Bør jeg velge vannbåren varme eller elektrisk oppvarming?

Av Jostein Larsen 6. november 2018

VB_Bør jeg velge vannbåren eller elektrisk oppvarming-447107-edited

Dette spørsmålet dukker opp rett som det er. Og selv om jeg som rørlegger burde vært forpliktet til å svare vannbåren varme, gjør jeg ikke alltid det. For elektrisk oppvarming kan være bra det også. I denne artikkelen kan du lese om fordeler og ulemper ved elektrisk og vannbåren varme, og hvorfor jeg anbefaler det jeg gjør.

Fordeler med elektrisk oppvarming

Lave vedlikeholdskostnader 
Det stemmer at vedlikeholdskostnadene er lavere sammenlignet med vannbåren varmeløsning. Feil kan selvsagt oppstå i elektriske anlegg også, men jevnt over kommer elektrisk oppvarming best ut hvis du bare ser på dette punktet alene.

Enklere inngrep 
Å installere elektriske varmeløsninger er enklere - hvis du velger panel- eller gjennomstrømningsovner, vel og merke. Skal du ha elektriske varmekabler i gulv, blir jobben minst like omfattende som ved å legge vannbåren varme.

Rimeligere investering
Er du en av dem som er opptatt av å sammenligne priser for det du må betale i investeringsøyeblikket, vil elektriske løsninger utvilsomt komme best ut.  

Effektiv varme
Ja, med elektriske ovner er det lett å justere temperaturen. Vanskelig å argumentere mot den.

Ulemper med elektrisk oppvarming

Du får liten eller ingen støtte fra Enova
... bortsett fra til eventuelt varmestyringssystem. Men, har du et varmestyringssystem kan du også styre strømforbruket mer effektivt – og det er jo en fordel igjen!

Usikkerhet
Vi har rimelig strøm i Norge sammenlignet med andre land. Likevel vet vi ikke hvor lenge vi vil ha denne fordelen. Med innføring av en eventuell effekttariff - hvor en betaler mer på tidspunkt hvor alle bruker mye strøm samtidig - kan fyringsutgiftene bli langt høyere enn du kanskje hadde sett for deg. 

Tørr luft?
Eldre elektriske ovner med høy temperatur førte tidligere ofte til brent støv og tørr luft. Med nyere ovner skal dette problemet være løst. For øvrig er det et faktum at elektrisk oppvarming gir tørrere luft enn vannbåren.

Konstante, eller økte driftskostnader
Med elektrisitet som varmekilde, får du konstante, og kanskje også høyere, driftskostnader per måned. 

Fordeler med vannbåren varme

Fleksibilitet
Tidligere valgte folk ofte vannbåren varme på grunn av komfort, men i dag er det flere som også baserer valget sitt på energitiltak og fleksibilitet. Du har mange varmekilder å velge mellom når rørene først er lagt.

Mens eldre vannbårne system som regel brukte olje, parafin eller elektrisitet som energikilde, kan du velge fornybare varmekilder som varmepumper, bio-kjeler eller sol- og energifangere. Dette kan du lese mer om i e-boken vår Hva kan du varme opp boligen med i stedet for oljefyr? 

Enovatilskudd
Siden vannbåren varme blir sett på som et miljøvennlig energitiltak, er det mulig å få en solid økonomisk støtte til investeringen fra Enova.

Komfort
Komfortargumentet holder stand. Du får en særegen, god varme i boligen din.

Lavt strømforbruk, lavere driftskostnader
Et vannbårent anlegg trenger langt mindre strøm for å fungere. Og den dagen du har nedbetalt anlegget, får du lavere oppvarmingskostnader. Ved å bruke solenergi kan du også få varmtvann nesten gratis. Hos familier med høyt forbruk av varmt vann, vil dette være gode argumenter – både for solenergi og varmepumpe.

Ulemper med vannbåren varme

Kostbar investering
Det er ikke legging av rør som er utslagsgivende, men hva slags varmepumpe og energikilde du velger. Det dyreste – men også det sikreste – er å bore etter bergvarme. Her kan scenariet fort bli at du må ut med 100 – 200.000 kroner. Det forutsetter derfor at du har økonomisk mulighet til en slik investering. Kan du klare deg med et luft-vann system vil det imidlertid bli langt rimeligere.

Jeg vil gjerne understreke at det er viktig å se det i et tidsperspektiv. Du kan spare inn opptil 80 % av investeringen over tid, og det kan derfor lønne seg å heller investere litt ekstra for å få den varmeløsningen du trenger nå. Ta gjerne en titt på denne artikkelen på boligmesse.no hvis du trenger å overbevises.

Les også: Hvilke typer vannbåren varme finnes?

Treg temperaturregulering?
Tilhengere av elektrisk oppvarming har gjerne brukt argumentet om raskere varmeregulering. Men med dagens vannbårne systemer, holder ikke dette argumentet lenger. I dag kan rørene legges tett oppunder gulvflaten, og det er mulig å endre temperaturen med 2-3 °C innen en halv time.

Gamle løsninger kan være både vanskelige og trege. Jeg skal ikke legge skjul på det. Men det trenger heller ikke å være et problem lenger. Nye, intelligente system som Touchline fra gulvvarmeleverandøren Roth Nordic gjør at du kan regulere temperaturen raskere - også på gamle gulvvarmeanlegg. Styringen skjer via smartphone eller nettbrett.  

Servicebehov
Vannbårne systemer har behov for vedlikehold og jevnlig service. Vi snakker om 1 – 1,5 time i året. Tar du dette med i det totale regnestykket, kommer du fortsatt positivt ut i de fleste tilfeller.

Vannbåren eller elektrisk oppvarming - hva bør du tenke på?

Faktorer som størrelse på investering, likviditet over tid, antall personer i boligen, behov og forutsetninger i boligen påvirker valget. 

Les mer: Hvilken oppvarming passer best i din bolig?

Det kan også være verdt å merke seg at elektriske varmekabler har en teknisk levetid på 15-20 år. Det samme gjelder varmepumper generelt. Rørene i vannbårne anlegg derimot, har en forventet levetid på hele 50 år. Er du riktig heldig, kan de nå 80-års alder. Så her snakker vi om rør som praktisk talt kan gå i arv.

Vi i VB er opptatt av at du som kunde skal bli fornøyd. Det betyr også at vi er opptatt av å gi deg løsninger du vil være tilfreds med. Derfor kan du være trygg på at vi gir deg råd som passer for akkurat deg og din bolig.

Hjelp til å beregne kostnadsalternativer

Kontakter du en VB Rørlegger for å få hjelp til å vurdere om du bør velge vannbåren eller elektrisk oppvarming, vil hun eller han kunne beregne kostnadsalternativer og finne fram til den løsningen som vil være best i ditt tilfelle. Kanskje vil det vise seg at du ikke blir anbefalt vannbåren varme i det hele tatt - selv om det er det vi personlig foretrekker.

Last ned e-boken vår eller send en forespørsel til meg eller en annen VB Rørlegger hvis du vil snakke mer om varmeløsninger, fordeler og ulemper. Du kan også stille spørsmål her på bloggen vår.New Call-to-action

 

 

Temaer: Vannbåren varme, Varmeløsninger i bolig, Boligoppvarming


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle