Tegn som tyder på at badet trenger en større oppussing

Av Ken Røsholt 8. august 2017

Vond lukt er ett av flere tegn på at badet ditt kanskje trenger en rehabilitering.

Er du usikker på om tiden er inne for å gå i gang med en større oppussing av badet? Det finnes flere indikatorer på at badet er modent for en mer omfattende oppgradering. De klareste tegnene kan du både se og lukte.

Er du en av mange som «har på følelsen» at tidspunktet for en større oppussingsjobb på badet nærmer seg?

Noen ganger er det jo slik med oss mennesker at vi vet at vi bør gjøre ting, men det er først når vi - og ikke lenger har noe valg - at det faktisk skjer noe. Når det gjelder badet, så er det noen tegn som fungerer som blinkende varsellamper for at noe gjøres.

Sprukne fliser

Sprukne fliser er et dårlig tegn, i hvert fall hvis de er i dusjen. De bør byttes ut for å unngå fukt på avveie.

LES OGSÅ: Er flisene på badet tette?

Fuger som løsner

Når fugemassen mellom flisene løsner kan det være et tegn på at den er gammel og ikke har feste lenger. Det kan også være et tegn på setninger i selve konstruksjonen. Elastiske fuger som løsner er heller ikke bra i et våtrom. Årsaker kan være feil fugemasse, dårlig feste eller store setninger. Vær rask med å få ordnet løse fuger når du oppdager dem, så har du kanskje badet ditt lenger.

Lukt er fukt?

Vond lukt på badet kan ha flere årsaker. Her tenker jeg ikke på manglende rengjøring. Lukt som oppstår når badet ikke har vært i bruk på en stund, skyldes ofte at sluket har blitt tomt for vann. Det er et nokså vanlig problem, og du fikser det selv ved å helle på vann. Når sluket fylles vil vannlåsen hindre at lukt kommer inn via avløpsnettet.

Lukten du skal være ekstra oppmerksom på, er den som skyldes fukt. Fukt kan lukte som mugg, jord eller som «kjellerlukt». Vedvarende lukt er et signal om at noe er galt. Hvis fliser og fuger ser ut til å være i orden, bør du be en rørlegger om hjelp til å finne ut hvor lukten kommer fra. Da ligger trolig årsaken i konstruksjonen et sted, og det bør undersøkes skikkelig. 

LES OGSÅ: Kan jeg pusse opp badet uten å bytte membran?

Bobler og skjolder

Når sorte prikker, skjolder - og i verste fall bobler - kommer til syne i tak og på vegger, er det et tegn på fuktproblem som har pågått over lang tid. Har du valgt å ignorere varsellampene så langt, er det i hvert fall på tide å ta dem på alvor når du ser fukten på overflatene: Her må det fagfolk til!

Har badet begynt å dra på årene?

Hvis badet ditt er forskriftsmessig bygd, kan det fint ha en levetid på 30 år eller mer. Men viser det tydelige tegn på slitasje før den tid, som blant annet sprukne fliser og fuktmerker, taler det for at det bør sjekkes.

Vask og vedlikehold har mye å si for levetiden til et bad. Er du flink til å gjøre rent, har du badet ditt lenger! 

LES OGSÅ: Slik forlenger du holdbarhetsdatoen på badet ditt

Det er også greit å være klar over at skader som skyldes slitasje og bruk over tid, ikke dekkes av garantier. Enda en grunn til at du bør være nøye med vedlikeholdet altså. 

Vil du vite mer om hva du bør tenke på hvis du skal pusse opp badet? Sjekk ut temasiden vår hvor vi har samlet masse informasjon om oppussing av bad. Last gjerne ned e-boken vår nedenfor også!

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Forebygge vannskader


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg