Må jeg bytte sluk når jeg skal pusse opp badet?

Av Ken Røsholt 17. november 2022

VB Blogg_Må jeg bytte sluk når jeg pusser opp badet-1

Har du planer om å pusse opp badet, men er usikker på om du må bytte sluket samtidig? Da bør du lese denne artikkelen og få med deg når og hvorfor du eventuelt må foreta et bytte. 

Jeg har tidligere skrevet om oppussing av bad og bytte av membran. Mange av de samme forutsetningene som gjelder for bytte av membran, gjelder også for sluk. Hvorvidt du må bytte sluk eller ikke når du skal pusse opp badet, avhenger blant annet av hvor gammelt sluket er og hvordan membranen i gulvet er. Hvor omfattende du har tenkt å gå til verks med oppussingen, har selvsagt også stor betydning. 

Bytte av gulv – bytte av sluk

La meg ta den enkle løsningen først, som er å la gulvet være som det er. I dette tilfellet kan du faktisk ikke bytte sluk. Sagt på en annen måte: Skal du bytte sluk, må du også gjøre noe med gulvet. Men, som du sikkert har erfart – det er ingen regler helt uten unntak. Forhør deg med en rørlegger om hva som er mulig i ditt tilfelle. Kanskje kan en god klemring og smøremembran gjøre jobben.

Dette kan du gjøre uten å bytte sluk

Skal du pusse opp uten å bytte sluk, snakker vi heller om en lettere oppgradering – eller "styling" om du vil. Du kan:

  • Sette inn ny baderomsinnredning
  • Legge nye fliser oppå eksisterende på gulv og vegger (flis på flis)

Har du bestemt deg for full oppussing som inkluderer et nytt gulv, er det ikke noe å lure på. Bytt sluk i samme slengen! Denne delen av jobben bør du selvfølgelig overlate til fagfolk. 

Hva er levetiden til et sluk?

Levetiden til et sluk kan være flere tiår. Jeg drister meg likevel til å gi deg følgende råd: Hvis du først skal gjøre omfattende endringer på badet som også inkluderer gulvet, ta sluket samtidig – selv om det i teorien kan holde i mange år til. Bytting av sluk koster ikke mye, og neste mulighet er neste gang du skal pusse opp badet – som trolig er en stund til. Dersom du lar en fagmann gjøre en omfattende jobb på badegulvet ditt, vil han etter all sannsynlighet bytte sluket uten å spørre deg. 

Vær oppmerksom på at hvis du har et sluk av gammel type, for eksempel støpejernssluk, da du bytte i alle tilfeller.

Strengere krav til tetthet mellom membran og sluk er også en god grunn til å bytte gamle sluk. Risiko for lekkasjer i gulvet likeså. Husk at slukene endrer seg i takt med membranene. Selv om sluket fungerte utmerket til den gamle membranen passer det kanskje ikke til den nye. Be gjerne en fagperson om hjelp til å vurdere.

Les også: Hva bør du sjekke på badet på visning?

Krav til bytte av sluk varierer

Bor du i enebolig, er det fritt opp til deg selv å bestemme hvorvidt du vil bytte sluk eller ikke. I borettslag derimot, er kravene varierende. Noen steder er du pålagt å bytte sluk ved oppussing. Enkelte borettslag gir støtte til oppussing, blant annet til bytting av membran. Et godt tips er derfor å undersøke hvilke retningslinjer for oppussing som gjelder for borettslaget ditt. 

Les også: Vedlikehold og rehabilitering i borettslag

Obs! Vært oppmerksom på at det nå finnes en ny avhendingslov og byggeforskrifter som følges, som gjelder rehabilitering og bygging av nye bad. Med andre ord har selger i dag et enda strengere krav til å dokumentere oppussings- og renovasjonsarbeid på egen bolig ved et salg.

Hvis du må bytte sluk

Når du skal bytte sluket er det et par ting det kan være greit å ha i bakhodet.

Boligtype og etasje

Badets beliggenhet og hva slags bolig det er snakk om, kan påvirke kostnaden ved et slukbytte. Som jeg nevnte tidligere, utgjør ikke sluket normalt en stor kostnad, men enkelte forhold kan likevel påvirke prisen.

Ligger badet på grunnplan, er det en grei sak å bytte sluk. Bor du i blokk – og ikke i første etasje – må du kanskje involvere naboen i etasjen under. Sluket ditt kan nemlig ligge i naboens tak. Da blir jobben noe mer omfattende.

Sluk og brannskiller

Hvis du bor i blokk kan brannskillere også bli en utfordring. Blir det nødvendig å bryte et brannskille for å endre på sluket, må rørleggeren søke om endring gjennom en byggemelding. Dette er det kun godkjente firmaer som kan gjøre.

Les også: Hvordan velge riktig rørlegger?

Nytt design

Det er ikke bare en ulempe å være nødt til å bytte et sluk. Du kan velge å se det positive i det, og velge et nytt og spennende designsluk. I dag finnes det sluk i mange, lekre varianter. Det er kanskje ikke det du først og fremst tenker på når du skal pusse opp badet, men det kan være en detalj som bidrar til å gjøre badet ditt noen hakk stiligere. Og best av alt: Du kan være trygg på at badet ditt holder seg "tørt" i mange år framover.

Se vårt utvalg av sluk her

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

 

Temaer: Bad, Planlegge bad, Oppussing av bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg