Slik velger du riktig varmepumpe

Av Jostein Larsen 18. september 2018

Varme-og-bad_slik-velger-du-rett-varmepumpe_GettyImages-669772828-058238-edited

Varmepumpen har blitt et vanlig innslag i norske hjem. Det er en energieffektiv og miljøvennlig varmeløsning som gir god varmekomfort i hele huset. Men det å velge riktig varmepumpe for eget behov er hverken enkelt eller selvsagt. I tillegg til store prisforskjeller og et hav av ulike merker, finnes det også ulike typer varmepumper. Her er det du bør vite for å kunne ta et informert og gjennomtenkt valg.

Kartlegg behov og muligheter

Det er klart du ønsker det varmt, men det er ikke alltid like lett å vite hvilke spesifikasjoner som er riktig for ditt bruk. Det første du bør gjøre er å kartlegge varmebehovet for boligen din. Da er det lurt å få oversikt over disse faktorene:

Størrelse og standard på boligen

Hvor stort areal ønsker du at varmepumpen skal holde varmt? Skal varmen gå over flere etasjer? Hvor godt isolert er boligen? Enkelt sagt trenger du en kraftigere varmepumpe dersom du har en enebolig enn hvis du har en leilighet, men husk å tenke på hvordan boligen er utformet. Varmen spres mer effektivt hvis det er snakk om åpne løsninger. Smale ganger og mange lukkede dører gjør situasjonen litt verre, og i enkelte tilfeller vil det være bortkastet å investere i én kraftig luft/luft varmepumpe - da er det kanskje bedre med 2 små.

Hvor i landet?

Så er det viktig å reflektere rundt hvilken klimasone du bor i. Minusgrader i indre strøk krever naturlig nok en kraftigere pumpe enn i kystnære strøk. Klimaet vil altså være avgjørende for hvilken type varmepumpe du bør velge.

Plassering og støy

Varmepumper er ikke akkurat det vakreste som finnes, og det kan gi noen utfordringer med tanke på hvor du ønsker å installere den i boligen. Er det snakk om luft/luft, bør pumpen plasseres sentralt i boligen slik at varmen fordeles jevnt. Og hvis du installerer pumpen midt i stuen legger det føringer for hvor mye støy dere kan akseptere, selv om nye varmepumper er langt mer stillegående enn de eldre modellene. Plassen du har til rådighet, teller også. Vurderer du for eksempel et bergvarmesystem, må du ha plass til et teknisk rom.

Budsjett

De mest avgjørende prisfaktorene er type varmepumpe og varmekilde. En væske/vann varmepumpe som benytter bergvarme kan være ti ganger så kostbar som en luft/luft varmepumpe på investeringstidspunktet, mens driftskostnadene over tid synker betraktelig med førstnevnte. 

Derfor er det viktig at dere ser investeringen i relasjon med den langsiktige energibesparelsen når dere setter opp budsjett eller sparemål. 

Eksisterende løsning

Du kan bygge om et eksisterende oljefyringsanlegg slik at det kan drives av en varmepumpe. Ønsker dere vannbåren gulvvarme kan det være en god løsning å gå for en væske/vann-varmepumpe. Har dere derimot ikke et vannbårent system, og heller ikke råd til å gjøre en større investering, er luft/luft et rimelig alternativ.

Det viktigste rådet er at dere bør tenke langsiktig. Det kan være lurt å vente et år, spare penger og investere i den løsningen som er riktig for din bolig fremfor å ta det enkleste og billigste, hvis dere er usikre. Husk at Enova har gode støtteordninger.

Dessuten er det mulig å legge til rette for framtidig varmepumpe, selv om økonomien ikke tillater en slik investering nå.

Luft/luft, luft/vann eller væske/vann varmepumpe?

Når du har funnet ut av de ovennevnte faktorene kan du begynne å sirkle deg inn på et valg av type varmepumpe. Det finnes i hovedsak tre løsninger:

  • Luft/luft som henter energi fra luften ute og sprer varm luft inn i huset. Lav investeringskostnad, leverer mindre varme desto kaldere det er ute. Krever åpne løsninger for å varme hele huset. Luft/luft er for eksempel en god erstatning for de som har parafinovn.
  • Luft/vann som henter energi fra luften ute og varmer opp vann i radiatorer, vannbåren gulvvarme og viftekonvektorer. Passer spesielt godt for boliger med en vannbåren løsning. Leverer mindre varme desto kaldere det er ute, fungerer i de fleste tilfeller i kystnære strøk og er bra for boliger med mange rom.
  • Væske/vann som henter energi fra grunnvann, sjø eller fjell, og varmer opp vann i radiatorer, vannbåren gulvvarme og viftekonvektorer. Krever stor investering, men har lang levetid, cirka 20 år med riktig vedlikehold.

… Eller kanskje en avtrekksvarmepumpe?

Et fjerde alternativ er avtrekksvarmepumper. Denne varmepumpetypen gjenvinner energi fra den brukte luften i boligen. Her får du balansert ventilasjon og varmtvann på kjøpet. Passer i nyere leiligheter og mindre boliger. Er du nysgjerrig på dette kan du ta en titt på nibe.no.

Hva passer best hos deg?

For å få råd om hvilken løsning som passer best for din bolig kan du invitere fagfolk til en befaring. Spør gjerne en VB Rørlegger. Et godt tips er å ha klart et budsjett slik at rørleggeren kan gi deg gode råd med en gang.

Lykke til med valg av varmepumpe!  Knapp: Last ned e-bok om energieffektive måter å varme opp boligen på

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak, Varmepumper


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Sommeren 2024 har han blitt både rørleggermester og KEM ingeniør. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Knapp: Last ned e-bok om energieffektive måter å varme opp boligen på

Siste innlegg