Boligvarme: Slik får du solfangere og varmepumpe til å spille på lag

Av Espen Kvarud 17. september 2020

VB_Hyss_solvarme_varmepumper_foto_shutterstock_1260499756

Både i jobb- og sportssammenheng snakker vi ofte om viktigheten av å spille på lag og gjøre hverandre gode. Om å gi hverandre lissepasninger, hvis du er kjent med fotballuttrykket. Jeg trekker gjerne den parallellen når jeg snakker med kunder om boligens varmeløsning også. Hvilke  spillere er det som legger best pasninger til hverandre? Som fungerer optimalt sammen? Vi snakker om solvarmeanlegg, eller som jeg liker å kalle det, energifangeranlegg.

Solceller og solfangere - hva er forskjellen?

Solceller og solfangere egner seg godt til å spille på lag: Mens solcellene produserer strøm, produserer solfangere varmt vann til oppvarming og tappevann. Og de gjør det effektivt. Faktisk er solfangere hele fire ganger så effektive som solceller, og mindre plasskrevende. 

Enkelt forklart er solfangere paneler som er fylt med væske. Det høres kanskje litt merkelig ut, men solfangere er  ikke avhengig av at sola skinner for å samle inn energi. De omdanner energi fra både sol, vind og regn, derav uttrykket energifangere.

I dag finnes det også hybridpaneler som består av både solfangere og solceller. En stor fordel med det er at arealbehovet blir mindre.

Solvarme og jordvarme = supercombo

Den beste totalløsningen får du likevel når du henter inn ett element til: jord- eller bergvarme. Ved å kombinere varme fra jorda og sola kan du enkelt la solvarmen – som er gratis energitilskudd -  arbeide maksimalt og deretter spe på med jord/bergvarme. Dette er også en flott kombinasjon sammen med luft–vann varmepumpe. Eventuell overskuddsvarme fra solfangerne kan korttidslagres i en energibrønn eller i bakkenNoe som igjen gir varmepumpen en lettere jobb.  Det blir nesten som et lite kretsløp.

Varmtvann, oppvarming, kjøling og produksjon av strøm

Et energifangeranlegg kombinert med varmepumpe kan brukes til å varme opp vannet direkte i lagringstanker, til oppvarming av boligen - eller kjøling - og til å effektivisere varmepumpa. Når solcellene i tillegg produserer strøm, vil du sitte igjen med et overskuddslager av energi. Et overskudd du eventuelt kan selge til strømnettet.

Les også: Fra oljefyr til hybrid varmeløsning i barndomshjemmet

Med høy temperatur på solvarmen og en tilpasset lagertank kan sola – avhengig av solintensiteten - varme vannet til langt mer enn 70 grader. (Solvarmepanelene kan faktisk produsere vann med temperatur langt over 100 grader!) Det betyr tilnærmet gratis varmtvann.

Hva slags varmeløsning skal du se etter?

Det finnes flere varianter av energi- og solfangere i markedet, men alle spiller ikke på lag. I så tilfelle, vil du trenge separate anlegg. Forhør deg gjerne med VB Rørleggeren din eller andre fagfolk. Det finnes mange gode, og fleksible varmeløsninger der ute som kan tilpasses ditt behov.

Les også: Hvilken oppvarming passer best i din bolig?

Selv er jeg HYSS-fan. Dette er en løsning VB leverer, og som jeg anbefaler. Elementene i dette systemet spiller supert sammen. Det består av solfangere, solceller (eventuelt hybridpanel), turtallsregulert varmepumpe, lagertank og energilager (borehull eller jordslynge). Varmeløsningen tilfredsstiller energimerkingen A+++ for både varme og varmtvann. Og hele systemet tar liten plass.

Hva koster et solvarmeanlegg/energifangeranlegg?

Investeringen vil selvfølgelig avhenge av hva slags varmeløsning du har fra før, og om noe av dette kan brukes i en ny løsning. For å ta hardt i: Et helt nytt HYSS-anlegg vil kunne kreve en investering fra rundt 300 000 kroner. Men her er det selvsagt forskjeller. Det avhenger av boligtype og beliggenhet, samt hva som må gjøres bygningsmessig, eller med det eksisterende installasjoner.

Anlegget vil normalt være nedbetalt etter 5-10 år. Derfor er det viktig at du snakker med en fagperson om dette slik at du kan få en god og fornuftig vurdering om hva som må, og bør gjøres.

En fagperson vil også kunne vurdere hvor mye av eventuelt eksisterende anlegg som kan benyttes, og hva som er mulig å få til basert på dine ideer, ønsker og økonomi.

Han eller hun kan gi deg prisoverslag som vil hjelpe deg i budsjetteringen. Vær klar over at det er fullt mulig å ta ett skritt om gangen. Du trenger ikke gjøre alt nå. Ved å planlegge nøye, og legge til rette for videre arbeid, kan et slikt prosjekt lett deles opp i flere tiltak.

Du kan lese mer om HYSS på vb.no. Ta gjerne en kikk på sidene til Free Energy som leverer HYSS også. Her finner du flere artikler hvor du kan lese om andres erfaringer med installasjon og bruk av slike energifangeranlegg, og en besparingskalkyle som beregner hvor mye du kan spare med dette varmesystemet.

Rett til støtte

Enova gir støtte til en rekke energitiltak. Det er også greit å vite at mens en tidligere måtte sende søknad til Enova om støtte, er det i dag blitt en rettighet du får når du bytter til en godkjent, miljøvennlig varmeløsning. Dette registrerer du enkelt på nett.

En optimal varmeløsning gir mer enn varme

Løsninger som HYSS kan installeres både i nybygg og i eksisterende boliger. Husk at en slik løsning betyr mer enn miljøvennlig varme. Det gir huset ditt økt verdi også. Og for å bruke fotballspråket igjen: En bedre lissepasning får du ikke!Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2017, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Espen Kvarud's photo

Av: Espen Kvarud

Espen Kvarud har snart vært 40 år i rørbransjen, og har jobbet som rørleggermester og faglig leder i VB Nore VVS i Oslo siden 1999. Han har utdannet seg som gasstekniker og faglig leder for anleggstype 2, og har ansvar for oppfølging av bedriftens lærlinger og etterutdanning av rørleggerne. I det daglige har Espen mye prosjektering og prosjektoppfølging, og jobber primært med gass, varmeanlegg og energismarte løsninger. Han trives best i arbeidstøy, selv om det blir flest timer på kontoret.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg