Kaldt? Unngå de vanligste feilene med vannbåren varme

Av Jostein Larsen 5. oktober 2023

VB_innregulering-av-varmeanlegg_foto_shutterstock_550656967-342831-edited

Vannbåren varme har lenge vært en pålitelig og energieffektiv måte å holde hjemmet varmt på – når det fungerer som det skal. Her gir vi deg de vanligste feilene som ofte oppstår med vannbårne varmesystemer og hvordan du unngår dem.

Vannbåren varme er en effektiv og miljøvennlig oppvarmingsmetode som gir en jevn varmefordeling i boliger og bygg. Denne teknologien benytter seg av et nettverk av rør som transporterer oppvarmet vann gjennom gulvvarme, radiatorer eller andre varmeoverføringenheter. Fordelen med vannbåren varme er at den kan redusere energiforbruket betydelig sammenlignet med andre metoder.

Den jevne varmefordelingen som oppnås med vannbåren varme, bidrar til en behagelig innetemperatur uten kalde eller varme områder i rommet. Dette gir økt komfort for beboere og gjør det mulig å opprettholde et ønsket temperaturnivå med minimal innsats, men hva kan du se etter hvis det ikke fungerer optimalt eller bruker for mye energi før den oppnår ønsket temperatur?

Last ned guide: Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Feil innstillinger av termostater

Å stille inn termostater riktig er avgjørende for å oppnå ønsket komfortnivå, og for å spare energi. En vanlig feil er å sette temperaturen for høyt og justere temperaturen ofte. Dette kan føre til overoppheting av hjemmet og økt energiforbruk. Her råder jeg å heller holde temperaturen på et moderat nivå, og la den varme opp og kjøle ned gradvis i stedet for å prøve å oppnå ekstreme temperaturforskjeller på kort tid.

Om du har vannbåren varme på hytta, og er der regelmessig, kan det være en fordel å heller skru systemet litt ned, istedenfor å skru det helt av. Da unngår du et rått innemiljø og energiforbruket vil omtrent være det samme – om ikke lavere – enn ved en full og ny oppvarming.

Les også: Dette kan du gjøre for å kutte ned på strømregninga

Manglende vedlikehold

En av de mest vanlige feilene som er begått når systemet ikke fungerer som det skal, er at vedlikeholdet av det vannbårne varmesystemet er glemt. Som med alle apparater i hjemmet, trenger også dette systemet regelmessig oppmerksomhet for å fungere optimalt.

Ved manglende kalibrering (rett fortrykk) av ekspansjonskar, vil det være en mulighet for at luft suges inn via luftpotter i anlegget når anleggstrykket synker. Dette gjør at det dannes luftlommer som senker/stopper sirkulasjonen. Derfor er det viktig å regelmessig lufte systemet for å fjerne luftlommene. Sjekk også lufteventilene og sørg for at de fungerer som de skal. Dette vil bidra til å opprettholde en jevn og energieffektiv oppvarming.

I tillegg til de tiltakene du selv burde gjøre, anbefaler jeg en årlig inspeksjon og vedlikeholdsarbeid med en profesjonell rørlegger. Dette inkluderer rengjøring og spyling av systemet, kontroll av ventiler og termostater, og utskiftning av slitedeler.

Les også: Hvor ofte bør jeg ha service på boligens vannbårne varmeanlegg?

Andre ting som kan påvirke effekten på vannbåren varme

Det finnes ulike typer vannbårne varmesystemer, inkludert gulvvarme og radiatorer. Å velge feil system for hjemmet kan føre til ineffektiv oppvarming og høyere kostnader. En erfaren rørlegger vil kunne vurdere hjemmet ditt og anbefale det beste systemet som passer for dine behov og ditt budsjett.

God isolasjon og tetting kan også påvirke effekten av den vannbårne varmen. Hvis huset ditt lekker varme, må varmesystemet jobbe hardere for å opprettholde ønsket temperatur. Dette fører ofte til økt energiforbruk og økte kostnader. Sørg derfor for at vinduer og dører er tette, og at isolasjonen i veggene og taket er i god stand. Ofte kan også isolasjonen på loftet ha blitt lagt feil, eller at deler av isolasjonen har blitt fjernet etter utført arbeid. En liten tur opp på vil dermed kunne spare deg for unødvendige utgifter.

Vannbåren varme forblir en utmerket måte å holde hjemmet ditt komfortabelt og energieffektivt oppvarmet på. Ved å unngå vanlige feil som feil valg av varmesystem, feil termostatinnstillinger og forsømmelse av vedlikehold, kan du sikre at din vannbårne varme fungerer optimalt. Husk at regelmessig vedlikehold og konsultasjon med profesjonelle eksperter vil hjelpe deg med å opprettholde en jevn og kostnadseffektiv oppvarming for ditt hjem.

New call-to-action

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg