Så enkelt kan du spare vann!

Av Ellinor Lund 10. april 2018

VB_så-enkelt-kan-du-spare-vann.145057068-865694-edited.jpg

Det å spare vann «står ikke høyt opp på lista» i de fleste husstander. Nei, vi tenker heller på å spare strøm og redusere kostnader.  Men visste du at disse faktorene er knyttet tett sammen? Enkle sparetiltak vil påvirke økonomien din positivt, være bra for miljøet, og godt for kroppen din.  

Hvorfor spare vann?

Det mangler ikke på nedbør i Norge, og få opplever vann som en ressurs vi er nødt til å spare på. Likevel: En gjennomsnittlig husstand bruker cirka  200 liter vann hver eneste dag, og halvparten av dette er varmtvann. Da er det ikke rart at oppvarming av vann er den nest største utgiftsposten på strømregningen. Enkle sparetiltak kan derfor gi stor effekt. 

Selv om vi ikke sliter med tørkeperioder, så har miljøet godt av at vi sparer litt vann. Avløpsvannet vårt må transporteres i ledningsnettet og renses. Dette krever energi og dessverre sliter mange kommuner med både gamle ledningsnett og kapasitet. 

Velg riktige produkter

Produktene du har i hjemmet er helt avgjørende for hvor mye vann husstanden din bruker. Er de gamle, er de sjeldent verken vannbesparende eller energieffektive.  I tillegg kan det oppstå lekkasjer etter mange års bruk. Skal du investere i nytt utstyr og armatur bør du vurdere å gå for produkter som bidrar til å spare både vann og energi. Her er noen forslag til utstyr:

  • Sparedusjen har vært gjennom stor utvikling de siste årene. Du kan nå halvere mengden vann du bruker ved dusjing uten at det går på bekostning av komforten – den har snarere blitt enda bedre.
  • Toalett med dobbelspyling lar deg kontrollere hvor mye vann toalettet skylder ned. Det er ikke nødvendig å bruke 8-10 liter hver gang.
  • Berøringsfritt blandebatteri gir deg akkurat så mye vann du trenger - når du trenger det – med riktig temperatur, og i tillegg forhindrer du at krana står og renner over lengre tid. 
  • Nye varmtvannsberedere er mer energieffektive enn gamle. Fyller berederen i huset snart 20 år, er det på tide å pensjonere den. Sannsynligvis vil du klare deg utmerket med en mindre bereder enn den gamle.
  • Invester i vannmåler. Mange kommuner regner fortsatt vannavgift ut fra antall kvadratmeter på boligen, og noen øker regningen dersom man har et visst antall toalett i huset. Hvis husholdningen bruker mindre vann enn gjennomsnittet, kan det være penger å spare på å installere en vannmåler. Da betaler du kun for det faktiske forbruket. Kanskje betaler du like mye eller mer enn de som bor på andre siden av veien i dag – enda de er 5 personer i boligen, mens dere bare er to? Her kan det være tusenvis av kroner å spare. Spør rørleggeren din om hjelp til å få dette på plass.

Vær bevisst på egne vaner

Det kan være verdt å se på egne vaner. Bruker du for eksempel toalettet til å skylde ned søppel? Venter du til vaske- og oppvaskmaskinen er full før du setter den på? Lar du vannet renne mens du pusser tennene? Da går det med omtrent to liter vann.  Kan du droppe et dypp i badekaret til fordel for en dusj? Og kanskje korte dusjen med noen minutter i tillegg? Tar du en dusj på fem minutter, går det med cirka 30 liter.

I tillegg er det verdt å merke seg hvor ofte vi bruker varmtvann i løpet av dagen. Mange kjører varmen på «fullt» når de dusjer, men dette er hverken sunt eller økonomisk. For varmt vann tørker ut huden vår og stimulerer talgproduksjon i hodebunnen, som igjen gir fett hår. Det å senke temperaturen i dusjen er altså bra for miljøet, lommeboka og kroppen!

Vær oppmerksom på lekkasjer

Smådrypping fra vasken på badet virker for de fleste ganske ubetydelig, men faktum er at en lekkasje på én vanndråpe i sekundet blir til 7000 liter vann på et år. Tegn på at du har et lekkasjeproblem kan være:

  • Dårlig trykk i vannrørene
  • Susing i rør og toalett
  • Aktivitet på vannmåleren selv når dere ikke bruker vann

Det er altså mange tiltak du kan iverksette for å spare vann hjemme. Ønsker du å lese flere tips knyttet til energi, vann og varme, anbefaler jeg deg å besøke nettsidene våre på vb.no. Du kan også laste ned inspirasjonsmagasinet vårt. Helt gratis!

New call-to-action

Temaer: Bad, Spare vann


Ellinor Lund's photo

Av: Ellinor Lund

Ellinor Lund har vært i rørleggerbransjen mange år, og jobber som butikkansvarlig hos VB Brændes rørleggerforretning i Volda. I tillegg til å være lidenskapelig opptatt av interiør og trender, liker Ellinor svært godt å tegne bad. En stor del av jobben hennes består i å finne gode baderomsløsninger for kundene.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg

Temaer

Se alle