Hvilken oppvarming passer best i din bolig?

Av Ronny Engan 12. desember 2017

Privat_05.12_vannbåren_typer_hus-446125-edited.jpg

Peisovn med vannkappe eller biokjel? Solvarme eller jordvarme? For mange kan det virke vanskelig å skulle velge riktig form for oppvarming i boligen. Her får du en kort innføring i ulike miljøvennlige varmeløsninger.

Hvilken oppvarming som passer best i din bolig, avhenger av flere faktorer: Boligtype, når boligen er oppført, om boligen er etterisolert, hvor stor boligen er, hvor i landet du bor, beliggenhet og klima, for å nevne de viktigste.

Alle disse faktorene betyr noe når du skal velge rett varmeløsning. Ikke minst er det en avgjørelse for lommeboka di, og hva du er villig til å investere.  Og hvor miljøvennlig ønsker du å være?

De varmeløsningene vi har tatt for oss her kan benyttes i vannbårne varmeanlegg, både nye og de som allerede finnes i boligen din. Og jo mer du investerer i ditt vannbårne anlegg, jo flere energivalg har du. Som igjen betyr økt energifleksibilitet.

Solvarme

Hvis du ønsker en miljøvennlig varmeløsning, er solvarme et klart alternativ. Solfangere bruker som navnet sier, energien fra sola til oppvarming og varmtvann. De kan plasseres både på nye og eksisterende boliger.

Solvarme egner seg godt i kombinasjon med andre varmekilder som for eksempel biokjel eller varmepumpe. En solfanger dimensjoneres vanligvis til å dekke opptil 50 % av tappevannsbehovet, eller 30 % av det totale energibehovet i boligen.

Skal du satse på solvarme, er det vanligste er å montere tre eller kanskje fire solfangere på tak eller vegg. Solfangere gir ikke så mye energi i vinterhalvåret men vil dekke varmt tappevann og gi tilstrekkelig varme fra tidlig vår til sen høst.

Varmepumpe

Varmepumper har et godt forsprang på solvarmen, enn så lenge. Vi kan dele dem inn i tre hovedtyper; luft-luft, luft-vann, eller væske-vann. I tillegg finnes det også avtrekksvarmepumper som gjenvinner varmen i ventilasjonsluften. En luft-luft varmepumpe krever minimale inngrep, og egner seg best i boliger med åpne løsninger fordi de avgir punktvarme som ikke fordeles på samme måte som de andre typene.

Du kan lese mer om forskjellige de varmepumpene på nettsidene våre. Varmepumper som henter energi fra berg, jord, sjø, eller fra gjenvinning, gir deg gode miljøvennlige løsninger.

Les også: Kan jeg få vannbåren varme i mitt hus?

Bioolje

Dette er det nødvendig å få kartlagt. Ta kontakt med en godkjent fyringstekniker og be om en befaring. Da kan du få vurdert tilstanden på varmeanlegget du har i dag, og om det egner seg for videre bruk.

Elkjel

Har du et vannbårent varmeanlegg kan det også varmes opp av en elkjel. Det er rimelig å installere, men når strømprisen er høy, blir også driftskostnadene høye.

Biolkjel

I en biokjel, derimot, kan du fyre med pellets, ved eller flis. Disse energikildene er mer miljøvennlige enn fossile brensler som olje og gass, og kan gi deg rimelige driftsutgifter hvis du har rikelig tilgang på dem.

Biolkjeler kan i likhet med elkjeler, kobles til vannbårne varmeanlegg. Skal du ha en biokjel, må du også beregne god plass til lagring av ved og pellets. Ikke førstevalget hvis du har trangt om plassen, med andre ord.

Dobbeltmantlet varmtvannsbereder

Med en slik bereder får du fordelene til en elkjel og en varmtvannsbereder som gir deg oppvarming og varmt vann i krana på en gang. Den kan relativt enkelt kombineres både med solvarme og varmepumpe hvis du ønsker det.

Fyre med ved?

Vedovner er ikke det de en gang var. I dag kan du få peis- eller vedovn med vannkappe. Varmen fra ovnen transporteres til en akkumulatortank og herfra videre til radiatorer eller gulv. samt varmtvann til vask og dusj. Peiskosen får du på kjøpet.

Med en akkumulatortank trenger du ikke fyre hver dag hvis du ikke vil. Etter en kveld med god fyring har du ofte nok til et par dagers oppvarming og forbruk av varmt tappevann. 

Fjern- eller nærvarme?

Kanskje bor du i en by eller et område hvor valg av varmeløsning er gitt, og boligen din får varmeforsyning fra et fjernvameanlegg. Håvard Egge hos Sintef publiserte nylig en artikkel hvor han snakker om mulighetene til å bruke overskuddsvarme fra for eksempel fryselager og serverrom til oppvarming i nye boligområder. Da handler det ikke lenger om fjernvarme, men om kortreist nærvarme i stedet. Og det kan bli aktuelt for deg som bor i urbane strøk før du aner det. Utviklingen går som kjent fort.

Trenger du hjelp for å velge riktig varmeløsning?

Vi har forsøkt å gi deg en kort innføring i alternative varmeløsninger - for kort til å kunne ta en klok og fornuftig beslutning bare basert på dette. Derfor har vi også laget et en varmeguide hvor du kan lese mer om de forskjellige løsningene. Den kan du laste ned gratis nedenfor. I tillegg kan det være lurt å ta en prat med en rørlegger. Veldig mange av VB Rørleggerne rundt omkring i landet vårt har opparbeidet seg god kunnskap og erfaring knyttet til boligoppvarming. Kontakt en i ditt nærområde, og spør om råd.New Call-to-action

Temaer: Boligoppvarming, Miljøvennlige varmeløsninger


Ronny Engan's photo

Av: Ronny Engan

Ronny Engan har jobbet som rørlegger siden 1988 og har drevet med det meste en rørlegger gjør i sin hverdag: serviceoppdrag, eneboliger, større anlegg og varmepumper.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle