Vannbåren varme er en miljøvennlig varmeløsning, men vet du egentlig nok om hvilke muligheter som finnes? Mange tenker umiddelbart på gulvvarme når de hører begrepet vannbåren varme, men det er mer enn det. Her får du en kort innføring.
Vannbåren varme innebærer som navnet sier, at vann benyttes som energibærer. Den store forskjellen på «type» varme er selve varmeavgiveren; altså om varmen kommer fra gulvet, radiatoren eller en viftekonvektor. Vi har tatt for oss alle tre:
Gulvvarme
Vannbåren gulvvarme gir mer enn den økte velværen som reklamen ofte skryter av. Har du gulvvarme kan du senke temperaturen 2-3 grader under det du må for å få tilsvarende varmeeffekt med elektriske panelovner eller radiatorer. Behagelig, grønt og miljøvennlig på en gang.
Du har sikkert hørt det før, men det er sant: Det er utrolig behagelig å gå på. Dessuten får du en stabil temperatur som ikke gjør deg for varm i topplokket. Temperaturen i hodehøyden er nemlig litt lavere enn nede ved gulvet.
I tillegg er gulvvarme selvregulerende. Når skinner sola inn på gulvet og varmer opp rommet, vil gulvet stoppe å avgi varme hvis lufttemperaturen i rommet blir varmere enn gulvet.
Gulvarme passer i alle rom hvor du ønsker en jevn og god varme. Enkelte rom kan ha gulvvarme hele året, som bad, gang, og kjellere som brukes som oppholdsrom. På soverom derimot, ville jeg valgt radiator eller viftekonvektor.
Radiatorer
Skal du sove godt (og hvem vil ikke det?), bør temperaturen være lavere enn den er der du oppholder deg til daglig. Derfor er radiatorer godt egnet til soverom.
Du tenker kanskje på radiatorer som noe gammeldags? Da har du på en måte rett. Det er den eldste løsningen i norske hjem med vannbåren varme, men det er faktisk også den mest utbredte. Og den er i ferd med å få sin renessanse.
I dag får du radiatorer tilpasset moderne interiør og egne ønsker. Med radiatortermostater som er riktig styrt, får du den temperaturen du vil ha - på en enkel måte. Har du store vindusflater eller trekkfulle vinduer, er radiatorer et smart valg. De gir god effekt mot kaldras fra vinduene.
I nye hus blir radiatorer ofte installert i øvre etasjer. Radiatoranlegg er forøvrig også et ypperlig alternativ hvis du skal bygge om en eldre bolig.
Radiatorer er enklere å installere enn gulvvarme, og de passer de fleste steder. Sammen med viftekonvektorer gir de en utmerket varmeløsning som ikke medfører store endringer.
Når det er sagt, finnes det også utgaver som kan bygges ned i gulvet. Da siver den varme luften opp gjennom gulvrister. De passer spesielt godt i hus og bygg med store vindusflater.
Les også: Hvilken oppvarming passer best i din bolig?
Viftekonvektorer
Ikke gulvvarme, sier du? Det er likevel fullt mulig å ha vannbåren varme. Du kan for eksempel kombinere viftekonvektorer med radiatorer.
Med en slik løsning er du sikret lun og effektiv varme også i de kaldeste månedene. Det er også et fint alternativ på soverom som også brukes som oppholdsrom. Temperaturen kan endres i løpet av kort tid.
Installasjon av konvektorer krever også minimale inngrep i boligkonstruksjonen.
I nye boliger som ofte har stor takhøyde kan konvektorer i søyleform eller flate, vertikale bli en stilig del av interiøret for øvrig. De finnes med mange ulike designede fronter.
Viftekonvektorer har flere fordeler: Siden de har et svært lavt vanninnhold, gir de en raskere oppvarming enn vanlige radiatorer. De kan også kombineres enkelt med gulvvarme. Og på varme dager kan de brukes til kjøling - ingen ulempe det heller.
Hvis du er du opptatt av miljø, bør du merke deg at konvektorer også gir lavere energiutslipp.
Er du en av dem som i disse dager går med planer om å bytte ut den gamle oljefyren, anbefaler jeg deg absolutt å vurdere viftekonvektorer som en del av en ny varmeløsning.
Hvis du vil, kan du lese mer om oppvarming på nettsidene våre.
Du kan også laste ned guiden vår for å se flere eksempler på hvilke varmeløsninger som kan passe i din bolig.