Å velge riktig varmekilde for hjemmet kan virke som en utfordrende oppgave. Med riktig informasjon og veiledning kan du gjøre et valg som passer både dine behov – og lommeboken.
Når det kommer til varmekilder, finnes det flere alternativer å vurdere. Hver med sine fordeler og ulemper. De vanligste varmekildene er:
Elektrisk oppvarming
Denne løsningen er enkel å installere og har lav oppstartskostnad. Som navnet tilsier bruker løsningen strøm, så kostnadene for bruken vil naturligvis avhenge av strømprisen og kan bli dyr i drift. Har du en bolig som ikke krever så mye energi å varme opp kan denne løsningen være god.
Varmepumper
Varmepumper kan hente varme fra luft, vann eller jord, og er energieffektive, miljøvennlige og har lave driftskostnader over tid. Vil du vite mer om hvilken type som passer ditt behov har vi skrevet om det i denne artikkelen.
Fjernvarme
Med fjernvarme sendes varmt vann fra en varmesentral til hus og bygninger i et større område. Energien som varmer opp vannet er energi som er til overs i samfunnet, som for eksempel overskuddsvarme fra industribygg. Med andre ord er det en form for sirkulær økonomi, og er både energieffektivt og miljøvennlig.
Dette er en enkel løsning å installere hvis den er tilgjengelig. Noen steder er det faktisk tilknytningsplikt for nye og rehabiliterte bygg. Løsningen følger gjerne strømprisene, noe som gjør at prisnivået vil være rundt det samme med ved elektrisk oppvarming.
Vedfyring
Kan være økonomisk gunstig hvis du har tilgang på billig eller gratis ved, men krever ofte litt fysisk arbeid. På den andre siden er det kanskje den koseligste oppvarmingsløsningen.
Flisfyring
Flisfyring tar litt plass, men er til gjengjeld veldig energi- og kostnadseffektiv i drift. Løsningen er kanskje mest vanlig på småbruk og gårder, hvor det er god plass i garasjen og fri tilgang til flis.
Les også: Dette kan du gjøre for å kutte ned på strømregninga
Velg en varmekilde som er tilpasset ditt hjem
Gamle bygninger er ofte dårlig isolert og krever varmekilder som gir mye varme, samtidig som de er økonomisk forsvarlige. Nye bygninger er konstruert med mer avansert isolasjon, og har ikke behov for like intense varmekilder.
For eldre bygninger kan kombinasjonen av varmepumper og vedfyring være god. Varmepumper er energieffektive og kan redusere brukskostnadene betydelig. Vedfyring brukes for litt ekstra varme på de kaldeste dagene.
I nye bygninger med bedre isolasjon vil ofte varmepumpe alene være nok. Moderne varmepumper kan gi både varme og kjøling, som gjør dem nyttige på både de varme og kalde dager.
Les også: Varmepumpe – Hvordan få best effekt og lavest forbruk
Få støtte til energi- og klimavennlige energitiltak
Når du skal velge varmekilde bør du samtidig sjekke hvilken støtte du kan få for å velge energi- og klimavennlige løsninger.
Velger du væske-til-vann varmepumpe som varmeløsning, kan du søke om støtte fra Enova på inntil 10 000 kroner. Denne varmepumpetypen henter energi fra berggrunn, jord eller vannkilder for å varme opp vannet til radiatoren eller vannbåren gulvvarmen.
Søker du om støtte til væske/vann-varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme samtidig, kan du få inntil 15 000 kroner i støtte. Til sammen kan du faktisk få inntil 40 000 kroner i støtte fra Enova! Jeg anbefaler på det sterkeste å undersøke hvilke støtteordninger som finnes.
Les også: Kaldt? Unngå de vanligste feilene med vannbåren varme
Tenk langsiktig
Når du velger varmekilde må du vurdere hva det vil koste både på kort og lang sikt. Installasjonskostnadene varierer veldig mellom de ulike varmekildene. Tradisjonelle elektriske oppvarmingsløsninger har for eksempel oftere en lavere oppstartskostnad, mens prisen for montering av varmepumpe eller fjernvarme er noe høyere.
Samtidig må du regne på brukskostnadene og potensiell besparelse over tid. Mer energieffektive løsninger som varmepumper fører til betydelig lavere strømregning.
Valg av varmekilde påvirker også inneklimaet. Varmepumper og fjernvarme er blant de mest energieffektive alternativene som ikke påvirker innemiljøet negativt. Om valget faller på vedfyring, må du ha god ventilasjon for å unngå dårlig luftkvalitet.
Les også: Bør jeg velge vannbåren varme eller elektrisk oppvarming?
Det er også viktig å vurdere både dagens og fremtidens behov. Vedfyring kan for eksempel være kostnadseffektivt, men det krever litt fysisk arbeid. Spørsmålet vil derfor være hvor praktisk denne løsningen vil være på lang sikt, når kroppen ikke er like sprek som den er i dag. Du trenger selvfølgelig ikke å stenge pipen helt. Det er lite som slår varmen fra en peis en sur høstkveld.
Viktige vurderinger når du skal velge varmekilde
Før du velger varmekilde anbefaler vi å vurdere følgende:
1. Hjemmets størrelse og isolasjon:
Dette vil påvirke hvilke varmekilder som er mest effektive for ditt hjem.
2. Det langsiktige perspektivet:
Å bytte eller installere en varmekilde er en langsiktig investering, og behovet burde derfor vurderes med det i tankene.
3. Miljø- og energimål:
Vurder miljøpåvirkningen og ønske om å redusere energiforbruket.
Å velge riktig varmekilde er viktig for et komfortabelt og energieffektivt hjem. En rørlegger kan kartlegge dine spesifikke behov, de økonomiske sidene og miljømessige aspektene ved hvert alternativ. På denne måten kan du gjøre et informert valg som passer deg og din familie.