Boligvarme: Slik får du solfangere og varmepumpe til å spille på lag

Av Espen Kvarud 23. oktober 2018

Solfanger_IMG_9596-887258-edited

Både i jobb- og sportssammenheng snakker vi ofte om viktigheten av å spille på lag og gjøre hverandre gode. Jeg trekker gjerne den parallellen til boligens varmeløsninger i arbeidet mitt med å gi kunder best mulige løsninger også. Og jeg tror faktisk jeg har funnet fram til de løsningene som legger best pasninger til hverandre. Som fungerer optimalt sammen. Som gir hverandre lissepasninger rett og slett, hvis du er kjent med uttrykk fra fotballens verden.

Solceller og solfangere

Det har vært mye fokus på solceller til varmtvannsproduksjon de senere årene, men faktum er at solfangere gjør denne jobben mye mere effektivt enn solceller.

La meg gi deg en kort innføring om forskjellen på solceller og solfangere før jeg går videre:

Solceller produserer strøm som vi kan benytte til å produsere varme, mens solfangere produserer varmt vann direkte. I kombinasjon med et varmeanlegg passer derfor solfangere best til jobben med å varme opp vann. Faktisk er solfangere hele fire ganger så effektivt som solceller.

I tillegg er de mindre plasskrevende. Enkelt forklart er solfangere paneler som er fylt med væske. De omdanner solens strålingsenergi til varme som enkelt kan benyttes både til oppvarming av varmt tappevann og til boligen din forøvrig.

Solceller og solfangere egner seg godt til å spille på lag: Solfangere produserer varmen, og solcellene produserer strøm til å flytte varmen fra varmekilden til varmeanlegget.

Solvarme og jordvarme = supercombo

Den beste totalløsningen får du likevel når du henter inn ett element til: jord- eller bergvarme. Ved å kombinere varme fra jorda og sola, kan du enkelt la solvarmen – som er gratis energitilskudd -  arbeide maksimalt og deretter spe på med jord/bergvarme. Dette er også en flott kombinasjon sammen med luft–vann varmepumpe. Helt optimalt blir det hvis du benytter solceller i tillegg.

Varmen som solfangerne samler inn, kan både utnyttes til å varme opp vannet direkte i lagringstanker, og til å effektivisere varmepumpa. På den måten blir behovet for å kjøpe elektrisitet svært lavt, og du trenger ikke lenger å bekymre deg for strømprisene.

Les også: Hvorfor er svenskene bedre enn nordmenn på varmeløsninger?

Solvarme kan brukes både varmtvann og oppvarming

Med høy temperatur på solvarmen og en tilpasset lagertank kan sola – avhengig av solintensiteten - varme vannet til langt mer enn 70 grader. (Solvarmepanelene kan faktisk produsere vann med temperatur langt over 100 grader!) Det betyr tilnærmet gratis varmtvann.

Eventuell overskuddsvarme fra solfangerne kan korttidslagres i energibrønn eller i bakkenNoe som igjen gir varmepumpen en lettere jobb.  Det blir nesten som et lite kretsløp.

Hva slags løsning skal du se etter?

Det finnes flere varianter for bruk av solvarme i markedet, men alle spiller ikke på lag. I så tilfelle, vil du trenge separate anlegg. Men forhør deg gjerne med VB rørleggeren din eller andre fagfolk. Det finnes mange gode, og fleksible varmeløsninger der ute. Som kan tilpasses ditt behov.

Les også: Hvilken oppvarming passer best i din bolig?

Selv er jeg HYSS-fan. Dette er en løsning jeg anbefaler. Elementene i dette systemet spiller supert sammen. Det består av solfangere, turtallsregulert varmepumpe, lagertank og energilager (borehull eller jordslynge). Varmeløsningen tilfredsstiller energimerkingen A+++ for både varme og varmtvann. Og hele systemet tar liten plass.

Hva vil det koste?

Investeringen vil selvfølgelig avhenge av hva slags varmeløsning du har fra før, og om noe av dette kan brukes i en ny løsning. For å ta hardt i: Et helt nytt HYSS-anlegg vil kunne kreve en investering på mellom 250 – 350 000 kroner. Men her er det selvsagt forskjeller. Det avhenger av boligtype og beliggenhet, samt hva som må gjøres bygningsmessig, eller med det eksisterende installasjoner.

Anlegget vil normalt være nedbetalt etter 5-10 år. Derfor er det viktig at du snakker med en fagperson om dette slik at du kan få en god og fornuftig vurdering om hva som må, og bør gjøres.

En fagperson vil også kunne vurdere hvor mye av eventuelt eksisterende anlegg som kan benyttes, og hva som er mulig å få til basert på dine ideer, ønsker og økonomi.

Han eller hun kan gi deg prisoverslag som vil hjelpe deg i budsjetteringen. Vær klar over at det er fullt mulig å ta ett skritt om gangen. Du trenger ikke gjøre alt nå. Ved å planlegge nøye, og legge til rette for videre arbeid, kan et slikt prosjekt lett deles opp i flere tiltak.

Rett til støtte

Enova gir støtte til en rekke energitiltak. Du kan lese mer om de forskjellige støtteordningene her. Det er også greit å vite at mens en tidligere måtte sende søknad til Enova om støtte, er det i dag blitt en rettighet du får når du bytter til en godkjent, miljøvennlig varmeløsning. Dette registrerer du enkelt på nett.

En optimal varmeløsning gir mer enn varme

Løsninger som HYSS kan installeres både i nybygg og i eksisterende boliger. Og husk at en slik løsning betyr mer enn miljøvennlig varme. Det gir huset ditt økt verdi også. En bedre lissepasning skal du vente lenge på, spør du meg! New Call-to-action

Temaer: Varme, Energitiltak


Espen Kvarud's photo

Av: Espen Kvarud

Espen Kvarud har vært 30 år i bransjen, og har jobbet som rørleggermester og faglig leder i VB Nore VVS i Oslo siden 1999. Han har utdannet seg som gasstekniker innenfor LPG gass for anleggstyper 2 og faglig leder for anleggstyper 2, og har ansvar for oppfølging av bedriftens lærlinger og etterutdanning av rørleggerene. I det daglige har Espen mye kunde- og prosjektoppfølging, og jobber primært med varmeanlegg og energismarte løsninger. Han trives best i arbeidstøy, selv om det blir flest timer på kontoret.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle