Kjøpe eller selge bolig? Dette bør du sjekke i badets tilstandsrapport

Av Per H Olsen 21. september 2023

Dette bør du se etter på visning

Enten du drømmer om å investere i et oppussingsobjekt eller har lyst til å gi stafettpinnen videre til en ny eier, kan badets tilstandsrapport utgjøre en betydelig forskjell. Her er det flere punkter det kan være lurt å være oppmerksom på.

Et velutrustet baderom er ikke kun en kilde til personlig komfort, det kan også ha en innvirkning på verdien av boligen. På visning kan det i tillegg være lett å la seg imponere av stilige designvalg og vakre fliser. Det er derfor viktig å huske at overfladisk estetikk ikke alltid avslører de underliggende problemene.

Last ned gratis huskeliste: Dette må du tenke på når du skal pusse opp badet  ditt

Hva er forskjellen på TG0, TG1, TG2 og TG3?  

Badet er et høyrisikoområde når det kommer til feil og mangler. En skjult vannlekkasje eller feilaktig installert membran kan føre til kostbare konsekvenser. Derfor er det viktig å forstå de ulike tilstandsgradene som presenteres i tilstandsrapporten.

TG0: Ingen avvik

Badet er i feilfri tilstand, og all nødvendig dokumentasjon angående utførelse, materialbruk og løsninger er tilgjengelig. Dette er en ideell tilstand som indikerer minimal risiko for potensielle problemer.

TG1: Mindre eller moderate avvik

Badet viser slitasje, men ingen umiddelbare reparasjoner eller tiltak er nødvendige. Selv om det er tegn til slitasje, er tilstanden fortsatt akseptabel og funksjonell.

TG2: Vesentlige avvik

Her observeres det feil, skader, sterk slitasje eller nedsatt funksjon. Tiltak er nødvendig for å rette opp situasjonen. Denne tilstanden kan også inkludere kort gjenværende brukstid.  

TG3: Stort eller alvorlig avvik

Badet er i en ødelagt tilstand og fungerer ikke lenger som tiltenkt. Her kan det være fare for liv og helse, i tillegg til at det kan avvike fra forskriftskrav. Dette er den mest alvorlige tilstandsgraden og indikerer betydelige problemer.

TGIU: Ikke undersøkt / ikke tilgjengelig for undesøkelse

Dette indikerer at badet ikke har blitt grundig inspisert eller at det ikke var mulig å utføre en undersøkelse.

Les også: Pusse opp badet – hva kan jeg gjøre selv?

En tilstandsrapport er ikke pålagt, men svært lurt

Det er viktig å merke seg at en tilstandsrapport ikke er obligatorisk eller pålagt ved salg av bolig. Dette kan imidlertid medføre risiko for kjøperen, da potensielle feil og mangler ikke nødvendigvis vil være tydelig ved første øyekast. Dersom du selger, kan en dårlig eller manglende tilstandsrapport føre til en lavere verditakst på boligen din.

Manglende dokumentasjon kan i verste fall føre til at badet blir tildelt tilstandsgrad 2, noe som igjen kan påvirke verdien på boligen.

Ofte er ikke en takstmann spesialisert på bad eller rør. Hen går gjerne inn og ser på flatene og de tingene som er visuelt synlige. Om takstpersonen har bakgrunn som håndverker, vil de uansett ikke kunne se hvordan tilstanden er under gulv eller bak vegger. Derfor er takstpersonen avhengig av å ha god dokumentasjon for å kunne gi den mest korrekte taksten.

Selv om kravene til dokumentasjon i avhendingsloven er strenge, kommer de både kjøper og selger til gode. Hvis dokumentasjonen er i orden, da. Kjøpere får bedre oversikt over arbeider som er gjort, mens risikoen for tap er lavere for selgere. Du kan lese mer om avhendingsloven her.

Ting du selv kan se etter på visning

Over tid kan vannlekkasjer og fuktighet føre til alvorlige problemer som mugg, råte og strukturelle skader. Ved en grundig gjennomgang av badets tilstandsrapport, kan en finne informasjon om tidligere og nåværende tilstedeværelse av vann- og fuktskader.

