Hvor ofte bør jeg ha service på boligens vannbårne varmeanlegg?

Av Jostein Larsen 25. januar 2024

VB_service-på-varmeanlegg_foto_shutterstock_1694502307

Varmepumper og varmeanlegg jobber nå iherdig for å gi oss behagelig innetemperatur. Men har det vannbårne anlegget i boligen din fått servicen det trenger for å fortsette å prestere like godt? Vi har laget en sjekkliste til deg, slik at du vet hva som bør holdes ved like og hvordan. 

En årlig vedlikeholdsservice, eller en sjekk av det vannbårne varmeanlegg, vil bidra til økt levetid. I tillegg reduserer du risikoen for uønsket stopp. Sluntrer du unna, kan resultatet også bli at varmeeffekten minsker dramatisk.

Merk deg at når vi snakker om varmeanlegget her, gjelder det det vi rørleggere kaller «distribusjonsnettet». Det er fra varmekilden (for eksempel varmepumpen), og ut til varmeavgiveren (radiatoren, viftekonvektoren eller gulvvarmesløyfene).

Last ned guide: Energieffektive måter å varme opp boligen på

Dette bør en rørlegger gjøre på en årlig sjekk av varmeanlegget

Sannsynligvis har rørleggeren med seg en sjekkliste over det som skal, og bør kontrolleres. Vi har likevel oppsummert det vesentligste her, slik at du også lettere vet hva du skal holde et øye med.

Den som skal utføre service på vannbåren varmeanlegg bør kontrollere:

  • Lufttrykket i ekspansjonskar (kontrollere og kalibrere)
  • Alle lufteanordninger
  • Frostvæske (frysepunkt), hvis du har et anlegg basert på væske/vann eller noe annet som tilsier at du har frostvæske i anlegget
  • Vannmengde og driftstrykk
  • Sirkulasjonspumpe(r). Ingen ulyder – riktig justert
  • Alle gulvvarmeregulatorer og romtermostater
  • Isolasjon på rør
  • Eventuelle lekkasjer. Et tydelig tegn kan for eksempel være en misfarget flekk på gulvet som følge av at vanndråper har truffet over tid

    VB_lekkasje_vannbårent-varmeanlegg_IMG_20210203_083433

Les også: Vedlikehold og service på varmepumper: Hva må gjøres – og hvor ofte?

Hvis rørleggeren avdekker feil, skal feilene selvfølgelig også rettes opp. I tillegg er det komponenter i anlegget som trenger rengjøring, og som kanskje må byttes ut.

Derfor bør servicejobben også inkludere: 

  • Rens og tømming av slamsamlere
  • Rengjøring og eventuelt bytte av filter på viftekonvektorer
  • Rens av filter, eventuelt bytte av spesialfiltre
  • Rens og kontroll av smussutskiller/magnetittutskiller
  • Batteribytte av romtermostat og funksjonskontroll
  • Sjekk av ventiler og luftutskiller
  • Generelt vedlikehold
  • Eventuelt innvendig rens av hele anlegget (spesielt eldre anlegg)

Er du «handy» kan du kanskje utføre noen av disse oppgavene selv, men jeg anbefaler deg å høre med rørleggeren først. For å være på den sikre siden.

Hva skjer hvis du ikke gjennomfører service på varmeanlegget?

Over tid vil manglende vedlikehold føre til at anlegget avgir mindre varme. Enden på visa er at anlegget en dag slutter å virke fordi komponenter ikke lenger fungerer, eller går i stykker.

Det kan for eksempel hende at vanntrykket i anlegget blir lavt eller forsvinner. Da vil sirkulasjonen avta og du vil oppleve mindre effekt, samtidig som varmepumpen blir utsatt for ekstra slitasje. Etterhvert vil den stoppe og gi alarm som sier at noe er galt. Manglende trykk vil i tillegg slite på sirkulasjonspumpene, slik at de tørrkjører (går tomme for kjøling og smøring), og i verste fall brenner seg fast (går varme). 

Årlig serviceavtale gir deg full kontroll

Ta gjerne kontakt med en VB Rørlegger for å høre mer om hva slags serviceavtale de kan tilby. Mange VB-bedrifter benytter Dextro, et digitalt kvalitets- og rapporteringssystem. Det gir deg god kontroll av de arbeidene som er utført. Dokumentasjonen kan også legges inn i Boligmappa for din bolig.

Går du med planer om ny varmeløsning, anbefaler vi deg å laste ned varmeguiden vår nedenfor – helt gratis! Her er det mange tips å hente når det gjelder å velge en miljøvennlig løsning for framtiden.

New call-to-action

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak, Service- og vedlikeholdsavtaler


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Knapp: Last ned e-bok om energieffektive måter å varme opp boligen på

Siste innlegg