Vi nordmenn er flinke til å oppgradere hjemmene våre med nye møbler og interiør. Men når det kommer til tekniske installasjoner som varmtvannsberederen, venter mange for lenge. Gamle og defekte beredere kan føre til store skader, men det er ikke lett å vite når varmtvannsberederen har nådd pensjonsalder. Her er 5 tegn du bør se etter.
1. Du har ikke nok varmtvann til hele familien
Dusjrutinene våre har endret seg betydelig de siste årene. Vi dusjer oftere og lengre enn før – selv om mange har blitt mer bevisste etter at strømprisene ble høyere.
For en aktiv familie er det ikke uvanlig at dusjen går flere ganger om dagen. Mange har også droppet sparedusjen, til tross for at moderne, økovennlige modeller fungerer utmerket. I tillegg har store massasjebadekar blitt populære, og disse sluker varmtvann i rekordfart.
Les mer: Hvor ofte bør jeg ha service på boligens vannbårne varmeanlegg?
Dersom du ofte går tom for varmtvann, kan det være på tide å investere i en større varmtvannsbereder. Og nei, en større bereder er ikke synonymt med et høyere strømforbruk. Tvert imot. Det krever langt mer energi å varme opp nytt vann i en tom tank enn å holde en større mengde varmt vann stabilt. Moderne beredere er også mer energieffektive og varmer opp vannet raskere, slik at hele familien kan få en behagelig dusj uten at noen må "ofre seg" med iskaldt vann.
Nyere varmtvannsberedere er også bedre isolert enn eldre modeller. Dette vil si at mindre varme slipper ut i rommet der berederen står. Hvis du har en gammel bereder, har du kanskje lagt merke til at rommet den står i er ganske varmt. Dette skyldes varmetap fra tanken. Med en ny og godt isolert modell holdes varmen bedre inne i tanken. Det sparer både energi og strøm.
2. Du opplever at vannet ikke blir ordentlig varmt i kranene
Hvis dusjen aldri blir helt varm eller temperaturen varierer uten grunn, kan det være tegn på at varmtvannsberederen begynner å svikte. En fungerende bereder skal holde jevn og riktig temperatur, både for komfort og sikkerhet.
Er temperaturen for lav, kan det føre til vekst av bakterier, for eksempel legionella, og det er noe du absolutt vil unngå. Samtidig bør vannet heller ikke være for varmt, da dette over tid kan skade rør og kraner.
Dersom du sliter med ustabil temperatur, kan det være lurt å sjekke berederen. I noen tilfeller kan en enkel reparasjon løse problemet, men hvis berederen er gammel kan det være like greit å bytte den ut før den svikter helt.
Les også: Finn den perfekte varmekilden for ditt hjem
3. Det er «gammelt» utseende på berederen
Utseendet er kanskje ikke det viktigste, men det kan gi en tydelig pekepinn på om berederen din synger på siste verset. Hvis tanken er blå, orange eller har et treverkstpanel, er det et sikkert tegn på at den har sett bedre dager og at det er på tide å bytte den ut.
Disse eldre modellene er dårlig isolerte, lite energieffektive og ofte svært slitte. Over tid kan elektriske komponenter også forringes, noe som øker risikoen for kortslutninger. På et eller annet tidspunkt vil berederen rett og slett gi opp, og det passer jo aldri bra.
Dessverre venter mange med å gjøre noe før de enten står uten varmtvann eller har vann utover hele gulvet. Hvis det skjer på kveldstid eller en helligdag, kan det fort bli dyrt å tilkalle en rørlegger.
Mitt beste råd? Ta grep før det blir et akutt problem. Det sparer deg for både stress og unødvendige kostnader.
Les også: Hvilken varmtvannsbereder bør jeg velge?
4. Det er rust på berederen
Litt overflaterust på selve tanken er kanskje ikke krise, men det kan være et varselsignal du bør ta på alvor. Rust kan spre seg til ledninger og koblinger, noe som øker risikoen for både kortslutning og lekkasjer.
Rust tyder også på at berederen står i et fuktig eller dårlig ventilert miljø. Hvis du tar grep tidlig, kan du kanskje nøye deg med å bytte ut noen mindre komponenter i stedet for hele berederen. Venter du derimot for lenge, risikerer du større skader og en langt dyrere reparasjon.
5. Du finner tegn til lekkasje
Lekkasjer er aldri et godt tegn, og de bør tas på alvor så fort du oppdager dem. Som regel skyldes lekkasjer ikke selve tanken, men slitasje eller korrosjon på koblinger og rør. Selv en liten lekkasje kan føre til store skader over tid, og i verste fall kan det bli nødvendig med omfattende uttørking eller riving av vegger og gulv.
Enda mer alvorlig er det hvis lekkasjen påvirker de elektriske koblingene i berederen. I verste fall kan dette føre til kortslutning – og i sjeldne tilfeller brann.
Hvis du skal investere i en ny bereder bør du også vurdere lekkasjestoppere, for eksempel Flowstop. Denne type sikkerhetsløsning reduserer risikoen for vannskader og i noen tilfeller gi deg lavere pris på innboforsikring.
Les mer: Dokumentasjon på bad: Faglig riktig, er det så viktig?
Vær oppmerksom på brannfare
Til slutt er det viktig å nevne brannrisikoen knyttet til varmtvannsberedere. Ved tilsyn av elektriske anlegg blir det av og til oppdaget varmegang i støpselet eller stikkontakten til berederen. Dette er en potensiell brannfare.
Vi anbefaler derfor at du jevnlig sjekker kontakten til berederen. Hvis du merker varme, misfarging eller andre tegn på at noe ikke er som det skal, bør du umiddelbart trekke ut kontakten og kontakte en rørlegger. Husk også at alle varmtvannsberedere over 1500 watt skal ha fast tilkobling. De skal ikke kobles til en vanlig stikkontakt.
For noen år siden ble det oppdaget en brannfarlig komponent i enkelte OSO Hotwater-beredere, produsert mellom 2009 og 2011. De fleste av disse er sannsynligvis byttet ut, men hvis du har en bereder med et produktnummer som begynner på 800 0, må du skifte ut denne så raskt som mulig.
Lurer du på noe angående varmtvannsberedere, eller trenger du hjelp til å bytte ut den du har? Finn din nærmeste VB-rørlegger her.