Varmtvannsbereder med ekspansjonskar: Dette må du sjekke hvert år

Av Jostein Larsen 3. februar 2022

VB_Jostein-Larsen_kontroll-av-ekspansjonskar_v2

Ekspansjonskar skal kontrolleres jevnlig. Minst en gang i året. I denne artikkelen kan du lære hvordan du kan gjøre dette selv. Og vet du ikke hva et ekspansjonskar er, eller hvilken nytte det har, får du en kort innføring i det også.

Hva er et ekspansjonskar – og hva er poenget med det?

Et ekspansjonskar er et kar, eller en tank, som er koblet til varmtvannsberederen. (Eller på vannbårne varmeanlegg). Hensikten med karet er å gi ekstra plass til vannet som utvider (ekspanderer) seg når det blir varmet opp, og å jevne ut trykk. Og trykket er et viktig poeng. Det kan nemlig ikke være hva som helst. Men det kommer jeg tilbake til.

Inne i karet er det noe vi på fagspråket kaller en gummimembran, en slags ballong, som blåses opp når det kommer inn overskytende vann. Uten ekspansjonskar og en intakt «ballong», vil dette vannet kunne dryppe ut gjennom sikkerhetsventilen i bunnen av berederen i stedet, og dermed forårsake vannskader og unødig sløsing med varmtvann.

Nye boliger skal ha tilbakeslagsventil på vanninntaket, noe som medfører at ekspansjonskar også må monteres. Eldre boliger som ikke har reduksjonsventil som regulerer vanninntaket, bør ha det.

Les også: Hvor ofte bør jeg ha service på vannbårne varmeanlegget i boligen min?

Hvorfor årlig kontroll?

Ekspansjonskaret skal kontrolleres årlig for å sikre at varmtvannsberederen fungerer best mulig, og ikke minst, for å forebygge vannskader. Hvis den årlige kontrollen av ekspansjonskaret ikke blir gjort, vil garantien på berederen falle bort.

Slik kontrollerer du ekspansjonskaret på varmtvannsberederen:

  1. Reduksjonsventil-og-stoppekran_IMG_20190918_101802Begynn med å sjekke vanntrykket. Er det montert en reduksjonsventil (se bildet) kan du lese av trykket. De fleste produsentene anbefaler et trykk på 4,5.
  2. Steng hovedstoppekranen på vanntilførselen.
  3. Åpne opp en varmtvannskran til det slutter å renne vann i kranen, la kranen forbli åpen. Hvis det er montert serviceventil så stenges denne, og tappevantilen åpnes.
  4. Ta av beskyttelseshetten på lufteventilen som sitter på ekspansjonskaret. (Ligner på en bildekkventil).
  5. Sjekk membranen ved å trykke inn ventilen med en liten skrutrekker el. l. Om det kommer vann ut av ventilen er membranet defekt og ekspansjonskaret må byttes.
  6. Sjekk lufttrykket med en luftrykksmåler eller en dekktrykksmåler.
  7. Ladetrykket må justeres i henhold til leverandørens driftsinstruks. Om ekspansjonskaret ikke har riktig ladetrykk justeres dette ved å slippe luft ut av karet eller påfylling av luft med en luftkompressor eller en håndpumpe (eks. sykkelpumpe).
  8. Når du har utført justeringen, bør du skrive dato og innstilt trykk på kontrollskjemaet (se bruksanvisningen/FDV-dokumentasjonen). Benytter du deg av Boligmappa på nett, kan du jo også føre opp kontrollen her. Slik kan en eventuell senere eier av boligen se hva som har blitt gjort. Dette er spesielt viktig nå med den oppdaterte avhendingsloven for salg av bolig.
  9. Steng varmtvannskranen som du åpnet i punkt 3 og åpne opp hovedstoppekranen.

Les mer: Ny avhendingslov: Nå blir det enda viktigere å dokumentere baderomsarbeider

Andre vanninstallasjoner du også bør sjekke

Egentlig bør du sjekke alle installasjoner det går vann gjennom med jevne mellomrom. Som for eksempel rør under oppvaskbenk, slanger og koblinger på vaskemaskin, oppvaskmaskin, varmtvannsbereder og lignende. Vi har laget en gratis veileder til nedlasting, som enkelt forklarer hva du kan gjøre for å unngå vannskader.

Har du vannstopper installert må du også huske å bytte batteri en gang i året, akkurat som på røykvarsleren.

Les mer: Vet både du og 7-åringen hvor hovedstoppekranen er?

Overlate kontrollen til en rørlegger?

Synes du kontrollen av ekspansjonskaret virket komplisert? Du kan selvfølgelig overlate jobben til en rørlegger. Hvis du ønsker, kan du avtale at vedkommende også går gjennom boligens øvrige vanninstallasjoner. Det er god skadeforebygging!

I VB har vi en tjeneste vi kaller Vannsjekken. Den kan anbefales både for enkeltboliger, borettslag og sameier. Er du medlem av Huseierne, får du i tillegg en god pris på jobben hvis du velger en VB Rørlegger.

New call-to-action

Temaer: Varmtvannsbereder


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg