Det finnes en hel del tiltak man kan gjøre for å redusere energibruken i et bygg. Potensialet for dette er stort og det er ofte enkle tiltak som skal til, men hvor skal du som drifter eller eier et næringsbygg egentlig starte, og hvilke tiltak kan redusere strømregningen akkurat nå?
1. Bli kjent med bygget ditt
Hvis du ikke kjenner bygget ditt godt nok, kan det være vanskelig å vite hvordan det kan energieffektiviseres på best mulig måte. Hovedregelen er at alle bygg kan driftes bedre, så her er det om å finne ut av hvordan dette kan gjøres for nettopp ditt bygg.
Dette er noe man sjelden eller aldri finner ut av på egenhånd. Det hele starter med en god kartlegging av byggets tilstand, behov eller utfordringer som kan gjennomføres i samarbeid med en rørlegger. Dette vil kunne danne et grunnlag for å vurdere hva som må gjøres. Her vil også kontakt med offentlige myndigheter med tanke på reguleringsplaner og eventuell støtte være aktuelt.
Å gi energivurdering av et bygg handler om å få så mye informasjon som mulig rundt byggets systemer og installasjoner. Energivurderingen er gjerne et samarbeid mellom forvalter, fyringstekniker og rådgiver med relevant kompetanse. Dropper du energivurderingen, risikerer du å sitte igjen med et bygg som er mye mindre effektivt, og ikke minst dyrere i drift.
Les også: Energieffektivisering i bygg: Oppgradering eller nytt varmeanlegg
2. Sørg for riktig kompetanse på bygget
Dagens teknologiske løsninger krever helt andre ferdigheter og kunnskap enn den man trengte for å holde gamle oljekjeler og varmeanlegg gående. For å sikre at driften blir optimal – også med nye løsninger – er det lurt å investere i kompetanseheving for vaktmestere og driftsledere som har ansvar for bygget i det daglige. Akkurat som det er en god investering å inngå service- og vedlikeholdsavtaler som sørger for jevnlig kontroll av anlegg og tekniske installasjoner.
Å ha oversikt over energiforbruket gjennom målinger er et «must». Det er også viktig å ha tilstrekkelig kompetanse til å kontrollere vann- og strømforbruk jevnlig opp mot historiske og forventede data. Riktige og jevnlige målinger gjør at du enklere kan se nytten av eventuelle tiltak du gjør. Ved å ha den riktige kompetansen er det i tillegg enklere å opprettholde riktige innstillinger på anleggene. Varme- og kjøleanlegg som er godt innregulert kan redusere energikostnader med mellom fem og ti prosent.
Les også: 5 indikasjoner på at varmeanlegget er feil innregulert
3. Tiltaks- og vedlikeholdsplaner
En tiltaks- og vedlikeholdsplan bør ta for seg de tiltakene og oppfølgingspunktene som kreves for å holde bygget vedlike på det nivået man ønsker. Av planen bør det fremkomme hvilke personer som har ansvar for de ulike oppgavene, slik at det blir lettere å følge opp.
Sett opp en liste over de tiltakene som skal til for at alt fungerer som det skal, også rent trivselsmessig, av hensyn til de som bruker bygget. Er det noen strakstiltak bør utbedres? Som eier av et bygg har man kanskje andre interesser for bygget enn hva en leietaker har, men brukerne av bygget bør kunne påvirke hva som skal med på disse planene.
Et annet funksjonelt tiltak er å bruke rørleggeren til systematisk oppfølging og periodisk ettersyn av viktige anleggsdeler – ikke bare til utrykning hvis det oppstår akutte hendelser. En serviceavtale må tilfredsstille kravene i internkontrollforskriften. Det gjelder alt fra krav som stilles til det rørtekniske til brannsikring av bygget. Vi vet av erfaring at mange utelater lovpålagt kontroll av sprinkleranlegg. Ved å ha en fast avtale blir dette ivaretatt.
4. Sett vedlikeholdsarbeidet i system
Godt vedlikehold gir lengre levetid, reduserer risikoen for driftsavbrudd og sikrer optimal drift. Ved å inngå service- og vedlikeholdsavtaler får du satt vedlikeholdsarbeidet i system. I tillegg skaper det forutsigbarhet fordi du hele tiden er oppdatert på hva som eventuelt må byttes ut eller forbedres.
Trenger du hjelp til å vurdere energi- og varmtvannsforbruk, tilstand på varmtvannsberedere, ekspansjonskar, rørisolasjon, varmegjenvinning, eller andre forhold knyttet til vann og varme, anbefaler jeg deg å ta kontakt med en VB-rørlegger for en gjennomgang av bygget ditt. En årlig serviceavtale kan også være nyttig for å sikre at tekniske anlegg fungerer optimalt. Dette er forebyggende, og bidrar til at bygget ditt blir så grønt som mulig.