Hva bør du sjekke på badet på visning?

Av Baard Aas 2. februar 2017

Det er viktig å sjekke badet på visning!

Skal du kjøpe ny bolig? Badet er det rommet som er årsak til flest klager og eierskiftesaker ved boligkjøp. Med god nese, en klinkekule i lomma og en nyttig sjekkliste, er det mye du kan undersøke selv på visning. Bli med rørleggeren vår på en videorunde og lær triksene som avslører om badet er bra eller ikke!

Badet er det rommet som er dyrest for deg å fikse dersom det har alvorlige feil og mangler. Derfor er det viktig at du vet hva du skal se etter på badet når du vurderer å investere i ny bolig.

Bli med rørleggeren på visning (video)

Tenk om du kunne hatt med deg en rørlegger på visning! Det er fullt mulig, men går du på mange visninger, er det kanskje ikke det enkleste å få til i praksis. Derfor kan du bli med vår rørlegger på en videovisning her, og lære triksene som lar deg gjøre en proff baderomsjekk selv. 

Hva sier salgsdokumentasjonen?

Først av alt gjør du lurt i å lese salgsdokumentasjonen. Nøye! Les hva takstmannen har skrevet, og se spesielt på egenerklæringsskjemaet som selger skal ha fylt ut og skrevet under på. Her svarer selger på om han har kjennskap til at det har vært problemer med badet, og om arbeid på badet er gjort av folk med fagkunnskap.

Boligselger har plikt til å informere om feil og mangler, men du som kjøper har undersøkelsesplikt. Hvis selger har gitt negative opplysninger om badet, og du som kjøper ikke undersøker skikkelig, må du være forberedt på at du selv må dekke kostnadene for oppussing etter overtagelse.

Fuktskader? Bruk nesa!

De fleste klagesaker etter boligkjøp dreier seg om fukt og skader som skyldes feil fall til sluk, utettheter, feil i membraner eller manglende ventilasjon.

Fukt gir ofte en lukt av «innestengt kjeller» som du må være obs på når du går inn på et bad. Hvis du kjenner lukt, og det i tillegg mangler ventilasjon i rommet, kan det være risiko for fuktskader og kanskje mugg. Det bør være et avtrekk på veggen og en glippe under døra som lar fuktig luft slippe ut. Hvis du kjenner lukt, bør du se etter fuktmerker, skjolder i tak og vegger, og mørke prikker.

Men la deg heller ikke ukritisk forføre av lekre, skinnende baderom som lukter splitter nytt! At boligen har nyoppusset bad, er slett ingen garanti for at du slipper kostnader. Spørsmålet er om jobben er fagmessig utført. Finnes det ikke dokumentasjon på hvordan jobben er gjort, risikerer du i verste fall å måtte rive hele badet og bygge nytt!

LES OGSÅ: Er flisene på badet tette?

Sjekk fall og sluk

Det er viktig at gulvet faller riktig mot hovedsluket. Dette sjekker du enkelt ved å ta «klinkekultesten» (se video): Legg en klinkekule på gulvet og se at den triller til sluket. Du kan også skru på dusjen og se om vannet renner ned i sluket eller blir liggende på gulvet.

Ta ogå en titt i selve sluket. Ser det greit ut nedi? Er det membran helt fram til sluket? Overgangen fra membran til sluk må være tett, ellers kan det bli vannskader. I sjekklisten under får du tips om hva du skal se etter.

Og når du først står der i dusjen: Sjekk vanntrykket, og kjenn etter om vannet er varmt nok.

 

Sjekkliste - dette må du undersøke på badet på visning:


  • Lukter det innestengt kjeller på badet, er det gjerne et tegn på at noe er galt.

  • Et bad skal ha ventilasjon. Er det avtrekksvifte, skru den på og kjenn at den trekker ved å holde hånden foran.

  • En feil som går igjen på mange baderom, og som kan gi vannskader, er overgangen fra membran til sluk. Membranavslutningen må være tett. Åpne sluket og sjekk at det under klemringen stikker frem en gummilignende kant som enten er grå eller oransje. Dette er membranen.

  • Riktig fall på gulvet mot sluket er viktig. Legg en klinkekule på gulvet eller spyl med vann og se hvor det renner. Vann som blir liggende på gulvet kan trekke mot terskel og ut av rommet. Er ikke membranen i orden, kan det gi vannskader.

  • Kjenn etter fuktighet på rørskjøter. Fukt kan tyde på at noe er lekk.

  • Sett deg på gulvet og bank på flisene. Er lyden hul, kan det tyde på at flisene er løse.

  • Se etter sprukne fliser og manglende fuger mellom flisene. Ujevne fliser kan være et tegn på at fuktighet bak flisene har fått en gipsvegg til å svelle. Er det betong bak flisene, kan ujevne fliser være tegn på at en amatør har satt dem opp. Det trenger ikke være noe galt i det, men arbeidet som er utført bak flisene skal være gjort av fagfolk. Be om dokumentasjon på hvem som har utført arbeid på badet.

  • Er det varmekabler i rommet, skru på disse og sjekk at de virker.

  • Undersøk badekar hvis det finnes. Det skal være mulig å komme til under karet. Tette avløp og rør kan være svært ødeleggende, og misfarging på sidene av badekaret kan bety intern lekkasje.

  • Innebygde rør i veggen er svært vanskelig å oppdage, men ved å undersøke gulv og vegger for flekker og fuktighet, kan du få en indikasjon på om det er noe galt.

  • Toalettrom har ikke sluk og sjelden membran, så her vil lekkasjer gi vannskader. Et gammelt klosett trenger ikke være spesielt kostbart å bytte ut hvis alt annet er i orden.

Hva med kjøkkenet?

Når du er så godt i gang, ta samtidig en kikk under kjøkkenvasken. Fuktskader skjer ofte her også. Skru på vannet og kjenn på rørene om det drypper eller er fuktig noe sted. Er det tegn på skader på innsiden av benkeskapet, eller på gulvet under oppvaskbenken, kan det ha vært en vannlekkasje. Be selger eller megler forklare hvis du ser noe som ligner på fukt eller spor etter vann.   

Spør og grav

Er det ting du ikke forstår i salgsdokumentasjonen, må du ikke være redd for å spørre megler eller takstmann! Spør om alderen på badet, hvis det ikke står oppgitt. Spør om badet har vært renovert, og be om å få vite hvem som har utført eventuelle jobber.

Spør om alderen på røropplegget. Har det vært fornyet? Er det rør i rør, eller kobberrør? Gamle røropplegg kan være fremtidige lekkasjebomber, og det er umulig å vite når de ryker - neste uke eller om fjorten år? Uansett er det viktig for deg å vite om rørene er modne for utskiftning.

Ser du på en bolig i et sameie eller borettslag, bør du spørre selger om det foreligger planer om renovering eller oppgradering av fellesanlegg som ikke er nevnt i salgsdokumentene. Hvis borettslaget for eksempel skal bytte ut felles røranlegg, kan det faktisk bety at du må rive badet og bygge nytt. Har du rom for slik oppussing, og eventuelt økt husleie som følge av oppgraderingen, i budsjettet ditt?

Spør, spør, spør! Det kan spare deg for store og dyre bekymringer!

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

New Call-to-action

Temaer: Bad


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg