Er flisene på badet tette?

Av Torbjørn Aamodt 24. november 2016

Fliser er ikke tette. Det er membranen som hindrer vannskader på badet ditt.

Er fliser på bad tette? Svaret er ganske enkelt og greit: Nei.

Fliser er laget av keramikk, og keramikk opptar vann. Glaserte fliser er vanntette, men fuger er det ikke.  Så hvorfor har det seg slik at man i omtrent 90% av tilfellene velger fliser på badet, hvis dette ikke er vanntett overflate? Årsaken ligger lenger bak.

Membran hindrer fuktgjennomtrengning

Bak flisene skal det være et vanntett membransjikt. Det er membranen som gjør veggene og gulvet på badet vanntett. I Norge krever forsikringsselskapene dokumentert legging av membran i våtrom. Dette er også et av de viktigste punktene i Byggebransjens våtromsnorm.

Dersom du har planer om å pusse opp deler av badet selv, bør du la fagfolk utføre og dokumentere legging av membranen. Det er nemlig helt avgjørende at dette gjøres riktig, for å unngå fuktskader i ettertid.

LES OGSÅ: Hvordan velge riktig rørlegger?

Kritisk punkt

Et kritisk punkt for potensielle vannskader er mellom membran/gulvbelegg og sluk. Det er her de fleste lekkasjene oppstår, for eksempel som følge av at badet begynner å bli gammelt, eller at arbeidet er dårlig utført.

Forsikringsselskaper ser gjerne på utføringer i forbindelse med sluket når de skal ta avgjørelser i forsikringssaker om fukt på bad. Er det ikke tett i overgangen mellom sluk og membran, har du et utett bad. Er det en lekkasje her, risikerer du avkorting eller ingen utbetaling fra forsikringsselskapet ditt.

Hva med baderomsplater?

Baderomsplater ikke det samme som fliser. De er vanntette - gitt at de er montert riktig. Snakk med fagfolk hvis du er usikker på hvilken overflate du bør velge til ditt bad. 

LES OGSÅ:  10 tips til deg som skal pusse opp badet

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Oppussing av bad


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg