Bør jeg velge vannbåren varme eller elektrisk oppvarming?

Av Jostein Larsen 17. februar 2022

shutterstock_1124412527

Lurer du på hva slags oppvarming du bør velge? Selv om jeg som rørlegger burde vært forpliktet til å anbefale vannbåren varme, gjør jeg ikke alltid det. Elektrisk oppvarming kan være bra det også. I denne artikkelen kan du lese om fordeler og ulemper ved vannbåren og elektrisk varme, og hvorfor jeg anbefaler slik som jeg gjør.

Fordeler med vannbåren varme

Fleksibilitet
Tidligere valgte folk ofte vannbåren varme på grunn av komfort, men i dag baserer stadig flere valget sitt på energitiltak og fleksibilitet i tillegg. Du har mange varmekilder å velge mellom når rørene først er lagt. Dette kan du lese mer om i e-boken vår Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Komfort
Komfortargumentet holder stand. Du får en særegen, god varme i boligen din.

Enovatilskudd – enn så lenge
Siden vannbåren varme blir sett på som et miljøvennlig energitiltak, er det fortsatt mulig å få en solid økonomisk støtte til investeringen fra Enova. Det er spesielt væske-til-vann varmepumpe som kan gi mest støtte for energitiltak fra Enova, med opptil 10.000 kroner. Dette være seg om det er væske-til-vann varmepumpe til primærbolig eller fritidsbolig. Hvis du vurderer luft-til-vann- eller avtrekksvarmepumpe er det lurt å notere seg at Enova kuttet denne støtten 1. juli 2021.

Lavt strømforbruk, lavere driftskostnader
Vannbårne varmeanlegg trenger langt mindre strøm for å fungere. Og den dagen du har nedbetalt anlegget, får du lavere oppvarmingskostnader. Ved å bruke varmen fra sola, kan du også få varmtvann nesten gratis. Hos familier med høyt forbruk av varmt vann, vil dette være gode argumenter – både for solenergi og varmepumpe.

Les også: Boligvarme: Slik får du solfangere og varmepumpe til å spille på lag

Ulemper med vannbåren varme

Kostbar investering
Det er ikke legging av rør som er utslagsgivende, men hva slags varmepumpe og energikilde du velger. Det dyreste – men også det sikreste – er å bore etter bergvarme. Her kan scenariet fort bli at du må ut med 100.000 – 200.000 kroner. Det forutsetter derfor at du har økonomisk mulighet til en slik investering. Når det er sagt, vil en slik investering i de fleste tilfeller være svært lønnsom. Det kommer jeg tilbake til.

Les også: Hvilke typer vannbåren varme finnes?

Treg temperaturregulering?
Tilhengere av elektrisk oppvarming har gjerne brukt argumentet om raskere varmeregulering. Men med dagens vannbårne systemer, holder ikke dette argumentet lenger. Dette fordi nye rør kan legges tett oppunder gulvflaten. Det gjør det mulig å endre temperaturen med 2-3 °C innen en halv time.

Gamle løsninger kan være både vanskelige og trege. Jeg skal ikke legge skjul på det, men det trenger heller ikke å være et problem lenger. Med intelligente system som Softline fra gulvvarmeleverandøren Roth Nordic kan du regulere temperaturen raskere - også på gamle gulvvarmeanlegg. Styringen skjer via smartphone eller nettbrett.  

Servicebehov
Vannbårne systemer har behov for vedlikehold og jevnlig service. Vi snakker om en til halvannen time i året. Tar du dette med i det totale regnestykket, kommer du fortsatt positivt ut i de fleste tilfeller.

Jostein Larsen vannbåren gulvvarme VB

Foto: Jostein Larsen fra VB Harald Larsen Rørlegger kobler gulvvarmesløyfene til gulvvarmefordeleren. Siste del av jobben før gulvvarmen kan fylles opp.

Fordeler med elektrisk oppvarming

Lave vedlikeholdskostnader
Det stemmer at vedlikeholdskostnadene er lavere sammenlignet med vannbåren varmeløsning. Feil kan selvsagt oppstå i elektriske anlegg også, men jevnt over kommer elektrisk oppvarming best ut hvis du bare ser på dette punktet alene.

Enklere inngrep 
Å installere elektriske varmeløsninger er enklere – hvis du velger panel- eller gjennomstrømningsovner, vel og merke. Skal du ha elektriske varmekabler i gulv, blir jobben minst like omfattende som ved å legge vannbåren varme.

Les også: Henter varme fra sjøen på hytta

Rimeligere investering
Er du en av dem som er opptatt av å sammenligne priser for det du må betale i investeringsøyeblikket, vil elektriske løsninger utvilsomt komme best ut.

Effektiv varme
Ja, med elektriske ovner er det lett å justere temperaturen. Vanskelig å argumentere mot den.

Ulemper med elektrisk oppvarming

Du får liten eller ingen støtte fra Enova
... bortsett fra til eventuelt varmestyringssystem. Men, har du et varmestyringssystem kan du også styre strømforbruket mer effektivt – og det er jo en fordel igjen!

Usikkerhet
Vi har i mange år vært velsignet med rimelig strøm i Norge sammenlignet med andre land. Likevel har vi merket de siste månedene at dette privilegiet ikke er noe vi kan ta for gitt.

Tørr luft?
Eldre elektriske ovner med høy temperatur førte tidligere ofte til brent støv og tørr luft. Med nyere ovner skal dette problemet være løst. For øvrig er det et faktum at elektrisk oppvarming gir tørrere luft enn vannbåren.

Konstante, eller økte driftskostnader
Med elektrisitet som varmekilde, får du konstante, og kanskje også høyere, driftskostnader per måned. 

Vannbåren eller elektrisk oppvarming - hva bør du tenke på?

Faktorer som størrelse på investering, likviditet over tid, antall personer i boligen, behov og forutsetninger i boligen påvirker valget. 

Les mer: Hvilken oppvarming passer best i din bolig?

Det kan også være verdt å merke seg at elektriske varmekabler har normalt en levetid på minst 25 år, men veldig mange varer opptil 50 år. Det samme gjelder varmepumper generelt. Rørene i vannbårne anlegg har en forventet levetid på hele 50 år. Er du riktig heldig, kan de nå 80-års alder. Så her snakker vi om rør som praktisk talt kan gå i arv.

Jeg vil gjerne understreke at det er viktig å se det i et tidsperspektiv. For eksempel vil en væske-vann varmepumpe med topp ytelse kunne redusere oppvarmingskostnadene med opptil 80 prosent, noe som gjør at nedbetalingstiden på investeringen i de fleste tilfeller vil være nedbetalt lenge før varmepumpa må skiftes ut. På nibe.no finner du flere eksempler på regnestykker som viser hva du kan spare med forskjellige typer varmepumper.

Hjelp til å beregne kostnadsalternativer

Kontakter du en VB Rørlegger for å få hjelp til å vurdere om du bør velge vannbåren eller elektrisk oppvarming, vil de kunne beregne kostnadsalternativer og finne fram til den løsningen som vil være best i ditt tilfelle. Kanskje vil det vise seg at du ikke blir anbefalt vannbåren varme i det hele tatt – selv om det er det vi personlig foretrekker.

Vi i VB er opptatt av at du som kunde skal bli fornøyd. Det betyr også at vi er opptatt av å gi deg løsninger du vil være tilfreds med. Derfor kan du være trygg på at vi gir deg råd som passer for akkurat deg og din bolig.

Last ned e-boken vår eller send en forespørsel til meg eller en annen VB Rørlegger hvis du vil snakke mer om varmeløsninger, fordeler og ulemper. Du kan også stille spørsmål her på bloggen vår.Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg