Har du kontroll på boligens servicehefte?

Av Svein Marienborg 24. juli 2018

VB_Har du kontroll på boligens servicehefte

I bilbransjen er bruken av servicehefte veletablert, og i mange tilfeller helt avgjørende for å klare å selge bilen videre. Så hvorfor er vi ikke like nøye med å dokumentere «servicen» vi gjør på egen bolig?

Her investeres det flere hundre tusen i oppussing. Dette er investeringer som de fleste har ambisjoner om å få tilbake i form av verdiøkning på boligen, men allikevel stuer vi vekk dokumentasjon på utført arbeid et sted på loftet, i kjelleren, i ulike skrivebordsskuffer eller i verste fall søppelbøtta. Og bare i ytterst få tilfeller klarer vi å finne frem de riktige dokumentene og den nødvendige informasjonen når vi virkelig trenger den.  

Hvilken informasjon bør du ha oversikt over?

På generell basis bør du ha dokumenter på alt arbeid som har blitt utført på boligen. Du kan gjerne inkludere bilder og egne kvitteringer. Jo mer, jo bedre, men noen former for dokumentasjon er spesielt verdifulle. Det gjelder blant annet:

DDV-instruks

Dersom du har pusset opp kjøkken, bad, utbedret eller montert nytt varmeanlegg i boligen, bør du ha en god dokumentasjon, drifts- og vedlikeholds (DDV) -instruks. Denne DDV-instruksen dokumenterer hvilket utstyr som ble brukt, en bruksanvisning for riktig drift av løsningen eller utstyret, og oversikt over nødvendig vedlikehold. Det er entreprenøren eller leverandøren som har utført arbeidene, som skal utforme denne instruksen.

Vær klar over at det er mange innstillingsmuligheter på nytt utstyr. Alt fra toaletter hvor en kan justere nødvendig vannmengde som benyttes i forbindelse med skylling, til innstilling av driftstid og temperatur på varmepumpe. Uansett produkt - feil innstilling gir feil forbruk. (Les dyrere).

Dokumentasjon på at oljetanken er fjernet

2020, året hvor forbudet mot bruk av fossil oppvarming trer i kraft, nærmer seg med stormskritt. Ligger det en nedgravd oljetank på tomta di er det ditt ansvar å få denne enten fjernet eller sikret. Og nødvendig dokumentasjon på at det er korrekt utført, skal sendes til kommunen du bor i.

Les mer: Har du kontroll på oljetanken din?

Papirer som sikrer deg støtte fra Enova

Er du tidlig ute med å fjerne oljefyren kan du spare ganske mye penger ved hjelp av Enovas støtteordning, men det er bare dersom du har dokumentasjonen på plass. For det første vil du kun få støtte dersom du benytter fagfolk med gyldig sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK). Dette må dokumenteres. I tillegg må alle relevante kvitteringer legges ved søknaden.  

Dokumentasjon på alt elektrisk arbeid

Selv ved bytte av en enkelt stikkontakt skal elektrikeren fylle ut: Samsvarserklæring, utstyrsdokumentasjon, rapport fra sluttkontroll, brukerveiledning og risikovurdering.

Som boligeier er det med andre ord mye dokumentasjon du skal holde styr på. Dette blir spesielt viktig når du ønsker å selge boligen. Da blir det nemlig utarbeidet en boligsalgsrapport, og dersom du ikke klarer å vise til dokumentasjon fra firmaet som eksempelvis hjalp deg å pusse opp badet, blir tilstandsgraden på badet satt til det nest laveste nivået. Altså på nivå med et gammelt, slitt bad. Heldigvis finnes det gode digitale hjelpemidler for lagring av viktige dokumenter.

Les mer: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Benytt digitale hjelpemidler

Boligmappa er det nærmeste du kommer et digitalt servicehefte for boligen din. Tjenesten har opprettet en egen mappe for alle typer bygg og boliger i Norge. Ved bruk av BankID kan du få tilgang til informasjonen i din boligmappe. Dette er helt gratis for privatpersoner. Dersom du avtaler med de håndverkerne du leier inn, vil de arkivere alle arbeidene på huset ditt i denne mappen.

Det beste av alt er at dette «serviceheftet» følger boligen, ikke eieren. Det betyr at du vil ha tilgang til registrert dokumentasjon på arbeid gjort før du kjøpte boligen. Ønsker du å selge huset ditt kan du enkelt overlevere nødvendig informasjon til megler og kjøper.

I tillegg kan du selv registrere andre kvitteringer, fargekoder og garantibevis. Som betyr slutten på å lete etter møllspiste dokumenter du hadde glemt at du trengte. Alt ligger trygt lagret digitalt. Som Boligmappa sier selv: Lurt i dag, verdiøkende i fremtiden.

Flere VB Rørleggere benytter «VB Smart» som er et elektronisk verktøy for oppfølging og dokumentasjon på utførte arbeider. Dette gjør sluttdokumentasjonen enklere å behandle og vil derfor være en meget god dokumentasjon på de arbeidene som er utført. Så kontakt en VB Rørlegger, de kan dette.

Last ned huskeliste i PDF-format Dette må du tenke på når  du skal pusse opp badet 

 

Temaer: Dokumentasjon, Lover og regler


Svein Marienborg's photo

Av: Svein Marienborg

Svein Marienborg er leder av Marienborg Konsult. Han begynte sin rørleggerkarriere allerede i 1971, og har fagbrev som industrirørlegger og svennebrev som rørlegger i Bygningsindustrien. I tillegg er han rørleggermester og fagskoleingeniør. I 1986 etablerte han Inva Engineering AS, og har arbeidet med innregulering av vannbårne systemer siden. Daglig leder for Varme og Energikontroll AS fra 2011 til 2019. Svein har holdt et utall kurs og foredrag for rørbransjen, og har vært sensor i rørleggernes prøvenemd i Oslo i 10 år, samt formann i Norsk Varmeteknisk Forening fra 2009 til 2016. VB benytter Sveins kompetanse til kursing og kompetanseheving av ansatte og kvalitetssikring av faglig innhold på nett.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned sjekkliste: Forebygg vannskader i borettslag og sameier

Siste innlegg