Er baderomspanel like bra som fliser?

Av Baard Aas 25. juli 2017

Er baderomspanel like bra som fliser?

Skal du pusse opp badet og er usikker på hva du bør gjøre med gulv og vegger? Baderomspanel er et jevngodt alternativt til fliser på vegg så sant arbeidet blir gjort riktig. For øvrig handler det mest om pris og smak. Her er noen råd som kan hjelpe deg med å ta riktig avgjørelse.  

Som rørlegger blir jeg ofte spurt om råd og meninger når jeg er ute på befaring. Naturlig nok. En del spørsmål kan jeg svare på, og noen overlater jeg til andre fagfolk å svare på, som elektrikeren eller snekkeren.

Når spørsmålene dreier seg om smak og behag må kundene til syvende og sist finne svarene selv, men jeg hjelper dem gjerne i gang. Et godt sted å starte er å spørre seg:  

  1. Hva er budsjettet for det du ønsker å gjøre på badet? 
  2. Hva har du lyst på? 
  3. Hvor lang tid har du? Når må badet være ferdig? 

Skal jeg velge baderomspanel eller fliser? 

Dette spørsmålet får jeg ofte, og det faller rett inn i kategorien «smak og behag». Det kommer an på hva du liker. I tillegg må du ha gjort deg opp en mening om hvor mye penger du skal bruke.

Baderomspanel - eller baderomsplater, våtromsplater, våtromspanel som de også kalles - er vanntette og sånn sett et likestilt alternativ til fliser. Dermed er det svarene på de tre spørsmålene over som avgjør valget.

Les også: Er flisene på badet tette?

Når prisen teller 

Det er alltid lurt å vite hva du har råd til. Har du et budsjett? Du kan trolig komme billigere ut av det hvis du velger plater. Det er membran i platene, så du slipper prosessen med å legge membran på vegg. En plate dekker en ganske stor flate. Setter du bort jobben med å sette dem opp, blir det færre arbeidstimer å betale for, sammenlignet med timene det tar å legge fliser. 

Hva har du lyst på? 

Sortimentet av baderomsplater er et helt annet i dag enn det var noen tiår tilbake. Da var baderomspanel synonymt med «marmorerte» vegger i nyanser av grønt, brunt og oransje. I dag får du baderomsplater i utallige farger og mønstre. Mange synes også at platene gjør badet mer “moderne” enn fliser.

Hvis det er viktig for deg at det er enkelt å gjøre rent på badet, er det greit å vite at panel er lett å vaske og tørke av med sine store, hele flater - uten fuger!

Det er selvfølgelig vesentlig at du finner noe du liker i det utvalget som er tilgjengelig på markedet. Selv om sortimentet i baderomsplater er stort, så er utvalget av fliser fortsatt større.   

Dårlig tid? Gå for baderomspanel! 

Hvis du har planer om å pusse opp badet, men vet at du har knapt med tid, kan det være smart å velge baderomspanel. Jobben med å få på plass plater er mye raskere gjort enn flislegging. Som tidligere nevnt slipper du også prosessen med å legge og tørke membran.

Men pass på at det ikke går så fort i svingene at platene blir satt opp utenpå vegger med feil eller fuktskader. Gleden over nytt og lekkert bad kan bli kortvarig hvis du ikke tar tak i eventuelle fuktskader med en gang du oppdager dem. Snakk med fagfolk hvis du oppdager tegn på fukt! Det bør undersøkes og repareres av folk som har fagkunnskap.

Les også: Hvordan velge riktig rørlegger?

Tett bad  

Uansett om du går du for plater eller fliser, må badet være tett. Det gjelder alt: Underlag, fuger, fester, skjøter og overganger. 

Mange av de nye baderomspanelene er laget slik at det bare er å klikke dem på plass, og skjøtene er så tette av de oppfyller våtromsnormens krav til vanntett sjikt. Forhør deg med leverandøren for å være på den sikre siden og be om produktdokumentasjon. 

Skal du sette opp panelene selv, er det viktig å følge produsentens råd. Overlater du jobben til fagfolk, trenger du ikke å bekymre deg for noe som helst. De skal sørge for at jobben blir gjort riktig, i tråd med regler og krav. Dette gjelder uansett, om du går for fliser eller plater. 

Les mer: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er riktig faglig utført? 

Og du: Husk at det finnes alternativer til fliser og plater også! Linoleum og vinylbelegg har, i likhet med baderomspanel, fått en ny vår. Du har mange muligheter. Ta deg tid til å undersøke alternativene – det kan lønne seg! 

New Call-to-action

Temaer: Bad, Planlegge bad, Oppussing av bad


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg