6 tegn på at du bør skifte ut varmtvannsberederen

Av Ken Røsholt 24. april 2018

VB_6 tegn på at du bør bytte varmtvannsbereder

Vi nordmenn er flinke til å skifte ut møbler og interiør med jevne mellomrom, noen ganger kanskje litt for flinke. Men når det kommer til tekniske ting som varmtvannsberedere venter mange alt for lenge. Det sier seg nesten selv at gamle og defekte beredere kan gi store følgeskader, men det er ikke alltid like lett å vite når en varmtvannsbereder har nådd pensjonsalder. Her er 6 tegn du bør se etter.

1. Du har ikke nok varmtvann til hele familien

Dusjrutinene til en gjennomsnittlig familie har vært gjennom en stor endring. Generelt sett dusjer vi oftere og lengre enn før. Dersom man har en aktiv hverdag er det ikke uvanlig å dusje flere ganger om dagen. Mange har også gått bort fra sparedusjen. I tillegg har det de siste årene vært populært å kjøpe store massasjekar som rommer mye vann. Summa summarum har varmtvannsforbruket vårt blitt vesentlig høyere, og da er det ikke sikkert den gamle berederen klarer å tilfredsstille behovene våre lenger.

Les mer: Reduser energiforbruket i boligen med disse smarte løsningene

Dersom du ofte går tom for varmtvann vil det derfor være smart å investere i en ny og større bereder. Men frykt ikke, en større bereder er ikke synonymt med et høyere strømforbruk. Det krever mye mere strøm å varme opp vann dersom berederen går tom, enn å vedlikeholdsvarme en stor tank. De nye berederne er dessuten mye mer energieffektive og varmer vannet raskere. Som en bonus slipper du å irritere deg over å gå tom for varmtvann.

2. Det er «gammelt» utsende på berederen

Utseende er ikke alt, men det kan være en god indikator på om berederen din lever på overtid. Dersom tanken er blå, oransje eller bekledd med treverk, er det på tide å investere i en ny en.

Disse gamle berederne er lite effektive, dårlig isolerte og som oftest svært slitte. Sannsynligvis har tidens tann gitt slitasje på de elektriske ledningene også, noe som betyr stor fare for kortslutninger. På et eller annet tidspunkt vil disse berederne gå kaputt. De fleste velger å ikke foreta seg noe før de plutselig står uten varmtvann eller med masse vann utover gulvet. Skjer dette på kveldstid eller på en helligdag blir det mer kostbart å få en rørlegger på plass. Mitt råd er derfor at du heller bør være litt tidligere ute.  

3. Det er rust på berederen

Selve varmtvannsberederen tar ikke skade av litt utvendig rust, MEN, rusten kan smitte over på ledninger og andre ting som kan føre til kortslutning eller vannlekkasje. Rust er et tegn på at berederen står i et dårlig miljø. Tar du tak tidlig slipper du kanskje unna med å skifte noen rimelige komponenter.

4. Du finner tegn til lekkasje

Tegn på lekkasje er aldri godt nytt. Oppdager du dette skyldes det sannsynligvis ikke selve tanken, men slitasje eller korrosjon på koblingen eller ledningen. En slik lekkasje kan få vanvittige konsekvenser for da er det ofte aktuelt med uttørking og arbeid av håndverkere over en lengre periode. Feil med de elektriske koblingene i berederen kan også føre til brann.

Les mer: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Ved kjøp av ny bereder bør du investere i en lekkasjestopper som for eksempel Flowstop. En slik løsning kan også gi deg bedre pris på innboforsikring.

5. Det er en brannfarlig OSO Hotwater bereder

For et par år siden ble det oppdaget en brannfarlig komponent i flere OSO Hotwater beredere. De aller fleste av disse har blitt skiftet ut, men det gjenstår fortsatt noen. Har du derfor en av følgende modeller må komponenten byttes snarest: 

Bereder.jpg

6. Du opplever at vannet ikke blir ordentlig varmt i dusjen

Dårlig temperatur på vannet i dusjen kan være et tegn på defekt bereder. Det er viktig at vannet holder høy nok temperatur i tanken for å motvirke dannelsen av bakterier som legionella. Samtidig er det ikke om å gjøre å ha det så varmt som mulig heller. For høy temperatur kan over tid ødelegge rør eller kraner.

New Call-to-action

Temaer: Varmtvannsbereder, Miljøvennlig varme og energitiltak


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg