Planlagt vedlikehold i bygg gir deg flere gevinster!

Av Baard Aas 5. oktober 2017

VB_gevinster ved planmessig vedlikehold-450824-edited.jpg

Er du god til å planlegge? Klarer du å legge opp til planmessig vedlikehold på installasjoner og anlegg du har i bygget, enten det er snakk om sanitær, varme, ventilasjon, elektrisk, eller annet, vil du sannsynligvis få gevinster på flere områder. Jeg har tatt for meg noen av dem.

Du får lavere driftskostnader

Service og vedlikehold er ikke gratis. Jeg tør likevel påstå at kostnadene forbundet med det, blir lavere enn de kostnadene som oppstår på grunn manglende vedlikehold. Færre feil oppstår uforutsett, og du slipper å kalle inn hjelp til akutte problem. Det blir også mer forutsigbart.

Ja takk til forutsigbarhet!

De fleste av oss liker forutsigbarhet i hverdagen. Planmessig vedlikehold innebærer også planlagte investeringskostnader. Når du vet hvilke kostnader som kommer, sikrer det forutsigbarhet. Også når det gjelder forventet levetid, ikke minst.

Vil du ha lengre levetid på de tekniske anleggene?

Egentlig innlysende, hvis du spør meg: Jo bedre vedlikehold, jo lenger levetid.

Venting på grunn av reparasjoner blir et ikke-tema

Det er få ting i en jobbhverdag som er så irriterende som at du ikke får gjort det du skal fordi noe ikke fungerer: Noe må repareres. Vente på service. Deler som ikke kommer.

Jevnlig vedlikehold gjør at du slipper situasjoner som de jeg beskrev over. Ved å være i forkant kan du også planlegge service i perioder når det er til minst hinder for driften, som i ferier eller tider på døgnet hvor det er roligere. Slik kan ventetid på service og deler bli et ikke-tema, og du og andre kan gå fra å være irritert til å være fornøyd. Ingen dårlig gevinst det heller.

Fornøyde leietakere

Apropos fornøyd. Det er alltid hyggelig å møte blide folk på jobb! Har du et bygg fullt med leietakere regner jeg med du ønsker at de skal bli værende hos deg en stund. Hvis du har gjort vedlikeholdsjobben din og tatt leietakernes ønsker på alvor - så langt det lar seg gjøre - er gevinsten at de fornyer kontrakten i stedet for å flytte.

Les også: 7 grunner til at kontorleietakere flytter ut ved kontraktens utløp

Og motsatt: Har du leietakere du tror aldri blir fornøyd? Dropp vedlikeholdet. Da blir det kort prosess, og du har et tomt og forfalt bygg før du aner. Uten leietakere.

For ordens skyld: Mitt råd er selvfølgelig at du tar en saklig prat med dem det gjelder, og i samarbeid ser på hva som er mulig å få til.

Full kontroll med tilstandsrapporter

Å ha full kontroll er en god følelse. Det forutsetter imidlertid at noe har blitt utført og godkjent. At det er på stell. Tilstandsrapporter er godt egnet til dette. Både for å fastslå status, og for å planlegge hva som må gjøres framover. 

I artikkelen Dette bør du ta med i en serviceavtale med rørleggeren, skrev jeg blant annet om å utarbeide tilstandsrapporter og planer for tiltak. Ta gjerne en titt på det.

Ved å jobbe systematisk med dette har du full kontroll på byggets tilstand til enhver tid - i det minste så godt som mulig.

Noen er flinke og starter arbeidet med en gang, mens andre velger å utsette til det skjer noe. Jeg anbefaler deg å henge deg på den første gruppa, og ikke utsette jobben.

Full pott på dokumentasjon og sporbarhet

Tilstandsrapporter gir det deg også sporbarhet i dokumentasjonen. En sporbarhet som er nødvendig for å tilfredsstille lovkrav, som for eksempel internkontrollforskriften, og som gjør det enklere i eventuelle forsikringssaker. Det er jo ikke til å komme fra at uhell oppstår – selv om du har jobbet forebyggende og planmessig hele veien.

Sørg derfor for at alle som utfører service og vedlikehold på bygget ditt, dokumenterer jobben som blir gjort. Sannsynlig gevinst: Full pott!

Les også: Med en vedlikeholdsavtale får du rørleggeren til å ringe deg

Mindre sjanse for brann og vannlekkasje

Alle byggeiere er ansvarlige for at slokkeanlegg blir kontrollert jevnlig. Sprinkler- og slokkeanlegg er derfor typiske anlegg du skal ha en fast serviceavtale på. Gevinsten kan være menneskeliv og sparte verdier i stort monn. Og her skal det være 1. premie hver gang. Uten tvil.  

Hvordan skal du starte arbeidet?

Drifter du et bygg som ikke har hatt FDV-dokumentasjon fra begynnelsen av (for øvrig noe alle nye bygg skal ha), må du kanskje selv skaffe deg en oversikt. Her er noen tips for hvordan du kan komme i gang:

  • Kartlegg nå-situasjon (Installasjoner, forbruk, nøkkeltall etc.)
  • Gjennomgå de viktigste rørtekniske anleggsdelene
  • Vurder vedlikeholdsprosessene som finnes fra før (Hvordan kan de effektiviseres?)
  • Skaff deg oversikt over hvilke serviceavtaler som foreligger (Er alle oppdaterte? Noen som mangler?)

Kravene internkontrollen stiller er egentlig et godt utgangspunkt for dette arbeidet. Laster du ned e-boka «Slik kan du snu internkontrollen til noe positivt», finner du flere tips om hva du kan – og må -  gjøre.

Les mer: 10 grunner til å ønske internkontroll velkommen i næringsbygget ditt

Det finnes også flere sertifiseringer som kan være til hjelp. Disse inkluderer gjerne også miljøkrav, som gir gevinst både når det gjelder miljø og omdømme.

Lykke til med planleggingen, og ikke glem å ta kontakt med en VB rørlegger!

New Call-to-action

Temaer: Service- og vedlikeholdsavtaler


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg