5 grunner til å ønske internkontroll velkommen i næringsbygget ditt

Av Morten Boye-Hansen 22. desember 2016

Derfor bør du se internkontrollforskriften som en smart sjekkliste for vedlikehold av bygg.

Steile regler, tungvinte pålegg, dyre tiltak. Mange byggeiere rister på hodet når Internkontrollforskriften blir nevnt. Ikke alle ser at det å følge kravene og anbefalingene også gir en lang rekke fordeler. Her tar vi for oss noen av de ofte undervurderte plussene ved å gjøre internkontroll etter boka.

Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften) har både entusiastiske tilhengere og mer eller mindre velvillige følgere. Som med det meste vi blir pålagt å gjøre, kan også HMS-kravene utløse noe naturlig motvilje. Kanskje synes du regelverket er strengt, at kravene til kontroll og dokumentasjon er vanskelige, eller at det koster for mye penger å iverksette tiltakene som anbefales?

Bruk Internkontrollforskriften til din fordel

Da bør du snu på det, og ikke tenke på kravene i forskriftene som noe du «må» gjøre, men noe du selv velger å gjøre fordi det faktisk gagner deg og virksomheten din. Og bruker du internkontrollen riktig, oppnår du som nevnt flere fordeler!

Last ned e-bok: Slik kan du snu internkontrollen til noe positivt »

1. Anvendelig dokumentasjon

Internkontrollforskriften er et ypperlig utgangspunkt for dokumentasjon av driften av bygget. Slett ikke bare for tilsyn, men minst like mye for din egen del. Å dokumentere hvordan du sørger for kontroller, vedlikehold og utbedringer i bygget ditt, er viktig. Alltid! Hvis det skulle oppstå uhell eller skader, kan du vise at du har gjort forebyggende tiltak. Dette vil lette både samvittigheten og samarbeidet med forsikringsselskapet som eventuelt skal behandle saken din. Dokumentasjon av drift og vedlikehold vil også være et stort pluss for eksempel ved snakk om finansiering, salg, utleie og annet.

2. Fornøyde leietakere

Har du leietakere i bygget ditt, så er du forhåpentligvis opptatt av at de trives og er fornøyde. Tilgangen på leielokaler er svært god i de fleste deler av landet, og i mange tilfeller vil det være helt avgjørende for leietaker at bygget blir drevet på en god måte. De som betaler for å være i bygget ditt skal kunne forvente at ting er på stell, og at det ikke skjer driftsavbrudd eller uhell. Internkontrollforskriften hjelper deg til å ta vare på bygget ditt, og tar dermed også vare på leietakerne dine!

3. «Ryggen fri»

Velger du å følge en systematisk tilnærming til internkontroll, har du «ryggen fri» når du får besøk av tilsynsmyndighetene. Kan du vise til godt dokumenterte rutiner og sporbarhet, har du tatt din del av ansvaret dersom uhellet er ute, og du unngår avkortning ved eventuelt forsikringsoppgjør. Ansvarlighet lønner seg - både når det gjelder økonomi og omdømme.

4. Enklere energimerking

Den systematiske tilnærmingen til vedlikehold og dokumentasjon som Internkontrollforskriften forfekter, er også en godt opplyst sti å gå for å oppnå energimerking av bygget. Energimerking av yrkesbygg er obligatorisk ved salg eller utleie, og alle næringsbygg skal ha en gyldig energiattest.

Les også: Hva skal til for å få Enova-støtte til mitt næringsbygg?

5. Konkurransefordel

Det er ikke bare myndighetene som er opptatt av om du arbeider med HMS og internkontroll. Stadig flere kunder og leverandører krever at deres kontraktspartnere og underleverandører kan dokumentere godt HMS-arbeid. I noen tilfeller er det et krav for i det hele tatt å bli vurdert som leverandør – i andre situasjoner kan det være nettopp det fortrinnet du trenger for å bli valgt foran konkurrenten.

Å hindre uønskede hendelser

Som du har sett, er det flere gode argumenter for å bruke internkontrollen aktivt i vedlikeholdsarbeidet. Vi skal selvsagt ikke glemme selve hensikten med Internkontrollforskriften: Å sikre at problemer oppdages og tas hånd om i tide, slik at det ikke skjer ulykker eller uønskede hendelser. Det handler rett og slett om å forebygge.

Last ned e-boken vår nedenfor og sjekk ut temasiden Drift, vedlikehold og service av VVS-anlegg for ytterligere tips og råd!

New Call-to-action

Temaer: Drift og vedlikehold


Morten Boye-Hansen's photo

Av: Morten Boye-Hansen

Morten Boye-Hansen var ansvarlig for salg på proffmarkedet i over 10 år, og er markedsfører av utdannelse. Med en bredspektret erfaring fra sin fortid i bil-, olje- og visualiseringsbransjen, har han stor interesse for teknikk. Han er svært opptatt av kvalitetssikring og miljøansvar, og de mulighetene rørleggeren har til å bidra på disse områdene. Morten hadde ansvaret for nasjonale kundeavtaler i VB, og har opparbeidet seg et bredt nettverk både i VVS-bransjen og ute hos aktører innen næringseiendom. Han har nå gått av med pensjon.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg