Slukrenne, veggsluk, hjørnesluk, designsluk? Velg rett sluk på badet!

Av Ken Røsholt 8. februar 2024

Hva sier sluket på badet ditt om deg? Designsluk fra Purus Joti.

Den tiden da sluket var rundt og slukristen så lik ut på alle norske bad er for lengst forbi. I dag kan du velge hvilken form sluket skal ha, og utvalget av slukrister er nærmest uendelig.

Et sluk er ikke «bare» et sluk lenger, og du har en lang rekke muligheter når du skal velge både plassering og rist på badet. Risten kan for eksempel gå i ett med flisene på gulvet eller langs veggen, skinne som det reneste gull i hjørnet eller ha en tekst som gjør deg glad. Du kan få nesten hva du vil – vel og merke så lenge arbeidet under risten gjøres riktig.

Alle våtrom skal ha sluk

Bare så det er fastslått med en gang: Alle våtrom i nye bygg, det vil si baderom, dusjerom og vaskerom, skal ifølge byggforskriften (TEK 17) ha sluk. Sluk er ikke et krav hvis du har et et gammelt våtrom, men da må du i stedet sikre installasjoner med lekkasjestoppere. 

Før TEK 17 ble innført måtte sluket være i gulvet. Nå har derimot veggsluk blitt et populært alternativ. Du må bare påse at det er fall mot sluket slik at vannet renner dit, for det krever forskriften.

Les også: Må jeg bytte sluk når jeg skal pusse opp badet?

Standardsluket duger fortsatt

Å dusje rett på gulvet har blitt helt vanlig. De runde og firkantede standardslukene gjør en veldig god jobb på badegulvet fortsatt, men blir stadig sjeldnere å se i nye boliger. Mange av dagens husbyggere ønsker seg nemlig noe annet når de først skal bygge nytt, og både slukrenner og hjørnesluk står høyt på ønskelista. Framover blir det sannsynligvis flere veggsluk også. 

Men skal du ha dusjkabinett på badet,  du ha tradisjonelt sluk. Slukrenner har verken plass til avløp, eller kapasitet til å svelge unna de oppsamlede vannmengdene fra et dusjkabinett, såkalt styrttapping. Da er det fortsatt standardsluket som gjelder. 

Les også: Dusjkabinett eller dusjvegger på gulv?

Slukrenner

Slukrenner er i tiden og gir badet et eksklusivt preg synes mange. Rent praktisk gjør de det også enklere å legge fall mot sluket. Denne typen renner passer både for gulv og vegg, og det er et hav av muligheter når det gjelder utseende på risten. 

Slukrenner har normalt samme kapasitet som standardsluk. Det vil si at selv om sluket er lenger, så tar det ikke unna mer vann enn tradisjonelle sluk. Planlegger du en stor regndusj, eller kanskje to dusjer, må du kanskje legge inn en ekstra slukrenne og beregne et større avrenningsområde i dusjsonen. Rørleggeren kan hjelpe deg å beregne dette. 

Velger du slukrenne, kan du også velge større fliser. Større fliser gir færre fuger - som betyr enklere rengjøring og vedlikehold. 

Les også: Slik forlenger du holdbarhetsdatoen på badet ditt.

Hjørnesluk

Med et trekantet sluk innerst i hjørnet slipper du å tråkke på det i dusjen. Du kan velge et diskret hjørnesluk som går i ett med flisene, eller du kan gå for en lekker rist som blikkfang. 

Slukristen er det som synes av sluket. De nye designslukene kommer i ulike mønstre, farger, materialer og utforminger. Noen har spalter eller hull, andre modeller leder vannet ned i sluket langs sidekantene.

Det er ikke til å komme unna at designsluk som regel koster litt mer enn standardsluk, og kanskje krever noe ekstra arbeid når det skal monteres. Snakk med rørleggeren om hvilke muligheter du har på ditt bad, og be gjerne om et "pakketilbud" på sluket du ønsker deg – inkludert montering.

Veggsluk

Uansett hvor merkelig det høres ut, så er det altså fullt mulig å legge sluket i veggen, så lenge vannet blir ledet dit. I praksis legges avløpet i veggen, og vannet ledes inn via en slisse langs gulvet. Alt som er synlig av sluket, er et lite deksel nederst på veggen.

En klar fordel med veggsluk, er at du får en hel gulvflate på badet, og badet ser veldig moderne ut, med rene linjer og flater. Dekslene finnes i forskjellige varianter og i ulike materialer.

geberit_wall_shower_1Veggsluk fra Geberit

Det som er viktig å være klar over med veggsluk, er at veggen må være tykk nok til å romme avløpet som skal ligge i veggen. Kravet om fall til sluk gjelder selvsagt også for veggsluk, og viktigheten av skikkelig membran på badet kan ikke gjentas ofte nok! Er ikke overgangen fra membran til sluk tett, blir det vannskader – uansett hvilket sluk du har.

Les også: Kan jeg pusse opp badet uten å bytte membran?

Bilde: Purus Line rist Chess Onyx 600 er en rist produsert i rustfritt stål. Risten kan kjøpes som tilvalg og erstatte Twist-risten i Purus Line Twist 600 (komplett pakke). NB! Ikke kompatibel med Purus Line Tile Insert.

Bilde: Hvit Purus Corner Tile. Leveres med komplett pakke og slukpotte med Ø75 sideutløp.

Bilde: Mønsterflis Purus Corner tile. Leveres med komplett pakke og slukpotte med Ø75 sideutløp.

Bilde: Purus Corner Twist. Dette er et designsluk med 75 mm bunnutløp for innstallasjon i trebjelkelag eller betong. Sluket leveres som en komplett pakke med helstøpt slukpotte, skrudd klemring i rustfritt stål, rist og ramme, hårsil, monteringssett og NOOD-vannlås.

Bilde: Geberit CleanLine slukrenne er svært rengjøringsvennlig og leveres i flere lengder. CleanLine tilpasses enkelt dusjens eller flisens bredde. Passer til baderom med smøremembran.

Bilde: Geberit deksel for veggsluk. Dekselet kompletterer veggsluket og er i syrefast børstet stål. Inkludert hårsil. Kan tas av for rengjøring.
 

Ulike sluk krever ulike byggemåter

Sluket med opplegg for avløp plasseres når badet blir bygget. Hvis du bygger helt nytt, eller river det gamle badet for å gjøre helt om, er det viktig at du er tidlig ute med å fortelle den som gjør byggearbeidet at du ønsker en annen plassering av sluket. Ikke alle aktører i byggebransjen har fått med seg at mulighetene har blitt så mange. Hent inn rørleggeren hvis du trenger noen som kan forklare på fagspråk hva som må gjøres i grunnarbeidet for at du skal få den løsningen du ønsker.

Velg godkjent sluk

Rørleggeren kan også hjelpe deg å velge et sluk som er godkjent for den type membran som skal brukes på baderommet. Det er viktig at sluket har riktig type mansjetter til gulvet og at klemringen sitter som "støpt", slik at det ikke blir lekkasjer i gulvet.

Bruker du rørleggeren som rådgiver og veileder når du skal velge sluk, skal du også føle deg helt trygg på at du velger riktig.

Last gjerne ned e-boken om å planlegge bad! Du kan også besøke temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad.

New Call-to-action

Temaer: Bad, Oppussing av bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg