Avhendingsloven: Hvorfor er det viktig å dokumentere baderomsarbeid?

Av Ronny Vikeså 11. april 2024

VB_Smart_dokumentasjon_bad_avhendingslov

Er du kjent med endringene i avhendingsloven for salg av bolig som trådde i kraft 1. januar 2022? Avhendingsloven har gjort det tryggere å både selge og kjøpe en bolig. Derfor er det ekstra viktig å sikre at den har blitt fulgt.

I 2019 vedtok Stortinget lovendringen som gjør at det ikke lenger skal være lov å selge boligen med forbeholdet «som den er». Dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk har derfor blitt enda viktigere. I denne artikkelen kan du lese om de viktigste lovendringene og hva du bør dokumentere av rørleggerarbeider.

Hva sier avhendingsloven?

Avhendingsloven som regulerer kjøp og salg av bolig ble innført i 1993. Den nye versjonen av loven, som trådde i kraft 1. januar 2022, gjør det tryggere å kjøpe brukt bolig.

Det har også blitt tryggere for den som skal selge bolig, da risikoen for tap blir mindre – hvis dokumentasjonen er på stell.

Her er de viktigste endringene i avhendingsloven:

  • Det er ikke lov å selge bolig med forbeholdet «som den er».
  • Egenandelsgrensen for å dekke kostnader ved mangler på boligen ble satt ned til 10 000 kroner. Selger må selv dekke beløp over dette tilknyttet feil som ikke er dokumentert. Tidligere var grensen på 5% av boligens verdi.
  • Det stilles i dag strengere krav til takstmenns kompetanse og til utformingen av tilstandsrapporten.
  • Undersøkelsesplikten ble strammet inn. Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller i annen dokumentasjon.

Enkelt forklart innebærer dette at du som kjøper får større undersøkelsesplikt, mens du som selger får større informasjonsplikt.

Med andre ord har selger i dag enda strengere krav til å dokumentere oppussings- og renovasjonsarbeid på egen bolig ved et salg.

Les også: Dokumentasjon på bad: Faglig riktig, er det så viktig?

Hva kan du forvente av dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk?

Rørleggeren som utfører oppdrag for deg skal – helst uoppfordret – dokumentere alt arbeid som gjøres på bad, kjøkken og våtrom, samt utstyr og produkter som er brukt. Dokumentasjonen bør inneholde bilder som viser status før, underveis og etterpå. Og du bør få dokumentasjonen i det formatet du ønsker. Vi anbefaler digitalt, og aller helst rett i boligmappa.

Boligmappa er en digital tjeneste som samler all dokumentasjon om en bolig på ett sted, og som VB samarbeider med. Den følger gårds- og bruksnummeret til boligen, og kan sammenlignes med serviceheftet til en bil. For at det skal være mer effektivt for deg, bør du be rørleggeren om å sende dokumentasjonen rett inn i din mappe når jobben er gjort.

Les også: Hvordan digitalisering kan hjelpe deg å velge en seriøs håndverker

Det er rundt 3700 håndverksbedrifter som bruker Boligmappa i dag, og disse kan du søke opp på boligmappa.no. Bruker du en registrert håndverker kan du være trygg på at dokumentasjonen blir utført og havner der den skal. I din boligmappe, som blir en annens mappe den dagen du selger boligen din. Forhåpentligvis til en mye bedre pris enn du ville fått hvis dokumentasjonen hadde manglet.

For å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere har Skatteetaten, sammen med flere samarbeidspartnere, utviklet tiltaket Tettpå. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.

VB Dextro – appen som dokumenterer alt

I VB bruker vi Dextro. Et digitalt verktøy, eller en app, utviklet for å gjøre dokumentasjonsarbeidet enklere og tryggere. Appen brukes på alt fra små oppdrag i private boliger til større prosjekter i næringsbygg. Den inneholder sjekklister med beskrivelse av arbeidet som skal gjøres fra start til slutt.

All informasjon blir lagret med nødvendige bilder – og hvis du ønsker – overført til din boligmappe

Helt til slutt: Velger du en seriøs rørlegger, vil avhendingsloven være en stor fordel for deg. 

New call-to-action

 Kilder: Stortinget.no/Boligmappa.no/forrbrukerraadet.no

Temaer: Dokumentasjon, Lover og regler, Oppussing av bad, Bli rørlegger


Ronny Vikeså's photo

Av: Ronny Vikeså

Ronny Vikeså er utdannet rørlegger og har jobbet hos VB Rørlegger Gunnar Larsen siden han begynte der som lærling i 2000. I dag jobber han som prosjektleder i bedriften. Ronny har erfaring fra flere områder, blant annet varmeanlegg, serviceoppdrag, VVS-installasjoner i eneboliger, oljeutskilling for bilverksteder og arbeider knyttet til damp- og trykkluft. Ronny er en viktig ressurs for utviklingen av VBs digitale dokumentasjonssystem, Dextro.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg