Hvordan digitalisering kan hjelpe deg å velge en seriøs håndverker

Av Eirik Vigeland 12. juni 2018

VB_Digitalisering_håndverker_rørlegger

Vi forbrukere nyter godt av å ha forskjellige alternativer å velge mellom, også når vi trenger håndverkertjenester. Men det er ikke alltid enkelt for mannen i gata å vite om håndverkerbedriften oppfyller gjeldende regler og krav. Registrerer ikke bedriften du har benyttet nødvendig dokumentasjon etter arbeidet, vil du nok ikke få igjen for investeringen i form av verdiøkning på boligen. Heldigvis sørger den pågående digitaliseringen for at det blir enklere å skille klinten fra hveten. Her er hvordan.

Digital dokumentasjon setter en ny standard

Vi er på vei mot et papirløst samfunn. Det nærmer seg slutten på en epoke hvor vi har oppbevart adressebøker, fakturaer og brev i papirform. Det aller meste av kommunikasjon, betalinger og dokumenter er flyttet over på en digital plattform, og det er det flere grunner til:

 • Det er mer effektivt

  Hvem savner vel å stå i kø på posten for å betale en papirgiro?

 • Det er mer økonomisk

  Digitale og automatiske løsninger gjør det enklere å håndtere dokumentasjon, og forbrukerne slipper dermed å betale administrasjonsgebyrer. Samtidig er det en bedre utnyttelse av tilgjengelige ressurser. Vi bruker ikke lenger ark, blekk og plast på dokumenter som etter kort tid havner i søpla.

 • Det er alltid tilgjengelig

  Du trenger ikke lenger bruke tid på å lete frem dokumentasjonen du fikk fra rørleggeren for tre år siden. Alt ligger tilgjengelig på digitale plattformer du har god kjennskap til. 

 • Forbrukeren får mer for pengene

  All den tiden bedrifter sparer på å automatisere administrative oppgaver kommer deg som forbruker til gode ved at håndverkerne kan bruke mer tid på selve tjenesten eller produktet de skal levere.

Når det gjelder håndverkertjenester oppnår vi en bonusfordel: Det blir enklere å skille mellom  seriøse og useriøse aktører. Eller klinten fra hveten, om du vil. Dette fordi den digitale plattformen for dokumentasjon tilknyttet boligen vår, Boligmappa, setter strenge krav til bedriftene.

Les også: Pusse opp badet - hva kan jeg gjøre selv?

Hva er Boligmappa? 

Boligmappa er på en måte boligens digitale servicehefte. Alle hus, hytter og leiligheter har en boligmappe. Ved å logge deg inn med BankID kan du få tilgang til informasjonen i din boligmappe. Dersom du leier inn håndverkere som er godkjent av Boligmappa vil all dokumentasjon som etterfølger arbeidet de gjør på huset ditt automatisk bli registrert i denne mappen.

Boligmappa jobber etter to visjoner:

 • Gjøre dokumentasjon tilknyttet bolig mer tilgjengelig. Boligene våre blir eldre og eldre, og det blir vi også. Derfor ønsker Boligmappa å gjøre det enkelt å ta vare på, og få tilgang til informasjon selv etter at en bolig har hatt flere eiere.
 • Gjøre det enklere for de seriøse.

Det beste av alt er at dette serviceheftet følger boligen, ikke eieren. Det betyr at du vil ha tilgang til registrert dokumentasjon på arbeid gjort før du kjøpte boligen. Ønsker du å selge huset ditt kan du enkelt overlevere nødvendig informasjon til megler og kjøper.

Les mer: Lønner det seg å pusse opp badet før jeg skal selge boligen?

I tillegg kan du selv registrere andre kvitteringer, fargekoder og garantibevis. Som Boligmappa sier selv: Lurt i dag, verdiøkende i fremtiden.

Så hvilke krav er håndverkerne underlagt av Boligmappa?

Bare seriøse aktører kan benytte Boligmappa

Det finnes mange godkjenningsordninger for håndverkere, men Boligmappa er kanskje den strengeste av dem alle. De gir kun seriøse aktører tilgang til systemet, og lista er lagt høyt. Alle bedrifter blir sjekket for tre ting:

 • Fagkompetanse:

  Det må foreligge mesterbrev og annen skriftlig kompetanse.

 • Selskapsform:

  Bedriften bør helst være et AS.

 • Økonomi:

  Bedriften må ha god soliditet.

På bakgrunn av disse kravene er det å ha et samarbeid med Boligmappa et kvalitetsstempel i seg selv. Så dersom du setter dette som en forutsetning for valg av håndverker, er du sikret en seriøs aktør.

Digipost henter informasjon fra Boligmappa

Bruker du Digipost? Hvis du er registrert hos Boligmappa.no, får du nå tilgang til all dokumentasjon i Digipost ved å samtykke når du logger inn. Her har du også muligheten til å registrere deg som bruker av Boligmappa, hvis du ikke er det fra før.

Last ned huskeliste i PDF-format Dette må du tenke på når du skal pusse opp badet

Temaer: Dokumentasjon


Eirik Vigeland's photo

Av: Eirik Vigeland

Eirik Vigeland jobber som markedssjef i Boligmappa. Han har en bachelor grad i økonomi og en master i innovasjon. Eirik brenner for digital service, markedsføring og innovasjon.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg