Så enkelt er det å spare vann

Av Ellinor Lund 26. januar 2023

VB_sparetips-for-vann_foto_shutterstock_632262938

Har du noen gang tenkt over at det å spare strøm og redusere kostnader henger sammen med vannforbruket ditt? Enkle sparetiltak kan påvirke økonomien din positivt. I tillegg er det bra for miljøet – og kroppen din. Tiltakene handler i stor grad om å velge riktige produkter.

Hvorfor spare vann?

Det er sjeldent mangel på nedbør i Norge, og få opplever vann som en ressurs vi er nødt til å spare på. Likevel: En gjennomsnittlig husstand bruker cirka 200 liter vann hver eneste dag, og halvparten av dette er varmtvann. Da er det ikke rart at oppvarming av vann er den nest største utgiftsposten på strømregningen. Enkle sparetiltak kan derfor gi stor effekt.

Miljøet har også godt av at vi har en bevisst holdning til vann. Det brukte vannet vi sender ut på avløpsnettet inneholder i tillegg til rent drikkevann og det kroppen etterlater seg i doskåla, matrester, mikroplast, sjampo, og vaskemiddel. For å nevne noe. Og hele denne miksturen må transporteres og renses, noe som faktisk krever mye mer energi enn de fleste av oss er klar over.

Disse usynlige oppgavene utgjør store kostnader for mange kommuner, som også sliter med gamle ledningsnett og vedlikeholdsarbeid. Vil du lese mer om miljøbelastningen knyttet til kranvannet vårt, anbefaler jeg artikkelen Vi sløser med vannet i Norge. Det får konsekvenser for klima og miljø., fra forskning.no.

Riktige produkter på badet

Hvordan spare vann? Jeg har registrert at enkelte foreslår å tisse i dusjen som et sparetiltak. Personlig har jeg mer sans for andre tiltak, som å velge vannbesparende utstyr, for eksempel. Produktene du har i hjemmet ditt er nemlig helt avgjørende for hvor mye vann som blir brukt. Er de gamle, er de trolig verken vannbesparende eller energieffektive. I tillegg kan det oppstå lekkasjer etter mange års bruk. Skal du investere i nytt utstyr og armatur bør du gå for produkter som bidrar til å spare både vann og energi. Her er noen forslag til utstyr:

  • Sparedusjen har vært gjennom stor utvikling de siste årene. Du kan nå halvere mengden vann du bruker ved dusjing uten at det går på bekostning av komforten – den har snarere blitt enda bedre.
  • Toalett med dobbelspyling lar deg kontrollere hvor mye vann toalettet skylder ned. Det er ikke nødvendig å bruke 8-10 liter hver gang.
  • Berøringsfritt blandebatteri gir deg akkurat så mye vann du trenger – når du trenger det – med riktig temperatur. I tillegg forhindrer du at krana står og renner unødvendig lenge.
  • Nye varmtvannsberedere er mer energieffektive enn gamle. Spesielt smartberedere. Fyller berederen i huset snart 20 år, er det på tide å pensjonere den. Du kan spare mye energi og penger ved å bytte den ut.
  • Invester i vannmåler. Bor du i en kommune som fortsatt beregner vannavgiften ut fra antall kvadratmeter på boligen, eller som øker regningen etter et visst antall toalett i huset? Kanskje betaler du like mye eller mer enn de som bor på andre siden av veien i dag – enda de er 5 personer i boligen, mens dere bare er to. Hvis husholdningen din bruker mindre vann enn gjennomsnittet, kan det være penger å spare på å installere en vannmåler. Da betaler du kun for det faktiske forbruket. Kontakt gjerne en VB Rørlegger og be om hjelp til å få dette på plass.
  • Invester i solfangere som kan varme opp vannet. Har dere stort vannforbruk, kan dette være noe du bør vurdere.  For tappevannsoppvarming vil ofte et solfangerareal på 5-8 m2 være tilstrekkelig. 

Les også: 5 tegn på at du bør skifte ut varmtvannsberederen

Vær bevisst på egne vaner

Det kan være verdt å se på egne vaner også. Bruker du toalettet til å skylle ned søppel? Setter du på halvfull vaskemaskin? Lar du vannet renne mens du pusser tennene? Bare til sistnevnte går det med omtrent to liter vann.

Kan du droppe et dypp i badekaret til fordel for en dusj? Og kanskje korte dusjen med noen minutter i tillegg? Tar du en dusj på fem minutter, går det med cirka 30 liter. Mange kjører varmen på «fullt» når de dusjer, men dette er hverken sunt eller økonomisk. For varmt vann tørker ut huden vår og stimulerer talgproduksjon i hodebunnen, som igjen gir fett hår. Å senke temperaturen i dusjen er altså bra for miljøet, lommeboka og kroppen!

Les også: Dette kan du gjøre for å kutte ned på strømregninga

Vær oppmerksom på lekkasjer

Smådrypping fra vasken på badet virker for de fleste ganske ubetydelig, men faktum er at en lekkasje på én vanndråpe i sekundet blir til 7000 liter vann på et år, og at så mye som 400.000 liter rent vann kan gå tapt årlig, som følge av en rennende cisterne.

Tegn på at du har et lekkasjeproblem kan være:

  • Dårlig trykk i vannrørene
  • Susing i rør og toalett
  • Aktivitet på vannmåleren selv når dere ikke bruker vann

Det er altså mange tiltak du kan iverksette for å spare vann hjemme og forhold du bør være bevisst på. Ønsker du å lese flere tips knyttet til energi, vann og varme, anbefaler jeg deg å besøke nettsidene våre på vb.noNew call-to-action

Kilder: norskvann.no, forskning.no, 

Temaer: Bad, Miljøvennlig varme og energitiltak


Ellinor Lund's photo

Av: Ellinor Lund

Ellinor Lund har vært i rørleggerbransjen mange år, og jobber som butikkansvarlig hos VB Brændes rørleggerforretning i Volda. I tillegg til å være lidenskapelig opptatt av interiør og trender, liker Ellinor svært godt å tegne bad. En stor del av jobben hennes består i å finne gode baderomsløsninger for kundene.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg