Vet både du og sju-åringen hvor hovedstoppekranen er?

Av Kari Anne Bjørshol 16. april 2020

VB_Vet-7-åringen-hvor-hovedstoppekranen-er_v2

Forestill deg en normal hverdag. Du sitter på jobb og så får du plutselig en telefon fra sju-åringen som har fått lov å gå rett hjem fra skolen. Han forteller at vannet fosser utover kjøkkengulvet, men at han har stengt hovedstoppekranen slik du har lært ham. Kunne dette vært din historie?

Både du og sju-åringen din skal vite hvor hovedstoppekranen er

Å kunne stenge hovedstoppekranen raskt når en vannskade inntreffer, kan ha stor betydning for skadeomfanget. Derfor bør alle over sju år i boligen (og gjerne yngre) vite hvor hovedstoppekranen er og hvordan den stenges. Hva er status hjemme hos deg? Vet du selv hvor kranen er? Sjekk det ut og få med deg ungene på oppdagelsesferd med det samme!

Hvor er hovedstoppekranen?

Vil du gjøre oppdagelsesferden kort, kan dere begynne jakten der vannet kommer inn i boligen. Det er gjerne i kjelleren, på vaskerommet eller i et teknisk rom. Ofte er kranen plassert inne i et skap eller i en luke.

Husk den utvendige stoppekranen også. Vannledningen som går fra det kommunale rørnettet og inn til din bolig er også utstyrt med en stoppekran. Bor du i et eldre hus kan det i noen tilfeller være vanskelig å stenge den innvendige kranen, og da kan det godt tenkes at du må ty til den utvendige for å få stengt vannet.

Last ned gratis: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Den utvendige stoppekranen, som egentlig ikke ser ut som en kran, men mer som et grått, rundt rør med en liten firkant på toppen, skal være merket slik at den er synlig hele året. Finner du ikke kranen, kan du henvende deg til kommunen. De skal ha karttegninger som viser hvor kranen befinner seg.

Den utvendige kranen brukes sjelden, og som regel ved arbeider inne før den innvendige stoppekranen eller når den innvendige kranen ikke lar seg stenge. Den utvendige kranen trenger gjerne egnet verktøy av litt forskjellig slag, avhengig av hvilken leverandør som har levert stoppestenderen som stikker opp av bakken.

Test hovedstoppekranen en gang i året

Ok, så har både du og ungene funnet stoppekranene. Check! Neste steg er å teste at de lar seg stenge. Dette bør du helst gjøre en gang i året, så legg det inn i kalenderen som en årlig hendelse. Selve stengingen tar ikke mer enn noen sekunder!

… og steng den når du er bortreist over lenger tid

Hvis du skal reise bort i flere dager, bør du også stenge kranen for å unngå unødvendige lekkasjer som kan oppstå når du er borte. Enkelte forsikringsselskap opererer med svært korte tidsfrister på hvor lenge du skal være borte før du må stenge hovedstoppekranen. Finn ut hva ditt selskap mener om dette. Vil du ha en bekymring mindre når du reiser på ferie, er min anbefaling at du stenger stoppekranen uansett.

Les også: Redd for vannskader? Slik gjør du hjemmet ditt vannsikkert før ferien!

Installer lekkasjestoppere

Å vite hvor hovedstoppekranen er, kan være avgjørende for skadeomfanget ved en lekkasje. I tillegg er lekkasjestoppere et supereffektivt tiltak. Har du installert en eller flere slike, vil vannet stoppes automatisk ved uhell, også når hverken du eller andre er hjemme. Det kan du lese mer om på våre nettsider, vb.no.

Kontakt gjerne oss i VB for råd og hjelp.

PS! Lagre telefonnummeret til den faste rørleggeren din. Det kan bety viktig tid spart når det virkelig gjelder!

Nå, hva blir din historie, tror du? Forestill deg at du sitter på jobb og at du plutselig får en telefon fra sju-åringen som har fått lov å gå rett hjem fra skolen i dag. Han forteller at vannet fosser utover kjøkkengulvet. Hva skjer??last ned sjekkliste for å unngå vannskader

Temaer: Forebygge vannskader


Kari Anne Bjørshol's photo

Av: Kari Anne Bjørshol

Kari Anne S. Bjørshol har jobbet med HMS, HR og administrasjon hos Konnerud Rør i Drammen siden 2011. Kari Anne er opptatt av helse, miljø, sikkerhet og kvalitetssikring både internt i bedriften og ut mot kunder. Miljøhensynet ivaretas blant annet ved at hun hjelper andre bedrifter med Miljøfyrtårnsertifisering som godkjent konsulent via Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg