5 tips til et mer bærekraftig baderom

Av Thea Marie Wien Alvik 16. desember 2021

Vedum Mezzo 630 skogsgrønn hos VB-1

Et bærekraftig baderom er mer enn sparedusj og miljøsertifiseringer. Her er 5 miljøvennlige tiltak som både reduserer strømregningen og sørger for at badet ditt får ekstra lang levetid.

GRØNT VALG: Baderomsmøblene Mezzo 630 i skogsgrønn fra Vedum på VB.no. Her er det ikke bare fargen som er grønn – Vedum er også en av flere av våre leverandører som har spesielt fokus på bærekraft.

1. Planlegg for fremtiden

Det badet du bygger eller pusser opp i dag er kanskje ikke det badet du trenger om fem år. Behovene våre endres i løpet av livets forskjellige faser, og jo mer du tilrettelegger for endring nå – jo mindre jobb må utføres senere.

Her er noen eksempler på planlegging av bad for fremtiden:

  • Hvis du planlegger badet for en tilværelse med spedbarn, bleieskift og småbarn som skal bades, er det lurt å huske på at om noen år så skal stellebordet ut og klesvasken antakeligvis dobles.
  • Badet kan også tilrettelegges slik at det enklere kan tilpasses til endret funksjonsbehov, for eksempel ved at vi blir eldre.
  • Etterspørselen etter dusjtoaletter er økende, men hvis du ikke er klar for dette akkurat nå er det lurt å tilrettelegge for dette ved å legge opp for strømuttak i tilknytning til toalettet og sisternen.

TOTO Dusjtoalett med høy komfort- Oppvarmet sete- Setet kan vippes opp for enkel rengjøri-1

FREMTIDSRETTET: Dusjtoalett med høy komfort fra Japanske TOTO finner du på VB.no. Oppvarmet sete som kan vippes opp for enkel rengjøring.

Tegn drømmebadet ditt her

2. Holdbarhet på badet

Et bad med lang levetid er i seg selv bærekraftig. Selve jobben som utføres, og håndverket som legges til grunn når badet oppføres eller renoveres, er selvsagt avgjørende for at kvaliteten på badet opprettholdes. Men enkelte type baderomsmøbler og overflater er spesielt holdbare, slik som overflateglasur som forsegler porene i porselenen.

Når overflatene på baderomsmøblene i porselen er såkalt porefri, hindres skitt, kalk og bakterier fra å feste seg – og skylles enkelt av med rennende vann.

Porsgrund Bad har eksempelvis sin Smart-glasur som standard på alle sine toaletter og servanter, mens Laufen benytter sin LCC – Life Clean Coat. 

Les også: Dette må du huske på når du har tremøbler på badet

3. Mindre rengjøring

Enklere rengjøring av badet fører også til mindre rengjøring og sløsing av vann, og redusert behov rengjøringsprodukter.

Ett eksempel på baderomsmøblement som er spesielt utformet for enklere rengjøring er rimless toaletter; altså toaletter uten skyllerand. 

Skylleranden må være det vanskeligste stedet å rengjøre på toalettet, og smuss samt avleiringer fester seg typisk akkurat der. Med et rimless toalett slipper du denne problemstillingen. 

Flere baderomsleverandører fører toaletter uten skyllekant. Se et utvalg her.

4. Smartbad-løsninger for å spare vann

Visste du at vi bruker mer strøm på ett minutt i dusjen enn om vi lar lyset stå på hele dagen?

At vannsparing er bærekraftig – både for miljøet og for lommeboka, er det ingen tvil om. Og på badet finnes det selvsagt flere metoder å spare vann på, slik som bruk av sparedusj, berøringsfri kran, energisparende servantbatteri og vannsparende toaletter.  

En av de nyere smartbad-løsningene, som skal gjøre det enda enklere å kontrollere eget vannforbruk, er den digitale dusjen.  

Oras Hydractiva Digital Dusj

Oras Hydractiva Digital har både et digitalt display på dusjhodet, og kan kobles til appen Digital Hand Shower App via bluetooth hvor du kan setet deg mål for vannforbruk. I appen registreres også data etter bruk, slik at du kan følge med på forbruket både i sanntid og over lengre tid.

5. Ta godt vare på det badet du har

Et godt vedlikeholdt bad har ofte en lengre levetid. Ikke minst er det er det et bærekraftig grep i stor grad kan utføre selv.

Det handler om holde badet rent, sjekke fugene jevnlig, rense sluket så det ikke går tett. og alltid ha en nal hendig.

Tips! Faktisk så er en nal ett av det viktigste utstyret du kan ha på badet for å fjerne overflødig vann fra vegger og gulv etter du har dusjet. Ja, hver gang ja. En billig forsikring er det også siden du da hindrer vann fra å sive inn i og mellom flisene og fugene.

Noen av de største miljøsynderne på badet er kraner som lekker og forbruker vann døgnet rundt. Hvis du har et høyt vannforbruk og ikke skjønner hvor det kommer fra, er det derfor lurt å bestille Vannsjekken. Da går vi gjennom hele huset, sjekker rørene for lekkasje for å se at alt funker som det skal. 

Mer om Vannsjekken

Men vel så viktig er det å skifte utslitte deler og reparere istedenfor å kjøpe ny, når mulig. Ja, gjenbruk er også et bærekraftig tiltak på badet og dette er ting som rørleggeren din skal kunne sjekke for deg. Finn din lokale VB rørlegger her.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad


Thea Marie Wien Alvik's photo

Av: Thea Marie Wien Alvik

Thea Alvik har utdannelse fra BI innen ledelse og jobber som daglig leder i familiebedriften Wien og Lie Rørleggerbedrift. Hun er opptatt av å styrke rørleggerarbeidet til å bli en mer helhetlig levering av tjenester. Dette innebærer spesielt å styrke håndverksmessig kvalitet, kundekontakt, kundeoppfølging og dokumentasjon på utførte arbeider.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg