Vinteren er her, og strømregningene stiger. Selv om de fleste av oss har blitt flinkere til å både slukke lys og vaske klær på riktig tid av døgnet, finnes det flere tiltak du kan gjøre for å kutte ned på strømregningen.
Strømregningen blir gjerne påvirket av om du bor i blokk eller hus, hvor godt isolert det er og hvor i landet du bor. Der noen ikke har merket en signifikant forskjell, har andre måttet kutte drastisk i husholdningsbudsjettet. Slik situasjonen er i dag, kan små tiltak være en avgjørende faktor som får strømregningen ned.
Hva kan du selv gjøre for å spare strøm?
Dusj kortere
Det kan være en god ide å investere i vannbesparende utstyr som sparedusj eller en digital hånddusj, som kan redusere energiforbruket med opptil 40 % og vannforbruket med opptil 22 %. Dette vil både spare deg for penger og samtidig være mer bærekraftig på sikt.
Berøringsfrie, sensorstyrte blandebatterier som er forhåndsinnstilt på vannmengde kan også være et godt alternativ. Fordeler med blandebatterier:
- Vannforbruket går ned
- Bakteriespredningen begrenses der flere mennesker deler vask
- De er barnevennlige, i og med at vannet som kommer ut er temperert
Med andre ord, la utstyret spare deg for vann, strøm og penger!
Les også: 5 tips til et mer bærekraftig baderom
Senk temperaturen
Jeg mener ikke at du skal skru av alt av varme, finne frem boblejakka eller vente på at frostbitten tar deg. Men ved å finne én passende og lavere temperatur som holdes jevn, vil forbruket bli lavere. Unngå derfor å skru opp og ned temperaturen på radiatoren eller varmepumpa, og finn den middeltemperaturen som passer deg best – uten at det blir for kaldt.
På baderommet vil temperaturen i gulvet være med på å drive ut fuktigheten og tørke opp vann, derfor bør ikke temperaturen senkes for mye akkurat her. Men du trenger ikke å overdrive heller.
Få oversikt
Strømabonnementet ditt har kanskje en app som gir deg oversikt over forbruk, det være seg akkumulert eller i sanntid. Vær oppmerksom på at opplysninger om hvor forbruket faktisk stammer fra ofte er basert på gjennomsnittlige verdier tilknyttet geografi og husholdning.
For å knytte faktisk kilde til forbruk kan du installere en energimåler i sikringsskapet som lar deg måle separate sikringsgrupper. Da blir det lettere å se hvor mye varmtvannspumpa drar, eller om oppvaskmaskinen bør være på en lavere effekt.
Les også: Hvor ofte bør jeg ha service på de vannbårne varmeanlegget i boligen min
Hva kan rørleggeren gjøre?
Når du har gjort de tiltakene du selv kan gjøre, er det på tide å se hva annet som kan være med på å senke strømregningen ytterligere. Her får du noen forslag til kjappe og rimelige grep som rørleggeren kan hjelpe deg med.
Vannmåler
En vannmåler vil gi deg god oversikt over forbruket, slik at du kan holde strømkostnadene nede. Har du leietaker(e), kan en slik vannmåler gi et godt grunnlag for å kreve en rettferdig husleie, i tillegg til at leietakerne ofte blir mer bevisst på sitt eget forbruk.
For å få et bedre helhetsbilde av vannforbruket, anbefales det å måle varmt og kaldt vann separat. Vannmålere installeres vanligvis ved hovedinntaket, ofte i tekniske rom, kjellere eller vaskerom, der vannet kommer inn i boligen. Du kan også velge å installere flere målere for å overvåke spesifikke områder, som kjøkken, bad eller utendørskraner. Dette gir deg detaljert kontroll over vannforbruket i ulike deler av boligen. Vannmåler kan leies i enkelte kommuner eller kjøpes selv, prisen vil variere fra kommune til kommune.
Obs! Du må for all del ikke slutte å bruke varmtvann på kjøkkenet. Varmt vann sørger for jevnlig rensing av slaggstoff, slik at de ikke blir liggende og tette igjen rørene.
Varmtvannsbereder
De siste årene har flere forbrukere sett fordelen ved å ha en god varmtvannsbereder, selv om det er en evig pågående diskusjon om hvilken som faktisk er den beste.
I min familie er vi mange, og vannforbruket er ikke jevnt. derfor vil en større bereder være mest energibesparende. Har du derimot en mindre familie og et mindre vannforbruk, kan en mindre bereder ha en større økonomisk gevinst.
Har du en gammel varmtvannsbereder vil det uansett være en fordel å bytte, da disse gjerne er mindre energieffektive enn nye. Ved installasjon av en ny smartbereder kan du i tillegg søke om støtte fra Enova på inntil 5000 kr. Selv om det er individuelt hvilken bereder som vil fungere best, har vi installert spesielt mange smartberedere det siste året og enda ikke fått inn noen klager. Så ved å velge smart kan du spre både strøm og penger på dette tiltaket.
Les også: 6 tegn på at du bør skifte ut varmtvannsberederen
Sjekk hva slags varmeanlegg og innstillinger bygget ditt har
Energien som brukes til å varme opp vannet koster som nevnt penger, så her er det mye å spare.
I mange leilighetskomplekser er det rimeligste alternativet til varmekilde installert, sannsynligvis for å holde byggekostnadene nede. Disse bruker ofte mer strøm for å oppnå ønsket temperatur, og det er ikke mulighet til å opprettholde en jevn temperatur i varmeanlegget. Har borettslaget et varmeanlegg fra tidligere, kan det være store muligheter for oppgradering av dette. Kontakt ditt sameie som har ansvar for dette.
Les også: Bør jeg velge vannbåren varme eller elektrisk oppvarming
Vannbårne systemer har ofte feil hvis det er gammelt eller har konstruksjonsfeil, noe som igjen kan føre til større slitasje, økt energiforbruk og dårligere effekt. Et slikt anlegg vil ofte kreve mer energi og skape mer varme enn det du egentlig trenger. Ved å få kontroll på det gamle anlegget, kan du kutte ned på både energiforbruk og kostnader.
Går du med planer om ny varmeløsning, anbefaler jeg deg å laste ned varmeguiden vår under. Her er det mange tips å hente når det gjelder å velge en miljøvennlig – og energieffektiv – løsning for framtiden.