Dette kan du gjøre for å kutte ned på strømregninga

Av Ken Røsholt 20. oktober 2022

Dette kan du gjøre for å kutte ned på strømregninga

Vinteren er på vei og strømprisene er historisk høye. De beste strømavtalene er for lengst borte og de fleste av oss har blitt flinkere til å både slukke lys og vaske klær på riktig tid av døgnet. Men – det finnes noen flere tiltak du kan gjøre for å kutte ned på strømregninga.

Strømregningen blir gjerne påvirket av om du bor i blokk eller hus, hvor godt isolert det er og hvor i landet du bor. Der noen ikke har merket en signifikant forskjell, har andre måttet kutte drastisk i husholdningsbudsjettet. Slik situasjonen er i dag kan selv de små tiltakene du selv utfører, være den avgjørende faktoren som drar strømregninga ned.

 

Hva kan du selv gjøre for å spare strøm?

Dusj kortere

I siste kvartal 2021 brukte 1,7 millioner nordmenn bevisst mindre tid i dusjen og 60% av Norges befolkning er berørt av de høye strømprisene. Det kan være en god ide å investere i vannbesparende utstyr som sparedusj eller en digital hånddusj, som kan redusere energi- og vannforbruket med opptil 40- og 22%. Dette vil både spare deg for penger og være mer bærekraftig på sikt.

Berøringsfri, sensorstyrte blandebatterier som er forhåndsinnstilt på vannmengde, kan også være et godt alternativ. Fordeler med blandebatterier:

  1. Vannforbruket går ned
  2. Bakteriespredningen begrenses der flere mennesker dele vask
  3. De er barnevennlige, i og med at vannet som kommer ut er temperert

Med andre ord, la utstyret spare deg for vann, strøm og penger!

Les også: 5 tips til et mer bærekraftig baderom

Senk temperaturen

Jeg mener ikke at du skal skru av alt av varme, finne frem boblejakka eller vente på at frostbitten tar deg. Men ved å finne én passende og lavere temperatur som holdes jevn, vil forbruket bli lavere. Unngå derfor å skru opp og ned temperaturen på radiatoren eller varmepumpa, og finn den middeltemperaturen som passer deg best – uten at det blir for kaldt. På baderommet vil temperaturen i gulvet være med på å drive ut fuktigheten og tørke opp vann, derfor bør ikke temperaturen senkes for mye akkurat her.

Strømabonnementet ditt har kanskje en app som gir deg oversikt over forbruk, være seg akkumulert eller i sanntid. Vær oppmerksom på at opplysninger om hvor forbruket faktisk stammer fra ofte er basert på gjennomsnittlige verdier tilknyttet geografi og husholdning. For å knytte faktisk kilde til forbruk kan du installere en energimåler i siktingsskapet som lar deg måle separate sikringsgrupper. Da blir det lettere å se hvor mye varmtvannspumpa drar, eller om oppvaskmaskinen bør være på en lavere effekt.

Les også: Hvor ofte bør jeg ha service på de vannbårne varmeanlegget i boligen min

Hva kan rørleggeren gjøre?

Når du har gjort de tiltakene du selv kan gjøre, er det på tide å se hva annet som kan være med opp senke strømregningen ytterligere. Her får du noen forslag til kjappe og rimelige inngrep rørleggeren an hjelpe deg med.

Vannmåler

En vannmåler vil gi deg god oversikt over forbruket, slik at du kan holde strømkostnadene nede. Har du leietaker(e), kan en slik vannmåler gi et godt grunnlag for å kreve en rettferdig husleie, i tillegg til at leietakerne ofte blir mer bevisst på sitt forbruk.

Mål gjerne forbruk av varmt og kaldt vann hver for seg. Dette gir et bedre helhetsbilde av forbruket. Du kan installere så mange vannmålere du ønsker, og betaler for installasjonen og årlig leie til kommunen – hvis du ikke velger å kjøpe dem.

Obs! Du må for all del ikke slutte å bruke varmtvann på kjøkkenet. Varmtvann sørger for jevnlig rensing av slagstoff, så de ikke blir liggende og tetter igjen rørene.

Varmtvannsbereder

De siste årene har flere forbrukere sett fordelen ved å ha en god varmtvannsbereder, selv om det er en evig pågående diskusjon om hvilken som faktisk er den beste.

I min familie er vi mange og vannforbruket er ikke jevnt, derfor vil en større bereder være mest energibesparende. Har du derimot en mindre familie og et mindre vannforbruk, kan en mindre bereder ha en større økonomisk gevinst.

Har du en gammel varmtvannsbereder vil det uansett være en fordel å bytte, da disse gjerne er mindre energieffektive enn nye. Ved installasjon av en ny smartbereder kan du i tillegg søke om støtte fra Enova på inntil 5000 kr. Selv om det er individuelt hvilken bereder som vil fungere best, har vi installert spesielt mange smartberedere det siste året og enda ikke fått inn noen klager. Så ved å velge smart kan du spre både strøm og penger på dette tiltaket.

Les også: 6 tegn på at du bør skifte ut varmtvannsberederen

Sjekk hva slags varmeanlegg og innstillinger bygget ditt har

Energien som brukes til å varme opp vannet koster som nevnt penger, så her er det mye å spare. 

I mange leilighetskomplekser er det blitt installert det rimeligste alternativet til varmekilde. Disse bruker ofte mere strøm for å oppnå ønsket temperatur og har ikke mulighet for å opprettholde en jevn temperatur i varmeanlegget. Årsaken til dette er for å få ned byggekostnadene. Har borettslaget et varmeanlegg fra tidligere, kan det være store muligheter for videreutbygging. Kontakt ditt sameie som har ansvar for dette. 

Les også: Bør jeg velge vannbåren varme eller elektrisk oppvarming

Vannbårne systemer har ofte feil hvis det er gammelt eller har konstruksjonsfeil, noe som igjen kan føre til større slitasje, økt energiforbruk og har dårligere effekt. Et slikt anlegg vil ofte kreve mer energi og skape mer varme enn det du egentlig trenger. Ved å få kontroll på det gamle anlegget kan du spare deg for store energiforbruk og de største utgiftene. En slik kontroll tar cirka én time og ligger på 1800 – 2500 kr.

Går du med planer om ny varmeløsning, anbefaler jeg deg å laste ned varmeguiden vår nedenfor – helg gratis! Her er det mange tips å hente når det gjelder å velge en miljøvennlig ­– og energieffektiv – løsning for framtiden.

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Temaer: Varmtvannsbereder, Miljøvennlig varme og energitiltak


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg