Klimaendringer, fortetting og avløpssystem med begrenset kapasitet krever løsninger som fordrøyer og infiltrerer overvann som ikke kan slippes ut på det kommunale nettet. Her er en oversikt over forskjellige måter å håndtere overvann på.
Les mer ›
Temaer:
Vann og avløp
Behovet for rehabilitering avhenger av flere faktorer, blant annet alder og bruk. Les mer om dette og hvorfor det er så viktig med vedlikehold i denne artikkelen.
Les mer ›
Temaer:
Rehabilitering,
Vann og avløp,
Rørfornying
Er vann- og avløpsrørene i borettslaget eller sameiet mer enn 30-40 år gamle, kan tiden være moden for rørfornying eller utskiftning. Jobben med å renovere gamle rør har tradisjonelt vært forbundet med store og omfattende prosjekt. I dag finnes det heldigvis alternativ til utskiftning av avløpsrør som er både raskere, billigere og mindre ubeleilig for beboerne.
Les mer ›
Temaer:
Borettslag og sameier,
Vann og avløp,
Rørfornying
Oljeprodukter i avløpsvannet er veldig uheldig. Alle fossile, syntetiske og biologiske oljer som helles i avløpet kan føre til problemer på avløpsnett og i renseanlegg. Og ikke minst – olje forurenser! Hvis du driver et verksted eller en annen virksomhet som slipper ut oljeholdig avløpsvann, er du pålagt å ha en oljeutskiller. Her gir vi en kort innføring i reglene for installasjon og drift.
Les mer ›
Temaer:
Vann og avløp,
Lover og regler,
Service- og vedlikeholdsavtaler
Foregår det produksjon eller tilberedning av mat for salg eller servering i lokalene dine? Da er det en stor sannsynlighet for at du må ha en fettutskiller. Det er nemlig ikke lov til å slippe ut fett på det kommunale avløpsnettet. Men hva er egentlig en fettutskiller, og hvordan kan du vite om du må ha det?
Les mer ›
Temaer:
Vann og avløp,
Lover og regler
Rotter og andre skadedyr forårsaker skader for millionbeløp hvert år. Én ting er at de er i stand til å gnage seg gjennom det meste - som ledninger, rør og betong. Men i tillegg kan de klatre. Opp gjennom rør. Og det er akkurat det problemet vi har tatt for oss her. For hva kan du gjøre for å hindre dem i å kravle opp rørene i ditt bygg?
Les mer ›
Temaer:
Vann og avløp,
VVS-installasjoner
Som eier eller drifter av næringsbygg, har du ofte ansvar for vedlikehold av utvendige røranlegg som taksluk, overvannskummer og sandfang. Som tommelfingerregel bør vedlikehold av dette gjennomføres årlig, men behovet kan likevel variere fra bygg til bygg. Her er noen råd!
Les mer ›
Temaer:
Drift og vedlikehold,
Vann og avløp,
Forebygge vannskader
Vannskadestatistikkene viser at stadig flere byggeiere får store problemer som følge av nedbør og flom, og noen bygg ligger også naturlig mer utsatt til i terrenget enn andre. Å ha en beredskapsplan kan være avgjørende for å redusere skadeomfanget ved en eventuell flom eller vannskader.
Les mer ›
Temaer:
Brann og sikkerhet,
Vann og avløp,
Forebygge vannskader
Det er liten tvil om at klimaendringene skaper utfordringer knyttet til flom og overvann. Å ta nøye hensyn til dette når nye byggeprosjekt skal planlegges, kan derfor være avgjørende for å unngå framtidige oversvømmelser og vannskader.
Les mer ›
Temaer:
Vann og avløp,
Miljøvennlig varme og energitiltak
Nyhetsbildet de siste ukene har vært preget av både flom, tørke og brannfare mange steder. Og utfordringene det gir oss, blant annet i form av vannmangel. Eller mangel på drikkevann, som det faktisk er. Derfor har jeg lyst til å minne om viktigheten av å verne om drikkevannet vårt. Som vi kanskje tar litt for gitt. Samtidig vil jeg gjerne slå et slag for å ta gråvann i bruk igjen. Hente fram tradisjoner fra gamle dager rett og slett, i ny form!
Les mer ›
Temaer:
Vann og avløp,
Miljøvennlig varme og energitiltak