Smarte løsninger på små bad

Av Torbjørn Aamodt 17. oktober 2019

VB_oppussing-av-små-bad_v2

Det er ikke alltid mulig å utvide badet ved å "stjele" plass fra andre rom i boligen. Noen av oss må bare leve med små bad, men det betyr ikke at det ikke kan være bra! Her får du tips til smarte løsninger for å utnytte plassen på et lite bad.

Et lite bad kan være like bra som et stort! Det gjelder bare å finne smarte løsninger som utnytter plassen godt uten at det går på bekostning av funksjon og følelsen av velvære. Badet kan fortsatt være både praktisk og lekkert selv om det er liten plass. 

Smale baderomsmøbler og servanter

Med smale baderomsmøbler kan du innrede i høyden. Gå for vegghengte skap og speilskap – da bruker du veggene til noe fornuftig og unngår å bruke opp gulvplassen.

Det er flere servantserier som har smalere utgaver som tar mindre plass i bredden, i lengden eller begge deler - som for eksempel baderomsmøbelet Mari Smal med innebygd Freya smal servant eller denne varianten, Vita - fra Foss bad:VB_Vita_smal baderomsmøbel med servant_2018007_1

Det er også mulig å få skrå servanter til plassering i hjørner. Servanten kan henges direkte på veggen, eventuelt uten underskap hvis plassen ikke tillater det, eller du ikke ønsker det.

 

Toalettløsninger på vegg

Vegghengte, kompakte toalett, eller veggskåler som det også kalles, frigjør gulvplass og gjør det enklere å gjøre rent - noe som kan være en utfordring på små bad. Også her er det mulig å få til hjørneløsninger. Spør din nærmeste rørlegger om råd!

Dusj, badekar eller "dusjekar"?

Det er ikke til å komme forbi at det er utfordrende å få plass til et badekar på et lite bad. Om du likevel vil spandere en god slump av plassen på et kar, bør du kombinere det med en dusjløsning. En glassvegg vil sørge for at dusjvannet havner i karet, og ikke på gulvet. VB_Emma smal isbre_servantmøbel_ART611_1

Dusjkabinett legger også beslag på en stor del av badet ditt, men det er mulig å få løsninger som sparer verdifull plass. Velg klart glass på dusjdørene - det bidrar til en følelse av at rommet er større. I noen rom trenger du heller ikke dører til dusjen. Kanskje holder det med en glassvegg og markert fall på gulvet, slik at vannet renner riktig vei.

Les også: Dusjkabinett eller dusjvegger på gulv?

Vask og tørk på liten plass

Hvis du må ha vaskemaskinen din på badet, finnes det også smalere versjoner av maskiner. Trenger du tørketrommel, kan du lage en vaskesøyle, hvor tørketrommelen plasseres oppå vaskemaskinen.

Oppbevaring 

Når det kommer til oppbevaring på små bad, bør du rett og slett prøve å gjøre minimalt ut av det, og lagre kun det aller mest nødvendige der. Alt som ikke brukes daglig eller ukentlig kan med fordel oppbevares andre steder.

Så langt det er mulig, velg innredning og oppbevaringsløsninger som kan henges på veggen, slik at mest mulig av gulvflaten er fri. Utnytt takhøyden gjennom å henge skap over hverandre! Husk at også veggplassen over toalettet kan brukes til hyller eller skap.

Triks som gjør rommet større 

Et velkjent triks er å velge lyse farger fordi de "forstørrer" rommet, i motsetning til mørke farger. Når det er sagt, kan mindre bad bli flotte i mørkere fargetoner også. 

VB20180007_Vita_baderomsserie for små bad_1

Speil gir også en illusjon av at rommet er større enn det det faktisk er. I tillegg er belysningen viktig på små bad. Slå flere fluer i en smekk med speil som har skap og lys!

Plasser gjerne flere lyskilder på badet – det gir større romfølelse enn bare én taklampe.

Et siste tips - kanskje det viktigste - er å bruke tid på å planlegge badet ditt. Du får det beste resultatet når du har tenkt godt igjennom løsningene. Snakk med en rørlegger dersom du trenger råd eller inspirasjon, og last ned vår gratis e-bok som hjelper deg å planlegge drømmebadet!


last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Denne artikkelen ble første gang publisert 14. februar 2017, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: Bad, Planlegge bad, Hytte


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg