Tre gode grunner til å benytte digitale rørleggere

Av Ronny Vikeså 30. januar 2020

VB_Dextro_kvalitetssikringsverktøy_app_v2

Å sørge for dokumentasjon er en viktig del av en rørleggers arbeidsoppgaver, enten det gjelder små oppdrag utført i private boliger, eller større prosjekter i næringsbygg. Det tar vi i VB på alvor. Digitalt.

Digital dokumentasjon på VVS-arbeider

Det er en økende tendens både når det gjelder profesjonelle og private oppdrag at kunder etterspør dokumentasjon; Hva har blitt gjort - og hvem har utført jobben?

Når denne dokumentasjonen er digital, sikrer det mer enn at dokumentasjonen blir lagret for framtiden. For deg som kunde og oppdragsgiver, har det også flere andre fordeler, ikke minst i form av økt kvalitet på leveranser, bedre service og effektivt vedlikehold. 

Dextro -  digital kvalitetssikring

Dextro (tidligere VB Smart) er et digitalt kvalitetssikringsverktøy som sikrer både kunder og rørleggerbedriftene i VB økt kvalitet og bedre dokumentasjon i hverdagen. En smartere måte å jobbe på, rett og slett. Verktøyet ble tatt i bruk i januar 2016 og benyttes i dag av omtrent 75 prosent av VBs medlemsbedrifter. Målet er selvfølgelig at alle rørleggerne i VB skal benytte verktøyet, slik at også alle kundene våre får gleden av fordelene dette gir.

Ute på oppdrag bruker VB Rørleggeren verktøyet via en app på telefonen. Den viser hva oppdraget går ut på, og inneholder blant annet prosedyrer – kall det gjerne avanserte sjekklister – som beskriver jobben fra start til slutt. Detaljerte oppgaver må hukes av før en kan gå videre.

Prosjektering av VVS, installasjon av varmepumpe eller service på varmeanlegg?

Hvilke oppgaver trenger du å få utført? Dextro inneholder over 140 lister, basert på norske standarder. De beskriver nøyaktige prosedyrer på en rekke forskjellige arbeidsoppgaver, som for eksempel søknader og godkjenninger for prosjekterte VVS-arbeider eller installasjon av varmepumpe. Er oppdraget helt spesielt og vi ikke har ferdige lister for det, spesialtilpasser vi listene til kundens behov. Selvfølgelig etter gjeldende forskrifter.

Okei, nå har du fått en kort innføring i hvordan Dextro fungerer, her får du tre gode grunner til å benytte digitale rørleggere:

1. Økt kvalitet – riktig første gangen

Sjekklistene sikrer at arbeidsprosesser og regelverk blir fulgt til punkt og prikke. De inneholder også tips og veiledninger for rørleggeren. På den måten blir jobben riktig utført første gangen - og dokumentert med bilder. Verken du eller den som har utført oppdraget, trenger å lure i ettertid. Bildene følger selvsagt med den øvrige sluttdokumentasjonen du får som kunde.

2. Bedre service og effektivt vedlikehold

Når utførte arbeider er lagret digitalt, betyr det igjen at påfølgende serviceoppgaver og vedlikehold blir mer effektivt og grundig utført. Skal du inngå serviceavtale for VVS-anlegg eller installasjoner, bør du derfor etterspørre bruk av digitale verktøy.

Les også: Dette bør du ta med i en serviceavtale med rørleggeren

3. Boligmappa – digital plattform for boligdokumentasjon

Dextro er knyttet opp mot Boligmappa som er "Norges største plattform for boligdokumentasjon". Tjenesten er koblet til relevante offentlige register, slik som matrikkelen (Norges offisielle register over fast eiendom), borettsregisteret og Brønnøysundregisteret.

Boligmappa kan benyttes for alle typer bygg og boliger i Norge, fra hytter til større næringsbygg og svømmehaller. Den er også et ypperlig sted for å samle virksomhetens FDV-dokumentasjon. Du kan lese mer om Boligmappa Bedrift her.

Oppdragene blir registrert av kvalifiserte fagfolk, og «digitaliserer bort» svart arbeid som er et stort problem i byggebransjen. En klar fordel det også.

Krav til dokumentasjon

Flere lover og forskrifter stiller krav om dokumentasjon for å drifte bygg. Et godt eksempel på en oppgave som fortsatt ofte blir mangelfullt dokumentert - til tross for at den er lovpålagt - er sprinklerkontroll i bygg.

Les også: Veldig mange sprinkleranlegg har ikke hatt lovpålagt kontroll

Vil du lese mer om dokumentasjonskrav generelt, anbefaler jeg at du tar en titt på artikkelen Minimumskrav til dokumentasjon og sporbarhet i drift av bygg. Jeg regner med at du sørger for at dokumentasjonen din er digital? Husk, dokumentasjonen er som et verdipapir å regne, både når det gjelder salg og i forsikringssaker.

Last gjerne ned e-boken vår om internkontroll også. Her finner du mange tips til hvordan du kan imøtekomme krav knyttet til VVS-arbeider og rutiner.

Ønsker du samarbeid med en rørleggerbedrift som kan digital dokumentasjon – bør du kontakte en VB Rørlegger!New Call-to-action

 

 

 

 

Temaer: Dokumentasjon, VVS-installasjoner


Ronny Vikeså's photo

Av: Ronny Vikeså

Ronny Vikeså er utdannet rørlegger og har jobbet hos VB Rørlegger Gunnar Larsen siden han begynte der som lærling i 2000. I dag jobber han som prosjektleder i bedriften. Ronny har erfaring fra flere områder, blant annet varmeanlegg, serviceoppdrag, VVS-installasjoner i eneboliger, oljeutskilling for bilverksteder og arbeider knyttet til damp- og trykkluft. Ronny er en viktig ressurs for utviklingen av VBs digitale dokumentasjonssystem, Dextro.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg