Hjelp, jeg har fått oversvømmelse!

Av Carsten Skottner Engh 13. oktober 2022

oversvømmelse rørlegger vb

Vet du hva du skal gjøre hvis ett eller flere rom i boligen din plutselig en dag fylles med vann som følge av flom, styrtregn eller skader på rør og utstyr? Hva gjør du og hvem ringer du til? Her er en liten «beredskapsplan» og noen gode råd.

Dette du må gjøre ved vanninntrenging i boligen

Oversvømmelser kan ha flere årsaker. Skyldes oversvømmelsen at det er skader på vannsystemet, tilbakeslag* fra hovednettet, tette kloakkrør, lekkasje fra vannrør, varmtvannsbereder eller vaskemaskin, anbefaler vi at du gjør følgende:

 • Steng hovedstoppekranen hvis det er mulig, og kontakt rørlegger
 • Meld fra til forsikringsselskapet

Les også: Skal du bytte ut boligens avløpsrør? Dette bør du tenke på

Skyldes oversvømmelsen flom eller store nedbørsmengder, er disse rådene fra vår samarbeidspartner If, lure å følge:

 • Sikre skadestedet slik at det ikke skjer flere skader. Hold folk unna bygg som kan stå i fare for å rase sammen. Kontakt politi og eventuelt brannvesen hvis det er behov for hjelp til å sperre av området og sikre bygninger.
 • Tøm bygningen for vann. Brannvesenet kan ofte være behjelpelig med pumper.
 • Ta ut sikringene for de etasjene som har vært oversvømt. Vann leder strøm og kan føre til kortslutning!
 • Elektrisk utstyr, varmtvannsbereder og elektrisk anlegg som har stått i eller under vann må ikke benyttes før utstyret er kontrollert av elektriker.
 • Fjern gulvbelegg og tepper hvis de er våte.
 • Ta vare på ting du ønsker erstatning for, så takstmannen kan vurdere skadene.
 • Dokumenter skaden ved å ta bilder eller film.
 • God ventilasjon tørker ut fuktighet! Åpne vinduer i kjeller og fest netting over. La innvendige dører stå åpne. Åpne også ytterdører når noen er hjemme.
 • Vask ut slam og rengjør området som har vært oversvømt.
 • Kontroller at avløpet ikke er tett før du tar i bruk bygning. Kontakt rørleggeren hvis du er i tvil eller trenger hjelp.

På Ifs websider finner du også råd for hvordan du kan unngå flomskader.

Mulighet for oppgradering

Etter en forsikringsskade blir boligen satt tilbake til standarden den hadde før hendelsen. Så sant du ikke ønsker å benytte anledningen til å oppgradere noe. Det kan være teknisk anlegg, legging av gulvvarme, en mer miljøvennlig, effektiv varmtvannsbereder, eller andre smarte løsninger du ikke hadde tidligere.

Det hender også at rørleggere under en reparasjon avdekker forhold som bør utbedres, spesielt i eldre boliger. Forhåpentligvis vil rørleggerbedriften som forsikringsselskapet samarbeider med, kunne gi deg et gunstig tilbud på eventuelle forbedringer.

VB_vannlekkasje-og-flom_kontakt-VB-Rørlegger

Les også: Skal du bytte ut boligens avløpsrør? Dette bør du tenke på!

I nyere boliger er det ofte installert lekkasjestoppere, enten på oppvaskmaskin i kjøkkenbenk, eller for hele huset. Bor du i en eldre bolig hvor dette mangler, vil rørleggeren garantert anbefale deg å installere det. En lekkasjestopper stenger vanntilførselen øyeblikkelig hvis sensorene merker vann.

Få alt dokumentert

Pass på å få alle skader dokumentert. Ønsker du å oppgradere noe utover det forsikringen dekker, så be om skriftlig tilbud fra rørlegger eller andre som skal gjøre jobben. Det reduserer sjansen for misforståelser. Dukker det opp uventet merarbeid, så be om skriftlig tilbud på det også.

Les mer: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Vær forberedt

En del rørleggere har pumpeutstyr, egne sugebiler eller samarbeider med firmaer som kan bistå ved fjerning av vann. Vil du være føre var, kan du finne din nærmeste VB Rørlegger her, og forhøre deg om hva de kan hjelpe deg med hvis uhellet skulle være ute, slik at du raskt vet hvem du skal ringe til.

Vi anbefaler at du lagrer følgende telefonnummer i tilfelle oversvømmelse:

 • Brann - 110
 • Politi - 112
 • Forsikringsselskapet ditt
 • Rørlegger - finn VB Rørlegger
 • Elektriker

*Tilbakeslag av vann i boligen kan skje hvis det kommunale rørnettet overbelastes. Du merker det ved at avløpsvann kommer opp fra sluk og toalett.

New call-to-action

Temaer: Forebygge vannskader


Carsten Skottner Engh's photo

Av: Carsten Skottner Engh

Carsten Skottner Engh er daglig leder i VB Porsgrunn Rørleggerforretning. Han har tatt 3-årig handelsskole, og gjennomførte sersjant-befalsskolen i hæren i 1989, i tillegg til yrkesskole i Porsgrunn. I 1993 tok han svennebrev som rørlegger, med påfølgende mesterbrev i 1997. Carsten har jobbet som rørlegger i totalt 15 år på små og mellomstore anlegg, og som kalkulatør. Han overtok som daglig leder i familiefirmaet i 2003. Han har sittet i Opplæringskontoret for Rørleggere i Telemark i over 10 år, og er i styret for Rørentreprenørene Norge avd. Telemark. I tillegg har Carsten sittet i VBs styre i 4 år, samt i ulike utvalg i kjeden. VB Porsgrunn Rørleggerforretning AS har vært medlem siden VBs oppstart.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg