6 tips mot vannskader og frosne rør om vinteren

Av Per H Olsen 10. januar 2024

VB_Har du rør i frostsone-1-183026-edited

Like sikkert som at kulda kommer hvert år, er det at vannrør fryser og at det oppstår vannskader. I denne artikkelen får du 6 tips til hva du kan gjøre for å forebygge og hva du bør gjøre hvis uhellet er ute.

I mange boliger går vannrørene gjennom steder eller soner som er spesielt utsatt for frost. Det kan for eksempel være mellom etasjene, i kjellere, i rom som er dårlig isolert, eller som kanskje ikke er oppvarmet i det hele tatt. Følger du rådene nedenfor, reduserer du sjansen for at rørene fryser.

Viktige tiltak mot frosne rør og vannskader

  1. Hold temperaturen på minst 10 grader i oppholdsrom og kjellerrom.
  2. Steng hovedstoppekranen og la kranene stå åpne hvis du er borte mer enn et par dager.
  3. Steng lufteventiler og vinduer. Trekk kan få rør til å fryse i oppvarmede rom også.
  4. Steng av vannet i rør som ikke er i bruk og tøm rørene for vann.
  5. Se over rør hvis boligen eller hytta har stått ubrukt over en lengre periode. Skulle noen rør ha sprukket, kan det fort bli mye vann som renner ut.
  6. Installer lekkasjestoppere.

Tin opp frosne rør riktig

Hvis vannet i rørene først har frosset, er det viktig at de blir tint opp riktig for å unngå eventuell ytterligere lekkasje. Begynn med å stenge hovedstoppekranen. Du kan forsøke å tine røranlegget varsomt ved å varme opp rommet med vifteovn. Å bruke hårføner forsiktig og rette luftstrømmen langs rørene, er også en mulighet.

Les også: Frosne rør i boligen? Slik kan du spare penger hvis du må ha rørleggerhjelp!

Unngå at ledninger bli liggende under opptining med mindre du har stengt hovedstoppekranen først. I tillegg må du være oppmerksom på eventuell brannfare. Bruk aldri åpen ild, propanbrenner eller lignende.

Vil du lese mer om hvordan du kan hindre frostskader og hva du bør tenke på hvis du reiser bort, kan du også ta en titt på brosjyren Frostskader som er utarbeidet av Sintef og Vannskadekontoret, eller kontakte en VB Rørlegger, så klart!

Les også: Dekker forsikringen din behovet ditt ved vannskade?

Er du interessert i hvordan du enkelt kan unngå vannskader generelt, anbefaler vi deg å laste ned sjekklisten vår #DIY – Unngå vannskader. Her har vi samlet en oversikt over sårbare punkter i boligen som du bør kontrollere jevnlig.

New call-to-action

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2018, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: Forebygge vannskader


Per H Olsen's photo

Av: Per H Olsen

Per H Olsen er daglig leder i VB Tromsø/Høytrykksvakta AS, og har vært i bransjen over 10 år. Han har tidligere jobbet som daglig leder i over 30 år i forskjellige bransjer. Sitter i styret for Rørentreprenørene Norge avdeling Troms, og ORIN opplæringskontor for lærlinger. Fagfeltene til VB Tromsø/Høytrykksvakta er rørlegging, forsikring, kommunalteknikk og graving.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg