Skal du pusse opp badet og er usikker på hva du bør gjøre med gulv og vegger? Baderomspanel og maling er jevngode alternativ til fliser på vegg så sant arbeidet blir gjort riktig. For øvrig handler det mest om pris og smak. Her er noen råd som kan hjelpe deg med å ta riktig avgjørelse.
Som rørlegger blir jeg ofte spurt om råd og meninger. Naturlig nok. En del spørsmål kan jeg svare på, og noen overlater jeg til andre fagfolk, som elektrikeren eller snekkeren.
Når spørsmålene dreier seg om smak og behag må kundene til syvende og sist finne svarene selv, men jeg hjelper dem gjerne i gang. Et godt sted å starte er å spørre seg selv:
- Hva er budsjettet for det jeg ønsker å gjøre på badet?
- Hva har jeg lyst på?
- Hvor lang tid har jeg? Når må badet være ferdig?
Skal jeg velge baderomspanel, fliser eller malte vegger?
Dette spørsmålet får jeg ofte, og det faller rett inn i kategorien «smak og behag». Det kommer an på hva du liker. Samtidig du må gjøre deg opp en mening om hvor mye penger du skal bruke.
Baderomspanel – eller baderomsplater, våtromsplater, våtromspanel, som de også kalles – er vanntette og sånn sett et likestilt alternativ til fliser. Det samme gjelder malte vegger, så sant du bruker våtromsmaling. Med sistnevnte får du mye større fleksibilitet når det gjelder å endre utseende på badet raskt, rimelig og enkelt. Dermed er det svarene på de tre spørsmålene over som avgjør valget.
Les også: Er flisene på badet tette?
Når prisen teller
Det er alltid lurt å vite hva du har råd til. Har du et budsjett? Du kan trolig komme billigere ut av det hvis du velger maling eller plater.
Det er membran i platene, så du slipper prosessen med å legge membran på veggen. En plate dekker en ganske stor flate. Setter du bort jobben med å sette dem opp, blir det færre arbeidstimer å betale for, sammenlignet med timene det tar å legge fliser.
Skal du male, må du bruke våtromsmaling. Dette er maling som er spesielt utviklet for å både danne en vannavstøtende og vanntettende overflate. På jotun.no finner du mange eksempler på flotte farger til badet.
Hva har du lyst på?
Sortimentet av baderomsplater er noe helt annet i dag enn det var noen tiår tilbake. Da var baderomspanel synonymt med «marmorerte» vegger i nyanser av grønt, brunt og oransje. Nå får du baderomsplater i utallige farger og mønstre. Mange synes også at platene gjør badet mer "moderne" enn fliser. Det også greit å vite at panel er lettere å vaske og tørke med sine store, hele flater – uten fuger!
Det er selvfølgelig vesentlig at du finner noe du liker i det utvalget som er tilgjengelig på markedet. Selv om sortimentet i baderomsplater er stort, så er utvalget av fliser fortsatt større.
Når det gjelder maling, er fargepaletten uendelig.
Les også: Bli inspirert av baderomstrendene i 2023
Dårlig tid? Gå for baderomspanel eller mal veggene
Hvis du har planer om å pusse opp badet, men vet du har knapt med tid, kan det være smart å velge baderomspanel. Jobben med å få på plass plater er mye raskere gjort enn flislegging. Som tidligere nevnt, slipper du også prosessen med å legge og tørke membranen.
Men pass på at det ikke går så fort i svingene at platene blir satt opp utenpå vegger med feil eller fuktskader. Gleden over nytt og lekkert bad kan bli kortvarig hvis du ikke tar tak i eventuelle fuktskader med en gang du oppdager dem. Snakk med en fagperson hvis du oppdager tegn på fukt! Det bør undersøkes og repareres av dem som har fagkunnskap.
Les også: Hvordan velge riktig rørlegger?
Vinyl eller betonglook?
Det finnes andre alternativer enn de vi har nevnt over. Linoleum og vinylbelegg har i likhet med baderomspanel fått en ny vår. I tillegg har betonglook blitt veldig populært de siste årene, og vi opplever en økende trend med bruken av betongpuss. Mikrosement er en spesialpuss som stammer fra Marokko og Frankrike. Pussen gir et dekorativt utseende og en slitesterk overflate. Overflaten kan poleres blank, eller den kan forbli matt. Produktet har den samme hardheten som betong, men er lettere å blande og å påføre, i tillegg til at den finnes i flere farger.
Det fine med mikrosement er at den egner seg veldig godt på baderom med allerede eksisterende fliser eller våtromsplater.
Det finnes også noe som heter nanobetong. Produktet er en videreutvikling av mikrosementen. Den er ferdig blandet og superenkel å påføre. Også her er det mange farger å velge mellom.
Les også: Mikrosement: 6 spørsmål rørleggere og murmestere hører mest
... eller velge Stucco lustro?
Dette er en pusseteknikk fra romertiden. Teknikken brukes hovedsakelig for å lage vegger som skal skille seg ut og gjerne gi et litt mer eksklusivt uttrykk. Perfekt som fondvegg på bad. Stucco lustro er basert på marmor, kalk og naturlige pigmenter. Overflaten glattes, vokses og poleres til den får den glansen du ønsker.
Helt tett bad
TettUansett om du går for plater, fliser, eller malte vegger, må badet være tett. Det gjelder alt: Underlag, fuger, fester, skjøter og overganger.
Mange av de nye baderomspanelene er laget slik at det bare er å klikke dem på plass, og skjøtene er så tette av de oppfyller våtromsnormens krav til vanntett sjikt. Forhør deg med leverandøren for å være på den sikre siden, og be om produktdokumentasjon.
Les mer: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er riktig faglig utført?
Skal du sette opp panelene selv er det viktig å følge produsentens råd. Overlater du jobben til fagfolk, trenger du ikke å bekymre deg for noe som helst. De skal sørge for at jobben blir gjort riktig, i tråd med regler og krav. Dette gjelder uansett om du går for fliser, plater, maling eller betonglook.
Mulighetene er veldig mange, som du ser. Ta deg tid til å undersøke alternativene – det kan lønne seg! Lurer du på noe, så finner du din nærmeste VB-rørlegger her.