Men, selv om tilstandsrapporten gir en verdifull oversikt over baderommets tilstand, er det viktig å understreke at det finnes flere ting som du selv bør se etter når du er på visning. Disse tingene kan også være av verdi for deg som selger, da de gir mulighet til å forbedre boligen før et salg.

  • Dato på ekspansjonstank: Denne skal ha en årlig kontroll, selv om vi ofte ser at dette blir glemt.   
  • Offentlig eller privat avløp: Økonomisk smart å vite hvilket regelverk som gjelder.  
  • Rør: Ta en titt inn i rørskapet og se om at ser OK ut. Om det er noe rust, kan dette tyde på at det finnes vannskader.  
  • Lekkasjestopper: Om det finnes en lekkasjestopper under kjøkkenbenken, vil dette gi en ekstra sikkerhet.  
  • Sluk: Om det er mye sement eller et ekstra tykt lag med silikon, kan dette tyde på at badet ikke er tett. Et utett bad blir sett på som en konstruksjonsfeil, og vil ikke bli dekket av forsikringen.  
  • Overflater: Indikasjoner som misfarging, flassende maling, løse fliser eller deformerte gulv bør undersøkes nøye. Utilstrekkelig utført flislegging kan resultere i inntrengning av vann i underliggende materialer, med påfølgende fuktproblemer.  

Alle eventuelle feil eller mangler bør dokumenteres nøye, da dette kan påvirke forhandlingsprosessen mellom kjøper og selger.  

Les også: Hvor lang levetid har et bad?

VVS-arbeid og avløpssystem 

Tilstanden til VVS-arbeidet (rørleggerarbeidet) og avløpssystemet har en avgjørende innvirkning på badets funksjonalitet. Se om det finnes tegn på lekkasjer eller rust, samt om vanntrykket er godt. Dårlig utført VVS-arbeid kan føre til frustrerende og kostbare komplikasjoner som tette avløp og dårlig vanntilførsel.

Om det er du som skal kjøpe bolig, kan det være en fordel å ta med seg en rørlegger eller annen fagperson som kan hjelpe deg med å se etter slike skader – uavhengig av alder på huset. Vi ser ofte at det kan være like mange feil på nybygg som ved eldre bygg, så dette blir ofte som en falsk trygghet.

Ventilasjon og luftkvalitet

En optimal luftstrøm og god luftkvalitet er avgjørende for et behagelig inneklima. Under visningen bør du ta deg tid til å merke deg hvordan luften sirkulerer i boligen. Er det noen merkbare luktproblemer eller føles luften stillestående? Dette kan være tegn på dårlig ventilasjon, noe som over tid kan føre til fuktproblemer og dårlig inneklima.

For selgere er det også viktig å ta en grundig gjennomgang av ventilasjonssystemet før en visning. Sørg for at filtrene er rene og fungerer optimalt. Dersom du merker noen fuktproblemer eller mugg, vil det være en fordel å få en profesjonell inspeksjon og utbedring før du legger ut eiendommer for salg.

Les også: Hva koster det å pusse opp badet?

Badets tilstand er en kritisk faktor både for kjøpere og selgere. For kjøpere er det viktig å være oppmerksom på de ulike tilstandsgradene og sørge for grundig gjennomgang av tilstandsrapporten. For selgere er det lurt å alltid dokumentere alt arbeid som er utført på badet for å unngå negativ påvirkning på verditaksten.

New call-to-action

Temaer: Dokumentasjon, Lover og regler


Per H Olsen's photo

Av: Per H Olsen

Per H Olsen er daglig leder i VB Tromsø/Høytrykksvakta AS, og har vært i bransjen over 10 år. Han har tidligere jobbet som daglig leder i over 30 år i forskjellige bransjer. Sitter i styret for Rørentreprenørene Norge avdeling Troms, og ORIN opplæringskontor for lærlinger. Fagfeltene til VB Tromsø/Høytrykksvakta er rørlegging, forsikring, kommunalteknikk og graving.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg