Viktig å tenke på når du skal velge boblekar

Av Torbjørn Aamodt 25. april 2017

Bare bobler eller full massasje? Det er mange ting å tenke på når du skal velge boblekar.

Boblekar, massasjebad, spabad, jacuzzi – kjært bad har mange navn. Selv om boblebadekar har blitt stadig vanligere i private hjem, så er det fortsatt forbundet med en opplevelse av luksus å stige ned i varmt, sprudlende vann. Frister det med bobler i karet hjemme hos deg selv? Her er noen ting du bør tenke over før du bestemmer deg for hvilket kar du skal velge.

Bobler eller massasje?

Tenk over hva du ønsker at boblekaret skal gjøre for deg. Er det først og fremst et kar for hygge og kos, eller er det en investering for helsas skyld? Ikke alle er klar over at det er forskjeller mellom et boblekar og det som gjerne kalles massasjebad:

  • I et boblekar er det en kompressor som kjører luft gjennom dyser i bunnen av karet.
  • I et massasjebad blir det pumpet vann gjennom jetdyser i sidene i karet, eventuelt i kombinasjon med luftdyser i bunnen.

Tommelfingerregelen er at luft gir mykere massasje og mer bobler i vannet, mens vann gir en kraftigere massasjeeffekt. Det er ikke nødvendigvis enten eller. Mange modeller av massasjebad kombinerer luft og vann.

Dysene i karet har mye å si for massasjeeffekten. Antall, størrelse og plassering – alle disse faktorene påvirker opplevelsen. Vil du ha massasjeeffekt i sidene, i bunnen eller begge steder? Har du spesielt ømme steder hvor du ønsker massasje? Sjekk om dysene er i posisjon til å treffe der du ønsker behandlingen, og om de kan reguleres for optimal tilpasning. Sett deg i karet, rett og slett! Da får du svar på mange spørsmål, blant annet det neste her.

Hvor lange og hvor mange?

Det er viktig å tenke på størrelse. Da tenker vi ikke bare på karets størrelse, men også din størrelse og lengde, og størrelsen til eventuelle andre personer som skal bruke karet. Dere må ha nok plass - men heller ikke for mye plass. En lang person i et lite kar vil ikke få dekket kroppen med vann. En liten person i et stort kar vil fort oppleve å «danse» rundt i vannet sammen med boblene, hvis bena ikke når til en motstående vegg i karet.

Hvordan du ser for deg at karet skal brukes? Blir dere en, to eller enda flere oppi om gangen? Bruken vil langt på vei avgjøre hvilken utforming som er den beste.

Hjørnekar i de mest solgte størrelsene er generelt «korte» å sitte i og egner seg best for én person. Det finnes duo-badekar for hjørneplassering som er utformet med ryggstøtte for to personer. Men hvis tanken er at to eller flere skal både bade og bevege seg samtidig i karet, bør du vurdere et avlangt boblebadekar.

Hvor mye plass har du?

Som med alt annet du ønsker inn i huset, vil plass være en faktor som er med på å avgjøre valget ditt. Har du nok plass på badet til det karet du ønsker, uten at det går på bekostning av andre ting som er viktig for deg?

LES OGSÅ: Smarte løsninger på små bad

Og et annet viktig spørsmål som ikke alle tenker på: Har du plass nok til å få karet inn på badet? Et massasjebad kommer ikke flatpakket. Det hjelper ikke mye at karet passer perfekt inni hjørnet på badet hvis det ikke kommer lenger enn til stua!

Hvor stort er budsjettet ditt?

Tidligere ble boblekar sett på som en «luksusinvestering» i private hjem. Slik er det ikke lenger. Boblekar er nå å få i alle prisklasser. Fra noen tusenlapper for de minste, frittstående modellene, til svimlende summer for de reneste spaanleggene.

Prisen for drømmen om boblevann bestemmes først og fremst av ønske, behov og betalingsvillighet, men totalkostnaden påvirkes også av noen praktiske hensyn, blant annet:

  • Er det «plug and play» eller må rørleggeren inn og gjøre en større eller mindre jobb?
  • Skal karet bygges inn? Da må du beregne kostnader til både materiell og håndverkere i tillegg.

VIKTIG: Hvis du går for en innebygd løsning, må det være ventilasjon under karet. Luften må komme både inn og ut, ellers kan du få fuktproblemer.

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

Også verdt å merke seg

Hygiene og rengjøring

Bakterier liker seg i varmt vann! Derfor er det viktig med jevnlig rengjøring og rensing. Boblekar med kun luft trenger stort sett kun vanlig rengjøring, mens massasjekar med vann i dysene må kjøres jevnlig med kjemiske rensemidler for å få ut belegg og smuss. Det finnes også kar med systemer som blåser vannet ut av rørene og tørker dem mellom hvert bad. Dette hindrer at skitt blir liggende, og reduserer beleggdannelsen på innsiden av rørene. 

Støy

Noen har sett for seg en stille, avslappende meditasjonsstund i boblebadet, og blir overrasket av at det faktisk er en del støy. Selv om dette med «motorlyd» har blitt langt bedre med årene, så er det ikke til å unngå at karet lager noe lyd når det er i bruk og vann og luft transporteres rundt i rørene og i vannet . Så er det jo også naturlover som tilsier at vann i bevegelse lager lyd – jo mer bobler, desto mer støy!

Luftbobler kjøler vannet raskere

Det kan være verdt å merke seg at vannet kjøles ned raskere i kar med luftdyser. Du kan kompensere varmetapet med å etterfylle varmt vann, eventuelt ha varmeelementer i karet, men dette spiser jo noe ekstra av strømbudsjettet.

Strøm og vannforbruk

Med mindre boblebadet ditt er eksepsjonelt stort, brukes veldig ofte eller har en rekke avanserte ekstrafunksjoner, skal du normalt ikke merke anskaffelsen på vann- og strømforbruk i særlig grad. Har du et kar som rommer 200 liter, er vannforbruket omtrent det samme som når du dusjer i 10 minutter. 

Krav til varmtvannsbereder

Varmtvannsberederen må være stor nok for karet du velger. Går du for et stort badekar, bør du vurdere en større bereder. En 200 liters tank gir ca 400 liter varmt forbruksvann, mens en tank på 300 liter gir ca 600 liter vann. Det kan være lurt å ha en tank som er dimensjonert slik at du også kan ta en varm dusj etter at du har vært i badekaret, om du ønsker det.

Dusj i karet eller ikke?

I mange tilfeller er det praktisk å kombinere boblekaret med et dusjbatteri. Enten vegghengt, montert på kanten av karet, eller integrert i en innebygd løsning. En dusj gir boblebadet flere bruksområder, og gjør det dessuten enklere å rengjøre karet.

Kant er praktisk

En hendig "champagnekant" på boblekaret er heller ikke dumt å vurdere når du først er i gang med å gjøre alvor av spadrømmen. Enten du er typen som mener at levende lys og stetteglass er et "must" i badet, eller den mer praktiske typen som omgir deg med shampoflasker og eventuelt barnas badeleker, så er det alltid hendig med en kant rundt karet. Dette kan løses på flere ulike måter, avhengig av hvilken type kar du velger.

LES OGSÅ: Ditt nye bad skal være både lekkert og praktisk

Sørg for at ditt private hjemmespa blir så tett opp til drømmen som det lar seg gjøre. Planlegg godt og snakk med en rørlegger om mulighetene! 

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Baderomsutstyr


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg