Hvor ofte bør jeg ha service på det vannbårne varmeanlegget i boligen min?

Av Jostein Larsen 6. februar 2018

VB_service på vannbårne varmeanlegg_foto_shutterstock_640069084-842185-edited.jpg

Riktig drift og vedlikehold forlenger levetiden. Både i kjærlighetsforhold og for varmeanlegg. Vi ser stadig eksempler på både godt vedlikehold og det motsatte ute hos kunder. Og resultatene av det, når det gjelder varmeanlegg altså. Vi har laget en sjekkliste til deg, slik at du vet hva som bør holdes ved like, og hvorfor service er nødvendig.

En årlig vedlikeholdsservice, eller sjekk av vannbårne varmeanlegg vil bidra til økt levetid. I tillegg reduserer du risikoen for uønsket stopp. Sluntrer du unna, kan resultatet også bli at varmeeffekten minsker dramatisk.

Merk deg at når vi snakker om varmeanlegget her, gjelder det det vi rørleggere kaller «distribusjonsnettet». Det er fra varmekilden (for eksempel varmepumpen), og ut til varmeavgiveren (radiatoren eller gulvvarmesløyfene). Vedlikehold av selve varmekilden, gir vi deg tips om i en senere artikkel.

Dette bør en rørlegger gjøre på en årlig sjekk av varmeanlegget

Sannsynligvis har rørleggeren med seg en sjekkliste over det som skal, og bør kontrolleres. Vi har likevel oppsummert det vesentligste her, slik at du også lettere vet hva du skal holde et øye med. Den som skal utføre service bør kontrollere:

 • Lufttrykket i ekspansjonskar (eventuelt kalibrere)
 • Alle lufteanordninger
 • Frostvæske, hvis du har et anlegg basert på væske/vann
 • Vannmengde og driftstrykk
 • Sirkulasjonspumpe(r). Ingen ulyder - riktig justert
 • Eventuelle lekkasjer
 • Alle gulvvarmeregulatorer og romtermostater
 • Isolasjon på rør

Hvis rørleggeren avdekker feil, skal feilene selvfølgelig også rettes opp. I tillegg er det komponenter i anlegget som trenger rengjøring, og som kanskje må byttes ut. Derfor bør servicejobben også inkludere: 

 • Rens og tømming av slamsamlere
 • Rengjøring og eventuelt bytte av filter på viftekonvektorer
 • Rens av filter, eventuelt bytte av spesialfiltre
 • Rens og kontroll av smussutskiller/magnetittutskiller
 • Batteribytte romtermostat – og funksjonskontroll
 • Generelt vedlikehold
 • Eventuelt innvendig rens av hele anlegget (spesielt eldre anlegg)

Er du «handy» kan du kanskje utføre noen av disse oppgavene selv, men jeg anbefaler deg å høre med rørleggeren først. For å være på den sikre siden.

Hva skjer hvis du ikke gjennomfører service på varmeanlegget?

Unnasluntring får gjerne konsekvenser før eller siden, uansett hva det er snakk om.  

Når det gjelder varmeanlegg, er det mest kritiske som kan skje at det ikke er væske - hvis du har et anlegg som er basert på det - og at anlegget tørrkjører. Da vil sirkulasjonspumpen brenne seg fast (gå varm), og varmepumpen vil ikke klare å levere varme.  

Over tid vil manglende vedlikehold føre til at anlegget avgir mindre varme. Enden på visa er at anlegget en dag slutter å virke fordi komponenter ikke lenger fungerer, eller går i stykker.

… eller i forholdet?

Lever du i et forhold ser du kanskje parallellene hvis du legger godviljen til? Sørg for vedlikehold! La partneren lette på trykket ved behov. Rens opp i eventuell smuss som har blitt sagt og gjort, og start med «nye filtre». Kontroller «frostvæsken» hvis forholdet nærmer seg bunnivå. Med fare for å bli som Sinnasnekker’n stopper jeg her. Men du skjønner poenget?

Både bunnfryste forhold og ødelagte varmeanlegg kan unngås. Ved å sørge for jevnlig vedlikehold. For varmeanleggets del anbefaler vi en gang i året.

Årlig serviceavtale gir deg full kontroll

Ta gjerne kontakt med en VB Rørlegger for å høre mer om hva en slik serviceavtale innebærer. Mange VB-bedrifter benytter VB Smart, et digitalt kvalitets- og rapporteringssystem. Det gir deg god kontroll av de arbeidene som er utført. Dokumentasjonen kan også legges inn i Boligmappa for din bolig.

Går du med planer om ny varmeløsning, anbefaler vi deg å laste ned varmeguiden vår nedenfor – helt gratis! Her er det mange tips å hente når det gjelder å velge riktig løsning for framtiden.

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Temaer: Vannbåren varme, Serviceavtale


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg

Temaer

Se alle