Kan jeg pusse opp badet uten å bytte membran?

Av Ken Røsholt 16. mars 2017

Skal du pusse opp badet må du som regel bytte membran, men det finnes unntak.

Ringer du meg og spør om jeg kan pusse opp badet ditt uten å bytte membran, svarer jeg alltid NEI. Men så prater vi litt sammen, og jeg forstår bedre hva du mener med «oppussing». Da kan det hende at jeg sier ja likevel.

En membran er et vanntett sjikt som hindrer vann i å trenge inn i konstruksjoner. Flisene på badet ditt er ikke tette, så et membransjikt er helt nødvendig for å unngå fuktskader. Det er membranen som gjør at veggene og gulvet på badet er vanntette. 

Hvorvidt du er nødt til å bytte ut membranen når du pusser opp badet ditt, avhenger av hvor omfattende oppussingsplaner du har. Skal du «bare» oppgradere utstyr og baderomsmøbler? Eller går du med tanker om å legge nye fliser eller bytte til annen overflate?

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

Flis på flis?

Mange har fått med seg at det er noe som heter «flis på flis». I noen tilfeller er det nemlig mulig å legge nye fliser oppå de gamle – og dermed slippe å bytte membran. Men. For det er et stort MEN: Du må vite hva som er gjort bak de flisene som er der fra før!

Ønsker du å gjøre estetiske endringer på et flislagt bad av ny dato, som for eksempel bytte til fliser av annen type eller farge, og du vet med sikkerhet at våtromsarbeidet er utført og dokumentert av fagfolk - da kan du legge flis på flis. Du bryter heller ingen garantier når du gjør det.

Å fjerne eksisterende fliser er en møysommelig jobb som i mange tilfeller skader membranen som er bak. Hvis membranen er ny og forskriftsmessig lagt, kan det være fornuftig å legge flis på flis. Vær oppmerksom på at du da bygger på overflatene med noen millimeter, og at dette kan få konsekvenser for blant annet tilpassing og montering av innredning etter flisleggingen.

LES OGSÅ: Er flisene på badet tette?

Er badet 10 år eller enda eldre?

Er det derimot snakk om et baderom som er 10 år gammelt eller mer, eller et tilfelle der du ikke har ringeste anelse om hva som er gjort bak flisene tidligere, bør du ikke sette i gang med flis på flis eller andre større «overfladiske» oppussingsprosjekter uten at en fagmann har sett på badet ditt!

Jeg har selv vært på mange befaringer hjemme hos kunder som ønsker å gjøre «småtteri», men så viser det seg at badet er i så dårlig stand eller har så mange feil at en total renovering er nødvendig for å få det bra.

En rørlegger kan gjøre en vurdering av tilstanden til gulvmembranen ved å undersøke sluket og membrankant mot sluk. Gulvmembranen er helt kritisk for et velfungerende baderom. Er ikke overgangen fra membran til sluk tett, blir det vannskader. For et utrent øye kan membranen se helt fin ut i sluket, men så er det andre tegn på at dette ikke er tilfelle for hele badet. Mange glemmer for eksempel å sjekke membran mot dør - der kan det være en helt annen historie. Igjen: La en rørlegger gjøre vurderingene for deg, så er du på den sikre siden.

LES OGSÅ: Hva bør du sjekke på badet på visning?

Bytte servant?

Skal du oppgradere utstyr og baderomsmøbler, vil det trolig gå ut over membranen i veggene. Har du planer om å bytte ut servanten din, er du nødt til å borre hull i membranen. Gamle hull i membranen må tettes på riktig måte (støvsuges og fylles med silikon), og hele prosessen må dokumenteres.

Oppgrader til gjeldende våtromsnorm

Selv om konklusjonen her er at du i noen tilfeller kan pusse opp badet ditt uten å bytte membran, er det egentlig ingen god grunn til å ikke å gjøre det. Skal du først bruke tid og penger på å pusse opp badet ditt, anbefaler jeg at du like gjerne oppgraderer til gjeldende våtromsnorm. Våtromsnormen gir retningslinjer for legging av fuktsperrer og membraner på bad. Benytter du deg av fagfolk til dette, kommer det godt med hvis du skal selge boligen din videre. Og du unngår naturligvis lekkasjer og fuktskader.

Vil du lese mer om oppussing av bad, kan du ta en titt om temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad. Her har vi samlet mye nyttig informasjon. I tillegg kan huskelisten nedenfor være grei å ha når du setter i gang!

Last ned huskeliste i PDF-format Dette må du tenke på når  du skal pusse opp badet

Temaer: Oppussing, Bad, Planlegge bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt har jobbet som rørlegger hos VB Funksjonell VVS i 8 1/2 år. De 2 siste årene som prosjekt- og avdelingsleder på Romerike. Som prosjektleder har han oppdrag som rehabilitering av baderom, total rehabilitering av eneboliger, installering og service på varmepumper, varmeanlegg og nybygg. Han koordinerer, i samarbeid med daglig leder, oppdrag for 2-3 kollegaer. Da håndterer de servicejobber og har egne avtaler med NAV på service av dusjtoaletter og hev/senk servantløsninger. Han har tidligere bakgrunn som bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned huskeliste i PDF-format Dette må du tenke på når  du skal pusse opp badet

Siste innlegg