Dette bør du sjekke når du åpner hytta etter vinteren

Av Baard Aas 7. mars 2024

Åpning av hytte

Våren er på god vei og mange gjør seg klare for å åpne opp hytta. Hvis hytta har stått uten oppvarming i vinter, er det noen ting du må huske for å få en trygg og problemfri hytteåpning – før du kan nyte de avslappende dagene i vårsolen.

Vær til stede når du varmer opp hytta

Det første du må huske er å faktisk være til stede når du varmer den opp. Det kan være fristende å slå på varmen ved å "ringe hytta varm", dra ut på en liten gåtur eller handle mat samtidig som hytta blir varm – men det er en dårlig ide. Hvis det er noe galt med vannrør, kraner, bereder eller vannlåser kan det føre til lekkasje, som igjen kan føre til skade på hytta. En vannstopppeventil med sensor vil kunne stenge vannet ved en lekkasje, men det tryggeste er om du er fysisk til stede.

Les også: Pusse opp eller bygge nytt bad på hytta? 

Vær gjerne to når dere åpner igjen vannet på hytta

Det kan være lurt å være to personer når vannet skal skrus på, spesielt hvis du ikke har vært på hytta på en stund. En person kan slå på vannet samtidig som den andre følger med og ser etter lekkasjer. Lytt spesielt etter lyder og susing fra rørene, da dette ofte kan være tegn på lekkasje. 

Følg rørene i hytta og se etter lekkasjer

Når du har åpnet vannet, bør du følge rørene og se etter eventuelle lekkasjer. Sjekk spesielt områder som er utsatt for frost, for eksempel i kjelleren eller under hytta. Hvis du oppdager en lekkasje, må du stenge vannet og få reparert lekkasjen for å unngå skade på hytta.

Vær spesielt oppmerksom på tappesteder og ventiler. Her kan det være vann som har frosset og gjort skade. Det kan være vanskelig å fjerne vannet helt på disse stedene. Hvis vannet fryser, kan det føre til ødelagte rør og kostbare reparasjoner. Sjekk derfor disse områdene nøye. 

Sjekk stoppekranene

En annen ting som er viktig å huske på når du åpner opp hytta igjen, er å sjekke stoppekranene. Finn ut hvor den utvendige stoppekranen er og forsikre deg om at den er tilgjengelig. Hvis det skulle oppstå lekkasje inn i hytta, kan du stenge av vannet ved hjelp av denne kranen. Sørg også for at du har telefonnummeret til en rørlegger klart i tilfelle du skulle trenge hjelp.

Les også: Hjelp, jeg har fått oversvømmelse 

Sjekk gjerne åpningstiden til den lokale rørleggeren

Det kan også være et fornuftig tips å prøve å åpne vannet innenfor normal arbeidstid hos den lokale rørleggeren. Jeg anbefaler deg å finne din nærmeste rørlegger og sjekke åpningstidene. Unngå om mulig å åpne vannet utenfor normal arbeidstid. Da vil det både være enklere å få tak i rørlegger, samtidig som du unngår de ekstra utgiftene en vaktutrykning koster.

Om det først skulle oppstå vannproblemer eller lekkasje, vil det være lurt å ha telefonnummeret til forsikringsselskapet lett tilgjengelig. Hva en forsikring vil dekke vil avhenge av situasjon og dekningsgrad i avtalen. Derfor er det lurt å ha full oversikt over dette på forhånd. 

Det er viktig å ta noen ekstra forhåndsregler og å være forsiktig når du åpner opp hytta igjen, spesielt hvis den har stått uten oppvarming gjennom hele vinteren. Med disse enkle rådene kan du trygt nyte vårsolen og avslappende dager på hytta.

last ned sjekkliste for å unngå vannskader

Temaer: Hytte, Forebygge vannskader


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg