Dette bør du sjekke når du åpner hytta etter vinteren

Av Baard Aas 22. mars 2023

Åpning av hytte

Våren er i luften og mange gjør seg klare for å åpne opp hytta. Noe mange hyttefolk gleder seg til etter en lang og utfordrende vinter, med høye strømpriser mange steder. Hvis hytta har stått uten oppvarming i vinder, der det derimot noen få ting du må huske for å få en trygg og problemfri hytteåpning – før du kan nyte de avslappende dagene i vårsolen. 

Vær til stede når du varmer opp hytta

Det første du må huske på når du skal ta i bruk hytta igjen, er å være til stede når du varmer den opp. Det kan være fristende å slå på varmen ved å "ringe hytta varm", eller dra ut på en liten tur eller handle mat mens hytta blir varm, men det er en dårlig ide. Hvis det er noe galt med vannrør, kraner, bereder eller vannlåser kan det føre til lekkasje som igjen kan føre til skade på hytta. Så sørg for at du er til stede når du varmer opp hytta for å sikre at alt fungerer som det skal.

Les også: Pusse opp eller bygge nytt bad på hytta? 

Vær gjerne to når dere åpner igjen vannet på hytta, følg med, se og lytt etter lekkasjer

Det kan være lurt å være to personer når du åpner vannet på hytta, spesielt hvis du ikke har vært på hytta på en stund. En person kan slå på vannet mens den andre følger med og ser etter lekkasjer. Det kan også være lurt å lytte etter lyder og susing fra rørene, da dette kan være en lekkasje som ikke er synlig.

Følg rørene i hytta og se etter lekkasjer

Når du har åpnet opp vannet, bør du følge rørene i hytta og se etter eventuelle lekkasjer. Sjekk spesielt områder som er utsatt for frost, for eksempel i kjelleren eller under hytta. Hvis du oppdager en lekkasje, må du stenge vannet og få reparert lekkasjen for å unngå skade på hytta.

Vær spesielt oppmerksom på tappesteder og ventiler. Her kan være vann som har frosset og gjort skade. Det kan være vanskelig å fjerne vannet helt på disse stedene. Hvis vannet fryser, kan det føre til ødelagte rør og kostbare reparasjoner. Så sørg for å sjekke disse områdene nøye og sørge for at alt er tømt for vann før du drar fra hytta. Å tømme alle rør, ventiler, kraner etc. kan være ganske vanskelig og det kan det være smart å bruke en rørlegger dersom hytta skal stå uten oppvarming i den kalde årstiden.

Sjekk stoppekranene

En annen viktig ting er å huske på når du åpner opp hytta igjen, er å sjekke stoppekranene. Finn ut hvor den utvendige stoppekranen er og forsikre deg om at den er tilgjengelig. Hvis det skulle oppstå lekkasje inn i hytta, kan du stenge av vannet ved hjelp av denne kranen. Sørg også for at du har telefonnummeret til en rørlegger klart i tilfelle du skulle trenge hjelp.

Prøv å unngå å åpne vannet utenfor normal arbeidstid, da er det gjerne vanskeligere å få tak i rørlegger og du må kanskje betale ekstra for vaktutrykning.

Les også: Hjelp, jeg har fått oversvømmelse 

Sjekk gjerne åpningstiden til den lokale rørleggeren

Det kan også være et fornuftig tips å prøve å åpne vannet innenfor normal arbeidstid hos den lokale rørleggeren. Jeg anbefaler deg å finne din nærmeste rørlegger og sjekke åpningstidene. Det er gjerne vanskeligere å få tak i rørlegger utenfor normale åpningstider hvis uhellet skulle være ute og du må kanskje betale ekstra for vaktutrykning.

Det er viktig å ta noen ekstra forhåndsregler og være forsiktig når du åpner opp hytta igjen hvis den har stått uten oppvarming gjennom vinteren. Med disse enkle rådene kan du trygt nyte vårsolen og avslappende dager på hytta.

last ned sjekkliste for å unngå vannskader

Temaer: Hytte, Forebygge vannskader


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg