen dusjkabinett selv, men husk at det skal gjøres noe med tilkoblinger av vann. Skal du bytte ut baderomsmøblene, bør du også kontakte rørlegger.

LES OGSÅ: Hvordan velge riktig rørlegger?

3. Totalrenovering av bad

Velger du å renovere et bad fullstendig, rives alt det gamle helt ned til kjernen og bygges opp på nytt. Da legger snekker, murer, flislegger, rørlegger og elektriker et nytt fundament for det nye badet. De sikrer at vegger og gulv er solid konstruert, at røropplegg er forskriftsmessig installert og fungerer som det skal, at membranen under flisene er tett, og at utførelsen følger dagens forskrifter.

Prisen på arbeidet avhenger av flere faktorer, blant annet:

  • Hvilket typer jobber som skal gjøres, og omfang.
  • Hvilket utstyr du velger. Det er mange løsninger å velge mellom, i alle prisklasser. Vær bevisst på hva du faktisk trenger, og hva du synes det er verdt å bruke penger på. Merk deg at rørleggere kan si nei til å montere utstyr du har kjøpt selv, hvis de ikke er kjent med, eller ikke vil anbefale, utstyret. Det kan derfor være lurt å ta en avsjekk med rørlegger før du handler inn på egenhånd.
  • Teknologiske løsninger, belysning med mer.

Størrelsen på badet kan også påvirke prisen.  Men det er ikke nødvendigvis slik at et større bad koster mye mer enn et lite. Riktignok går det med mer materiell til et større bad, men samtidig kan jobben ofte gjøres mer effektivt når plassen man jobber på er større, hvilket betyr færre arbeidstimer.  Og motsatt på mindre bad, som kanskje trenger flere spesialtilpasninger. 

Les også: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr jeg har kjøpt selv?

Kort oppsummert: Svaret på spørsmålet "hva koster et nytt bad?" avhenger altså av en rekke faktorer. Det viktigste er å tenke godt igjennom hvilke ønsker og behov det nye badet skal dekke. Hvor gammelt er badet, og hvor stort er budsjettet? Når du har svar på dette, er tiden inne for å invitere en rørlegger på befaring.

Begynn gjerne med å laste ned e-boken vår om å planlegge nytt bad nedenfor, eller besøk temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad hvor vi har samlet informasjon du kan ha nytte av helt fra du begynner å tenke tanken på et nytt bad, til det er klart til bruk!

 New Call-to-action

Denne artikkelen ble første gang publisert 28.10.2016, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: Bad, Planlegge bad, Oppussing av bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg