Hvilken varmtvannsbereder bør jeg velge?

Av Ken Røsholt 6. april 2023

Høiax Connected

Usikker på hvilken varmtvannsbereder du bør velge? Det finnes en rekke ulike beredere på markedet, og noen av dem kan varme opp mer enn bare vannet ditt!

Rundt 20 prosent av strømregningen din går til oppvarming av vann, og varmtvannsberederen din spiller en viktig rolle i dette regnestykket. Men hvordan vet du hvilken bereder du faktisk trenger? Her er noen spørsmål og svar som hjelper deg å velge riktig.

Hvor mange er dere som deler på vannet?

Nordmenns dusjvaner har endret seg betydelig. De siste ti årene har vannforbruket økt rundt ti ganger bare til personlig forbruk! Når du skal investere i en ny varmtvannsbereder må du derfor ta hensyn til hvor mange dere er i husstanden som bruker varmt vann, hvordan og hvor ofte

I en husholdning med 3-4 personer skal en bereder på 200 liter vanligvis være stor nok til å dekke normal bruk av vann. Er dere mange i familien (5 eller flere), trenger dere kanskje en bereder som rommer 300 liter.

Det er ingen stor krise å velge en varmtvannsbereder som er for liten, for det å krangle om hvem som har brukt opp varmtvannet – hører vel egentlig fortiden til. Skal du først sette inn en ny bereder, bør den være stor nok - eller effektiv nok. Det finnes nemlig ekspressberedere som varmer opp vannet hurtigere. Da klarer du deg med en mindre bereder.

I tillegg kan det være lurt å tenke på at en bereder som ofte tappes ned, der vannet må varmes opp igjen bruker mye strøm. Det er derfor mer økonomisk å velge en større bereder, dersom du har plass til det. 

Sparedusj eller troperegn?

Går du for den miljøvennlige sparedusjen eller foretrekker du å dusje i troperegn? Hvor mye varmtvann dere bruker er naturlig nok påvirket av dette også. Det samme gjelder antall dusjer som er i bruk, og hvor ofte dere dusjer.

Les også: Dusjkabinett eller dusjvegger på gulv?

Har du badekar?

Badekar "sluker" mye av det varme vannet på en gang. Med badekar i huset og eventuelt flere aktive familiemedlemmer som dusjer mye, bør du vurdere en 300 liters bereder.

Les også: Viktig å tenke på når du skal velge boblebadekar

Hvor mye plass har du til berederen?

En varmtvannsbereder krever jo sin plass. Størrelsen henger sammen med hvor mange liter vann den kan ta, altså volumet. Standard bredde på en bereder er 59 cm, men det finnes noen slankere varianter på markedet. Høyden varierer etter hvor mange liter den rommer.

Beredere finnes i en rekke varianter for gulv, benk og veggmontering. Hvilken type du velger vil naturlig nok avhenge av hvor mye plass du har - og hvor du har plass.

Står berederen langt fra tappestedet, må du ta høyde for at det vil ta litt lenger tid før du får varmt vann i kranen. Hvis rørstrekningen er lang, kan du montere en ettervarmer, for eksempel i kjøkkenbenken, slik at du alltid har varmt vann klart til bruk. 

I leiligheter er det vanlig med benkeberedere som tar fra 80 til 110 liter vann. Disse er som regel montert i kjøkkenbenken. Er dette et alternativ for deg bør du være obs på at rom med varmtvannsberedere skal ha sluk.

Er dere litt raske i dusjen, har en benkebereder nok vann til to-tre dusjer etter hverandre. Normalt går det med mellom 20 og 50 liter vann når man tar en dusj – selvsagt avhengig av hvor lenge vannet renner hver gang.

Les også: Smarte løsninger på små bad

Skal varmtvannsberederen varme opp boligen din også?

Varmtvannsberederen kan brukes til mer enn bare å varme tappevann. Den kan også være en varmekilde!

I sin enkleste form kan berederen alene være et bidrag til å varme opp boligen din. En godt isolert bereder som er smart plassert vil kunne påvirke både innetemperaturen og strømregningen positivt.

En kombibereder kan benyttes til gulvvarme, sentralfyr eller varmepumpe – samtidig som den gir varmt vann til forbruk. Hvis du allerede har et radiatorsystem i huset, er kombiberederen en mulig varmekilde. Det er også en god varmekilde hvis du tenker på vannbåren varme i boligen din på sikt.

Er du ekstra fremtidsrettet, kan du velge en bereder som kan brukes i kombinasjon med solfangere eller solceller. Varmen fra solen kan faktisk dekke så mye som 50-60 prosent av tappevannsbehovet hos en familie med normalt forbruk!

Se hele utvalget vårt av varmtvannsberedere her

Nye muligheter med smart varmtvannsbereder

Smart teknologi begynner å bli vanlig i norske hjem, og nå kan du også få en smart varmtvannsbereder. Med Høiax CONNECTED kan du spare penger ved å utnytte de tidspunktene på døgnet hvor strømmen er billigst og lagre energien. I tillegg kan den fjernstyres via app, noe som gjør den utrolig praktisk på eksempelvis hytta eller når du er på reise.

Høiax Connected smart varmtvannsbereder app

Smart varmtvannsbereder – Ferdig VB Montert!
Du kan bestille Høiax Connected 200 liter til kr 15.990,- eller 300 liter til kr 18.990,-. Og det ferdig montert av rørlegger! Du kan også søke støtte hos Enova på inntil 5000 ,-. Les mer om å installere Høiax Connect her.

 

Unngå pengesluk med ekspansjonskar på berederen

Av og til hører jeg at noen har kjøpt en varmtvannsbereder til en svært god pris. Det viser seg gjerne at grunnen til den gode prisen er at de ikke har fått med alt de trenger, og ofte mangler det et ekspansjonskar. Uten ekspansjonskar kan varmtvannsberederen din bli et pengesluk – bokstavelig talt.

Når vann varmes opp, ekspanderer det. Og hvis ikke varmtvannet blir tappet, øker trykket. Siden vannet ikke kan sendes tilbake til det kommunale nettet der det kom fra, er det påbudt å ha en tilbakeslagsventil. Dermed blir vannet presset ut gjennom sikkerhetsventilen i stedet.

I slike tilfeller kan du oppleve at flere liter med varmt vann renner ut i sluket. Eller i verste fall på gulvet, hvis du ikke har sluk. Det blir uansett et unødvendig pengesluk når varmt vann går til spille på denne måten. Pass derfor på at berederen du velger er utstyrt med ekspansjonskar, enten integrert eller ved siden av. Har du ikke dette, kan du kontakte en VB Rørlegger som kan montere det for deg.

Les også: Varmtvannsbereder med ekspansjonskar: Dette må du sjekke hvert år

Montere ny varmtvannsbereder?

Når du skal montere varmtvannsbereder i ny bolig, anbefales det å montere lekkasjesikring. I VB benytter vi FlowStop. Det er en løsning som føler og varsler lekkasjer, og som stopper vanntilførselen hvis uhellet er ute. 

Har du en vannstopper kan du i mange tilfeller få lavere forsikringspremie. Samtidig bør du være klar over at selv om du har lekkasjesikring, er det alltid fornuftig å plassere berederen i et rom med sluk – i tilfelle uhell skulle skje.

Som med alt annet som har med vanninstallasjoner å gjøre, bør du bruke en rørlegger når du skal montere den nye varmtvannsberederen. Da er du sikker på at alt blir riktig gjort. Du vil trolig også trenge en elektriker. Ifølge NEK 400, skal varmtvannsberedere med en effekt på 1500 W eller mer, ha fast tilkobling med av/på-bryter. Ikke stikkontakt. Kravet gjelder nye boliger, og ikke ved rehabilitering og skifte av gammel bereder i eksisterende bygg og boliger.

Skal du kjøpe ny bereder, bør du også passe på at den oppfyller dagens energikrav. Alle nye varmtvannsberedere som selges på det norske markedet, skal energimerkes for tilfredsstille lovkrav fra EU (ErP). Forhør deg med den du kjøper bereder hos hvis du vil vite mer om dette. 

Les også: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Bytte ut en gammel varmtvannsbereder?

Mange gamle beredere har stikkontakt eller direktekobling mot sikringsskapet. Begge deler kan være brannfarlig. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du får hjelp av en elektriker til å få installert en av/på-bryter på den gamle berederen også. Eller enda bedre – bytte den ut!

Skal du skifte ut en bereder som har vært tilkoblet med stikkontakt, kan du bruke stikkontakt på den nye berederen også, siden det altså dreier seg om utskifting. Vi anbefaler likevel at du sørger for fast tilkobling.

Er berederen din 20 år eller mer, er det mange gode grunner til å investere i en ny. Ifølge IF ventes det nå i 2023 en ny skaderekord av vannskader, der årsaken ofte er slitasje og eldre varmtvannsberedere.

Snakk med fagfolk, så slipper du feilkjøp og får en bereder som du kan være fornøyd med i mange år framover. Vi i VB hjelper deg gjerne!  

P.S. Den gamle berederen kan du for eksempel lage om til utegrill!  

Knapp: Last ned sjekkliste: Slik sjekker du varmtvannsberederen

Temaer: Bad, Varmtvannsbereder


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg