Hvis du ringer du meg og spør om jeg kan pusse opp badet ditt uten å bytte membran, svarer jeg alltid NEI. Men etter å ha pratet litt med deg, forstår jeg bedre hva du mener med «oppussing». Da kan det hende at jeg sier ja likevel.
Hva er membran?
I tilfelle du skulle lure: En membran er et vanntett sjikt som hindrer vann i å trenge inn i konstruksjoner. Flisene på badet ditt er ikke tette. Derfor er et membransjikt helt nødvendig for å unngå fuktskader. Det er membranen som gjør at veggene og gulvet på badet er vanntette.
Hvorvidt du er nødt til å bytte ut membranen når du pusser opp badet ditt, avhenger av hvor omfattende oppussingsplaner du har. Skal du «bare» oppgradere utstyr og baderomsmøbler? Eller går du med tanker om å legge nye fliser eller bytte til annen overflate?
Les også: Hva koster det å pusse opp badet?
Flis på flis
Du har kanskje hørt om «flis på flis».? I noen tilfeller er det nemlig mulig å legge nye fliser oppå de gamle – og dermed slippe å bytte membran. Men. For det er et stort MEN: Du må vite hva som er gjort bak flisene som er der fra før!
Ønsker du å gjøre kosmetiske endringer på et flislagt bad av nyere dato, som for eksempel å bytte til fliser av annen type eller farge, og du vet med sikkerhet at våtromsarbeidet er utført og dokumentert av fagfolk - da kan du legge flis på flis. Du bryter heller ingen garantier når du gjør det.
Å fjerne eksisterende fliser er en møysommelig jobb som i mange tilfeller skader membranen som er bak. Hvis membranen er ny og forskriftsmessig lagt, kan det være fornuftig å legge flis på flis. Vær oppmerksom på at du da bygger på overflatene med noen millimeter, og at dette kan få konsekvenser for blant annet tilpassing og montering av innredning etter flisleggingen.
Les mer: Renovering av bad: Dette lurer kundene oftest på!
Er badet 10 år eller enda eldre?
Har du et bad som er 10 år gammelt eller mer, eller et tilfelle der du ikke har ringeste anelse om hva som er gjort bak flisene tidligere, bør du ikke sette i gang med flis på flis eller andre større «overfladiske» oppussingsprosjekter uten at en fagperson har sett på badet ditt!
Jeg har selv vært på mange befaringer hjemme hos kunder som ønsker å gjøre «småtteri», men så viser det seg at badet er i så dårlig stand eller har så mange feil at en total renovering er nødvendig for å få det bra.
Last ned e-bok: Slik planlegger du nytt bad
En rørlegger kan gjøre en vurdering av tilstanden til gulvmembranen ved å undersøke sluket og membrankant mot sluk. Gulvmembranen er helt kritisk for et velfungerende baderom. Er ikke overgangen fra membran til sluk tett, blir det vannskader. For et utrent øye kan membranen se helt fin ut i sluket, men så er det andre tegn på at dette ikke er tilfelle for hele badet. Mange glemmer for eksempel å sjekke membran mot dør - der kan det være en helt annen historie. Igjen: La en rørlegger gjøre vurderingene for deg, så er du på den sikre siden.
Les også: Hva bør du sjekke på badet på visning?
Bytte servant, toalett eller baderomsmøbler?
Skal du oppgradere utstyr og baderomsmøbler, er sjansen stor for at det vil gå ut over membranen i veggene, med mindre du kjøper inn utstyr som du vet dekker alle hull.
Ønsker du å bytte ut servanten, er du nødt til å borre nye hull i membranen. Da er det veldig viktig at de gamle hullene tettes på riktig måte. Det vil si at de må støvsuges og fylles med silikon. Hele prosessen må dokumenteres.
Når det gjelder toalett, er de fleste gulvstående toalett limt til gulvet, og ikke skrudd, nettopp på grunn av membranen. Det gjør det mulig å bytte fra gulvstående til veggehengt også ved en kosmetisk oppgradering.
Men for å være helt klar: Rådfør deg med en rørlegger om dette. Det gjelder alle oppgaver som berører membran – og rør for øvrig, selvfølgelig!
Gå for full renovering
Min anbefaling er at du alltid snakker med en fagperson når du skal du gjøre endringer på badet, og at du benytter rørlegger til oppgaver hvor det må lages nye hull i membranen.
Husk at du ikke får noen ny garanti på badet hvis du bare har oppgradert overflaten. Bruker du en seriøs rørlegger og får dokumentasjon på jobben, gjelder selvfølgelig garanti på selve arbeidet som er utført.
Selv om konklusjonen her er at du i noen tilfeller kan pusse opp badet ditt uten å bytte membran, er det egentlig ingen god grunn til å ikke å gjøre det. Vurderer du en oppussing som innebærer kosmetisk overflateoppgradering som fliser og innredninger, nærmer du deg et nytt baderom. Da er det bedre å renovere badet med ny membran og få tetthetsgaranti på hele baderommet.
Benytter du deg av fagfolk til dette, kommer det godt med hvis du skal selge boligen din videre. Og du unngår naturligvis lekkasjer og fuktskader. Tettpå er et tiltak fra Skatteetaten og samarbeidspartnere, for å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.
Vil du lese mer om oppussing av bad, kan du ta en titt på temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad. Her har vi samlet mye nyttig informasjon. I tillegg kan huskelisten nedenfor være grei å ha når du setter i gang!
Denne artikkelen ble første gang publisert 16. mars 2017, men har siden blitt redigert og oppdatert.