Varmepumpe ­– Hvordan få best effekt og lavest forbruk

Av Jostein Larsen 18. mai 2023

Best effekt og lavest forbruk av varmepumpe

Varmepumper er en effektiv og økonomisk løsning for å varme opp hjemmet ditt. Imidlertid, for å få mest mulig ut av varmepumpen, er det viktig å være oppmerksom på noen faktorer som påvirker effektiviteten og forbruket.

1.    Velg riktig type varmepumpe

Det finnes flere typer varmepumper, og det er viktig å velge den som passer til dine behov. Luft-luft varmepumper er vanligvis billigere enn luft-vann eller væske-vann varmepumper. Imidlertid kan de bruke mer energi når det er veldig kaldt ute.

Noen varmepumper bruker mindre energi enn andre, og det kan derfor være lurt å gjøre litt research før du velger hvilken varmepumpe du vil ha. I tillegg er det viktig å sørge for at varmepumpen er riktig dimensjonert for ditt behov. 

Det er viktig å velge en varmepumpe som passer størrelsen på hjemmet ditt. Hvis varmepumpen er for stor, vil den bruke mer energi enn nødvendig, og hvis den er for liten, vil den ikke kunne varme opp huset ditt like effektivt. Her kan en rørlegger hjelpe deg med å velge riktig størrelse.

Les mer: Slik velger du riktig varmepumpe

2.    Finn den optimale temperaturen

Hvis du ønsker å redusere strømregningen din, kan du prøve å finne din optimale temperatur – og holde den der. Du kan selvfølgelig justere temperaturen etter behov, men unngå å varme opp huset mer enn nødvendig.

Hvis du har en luft-luft varmepumpe, vil varmepumpen bruke mer energi på å varme seg opp igjen enn ved å holde temperaturen jevn. Om du har varmepumpe på hytta, kan det også være gunstig å ikke skru den helt av hvis du oppholder deg der regelmessig. Med vannbåren varme kan du spare penger ved å senke temperaturen gradvis, til du finner den optimale temperatur for deg.

Les også: Boligvarme: Slik får du solfangere og varmepumpe til å spille på lag

3.    Riktig plassering

Plasseringen av varmepumpen kan også påvirke effektiviteten. Plasser varmepumpens utendørsenhet på en beskyttet plass, slik at den ikke blir utsatt for vær og vind. Hvis den står i et værutsatt område, vil den ha vanskeligere for å ta til seg luft, og vil derfor bruke mer energi til oppvarming. Du kan her vurdere å bygge en liten vegg eller et tak over ytterdelen av varmepumpen.

4.    Riktig vedlikehold

Vedlikehold av varmepumpen er også svært viktig for å opprettholde god effekt og lavt forbruk. Det vanligste problemet er at filtrene ikke blir rengjort regelmessig. Derfor er det viktig å rengjøre det store støvfilteret i den innerste delen av varmepumpen jevnlig, og bytte det lille filteret hver sjette måned.

Les også: Vedlikehold og service på varmepumper: Hva må gjøres – og hvor ofte?

I tillegg bør du sørge for å ha en årlig service på varmepumpen, uansett type. Dette vil hjelpe både på energiforbruket og levetiden til varmepumpen. Har du spørsmål knyttet til service og vedlikehold, kan du selvfølgelig kontakte en VB-Rørlegger. Sjansen er stor for at det er en nær der du bor som har god kompetanse når det gjelder varmepumper, varmeløsninger og vedlikehold!

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Temaer: Varmepumper


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg