Slik lager du en drifts- og vedlikeholdsplan for VVS i næringsbygg

Av Kristoffer Adde 11. juli 2024

CF238246ret

Trenger du en plan som ivaretar drift og vedlikehold i bygget ditt? I denne artikkelen får du enkle tips for å lage en slik plan. Dette vil hjelpe deg å forebygge uhell, sikre stabil drift, og planlegge framtidig vedlikehold i god tid.

Mange byggeiere og eiendomsforvaltere tar vedlikeholdskostnader etter hvert som de oppstår, selv om de fleste vet at det er økonomisk fordelaktig å være proaktiv. Regelmessig vedlikehold har mange fordeler, og det er faktisk enkelt å lage en plan for hva som må gjøres gjennom året. La oss se nærmere på hvorfor dette er lurt:

Fordelene med periodisk service og forebyggende vedlikehold:

 

  • redusert risiko for uforutsette driftsproblemer
  • planlagte driftsstopp i stedet for uventede
  • unngå driftsstopp på ugunstige tidspunkter («Murphys lov»)
  • lavere kostnader ved planlagte stopp sammenlignet med uforutsette
  • forlenget levetid på utstyr og installasjoner
  • mer forutsigbare og jevnt fordelt vedlikeholdskostnader
  • raskere respons fra rørlegger ved problemer
  • mulighet for oppgradering og modernisering

Last ned gratis guide: Energisparing i næringsbygg - velg energieffektiv varme

Slik lager du en enkel og god vedlikeholdsplan:

Det du trenger er et regneark og en oversikt over følgende elementer i bygget:

  • sanitærinstallasjoner
  • varme- og kjøleanlegg
  • varme- og kjølekilder
  • sprinkler og slukkeanlegg

Dette inkluderer grunninstallasjoner som varmeanlegg, pumper, fordelere, ventiler, siler og filtre sjakter, rørføringer og opplegg – alt som er nødvendig for at det skal komme vann i toaletter, vaskerom og kjøkken, samt for å opprettholde komfort i bygget. Disse installasjonene er svært verdifulle, dyre å bytte ut og bør derfor tas godt vare på.

Energisparing er også viktig: Mindre energiforbruk betyr lavere CO2-utslipp og lavere kostnader.

Les også: Planlagt vedlikehold i bygg gir deg flere gevinster!

Bruk tilgjengelig dokumentasjon

Start med et tomt regneark. Hvis du har digital tilgang til byggets FDV-dokumentasjon, har du et godt utgangspunkt. Her kan du kopiere og lime inn nødvendige komponenter/anlegg i en oversiktskolonne. Dokumentasjonen bør inkludere datablad for viktige komponenter med informasjon om vedlikeholdsbehov og forventet levealder. Mangler du noe, kan en rørlegger hjelpe deg.

Har du eldre FDV-er i papirform, finner du også her en oversikt over utstyr og komponenter som trenger vedlikehold. Skriv inn eller skann informasjonen inn i regnearket.

Har du årlige service- eller vedlikeholdsavtaler for noe av utstyret? Få dette inn i samme regneark for en komplett oversikt. Dokumenter utførte reparasjoner og vedlikehold, og noter eventuelle avvik.

Dokumentasjon av utførte reparasjoner og vedlikehold – og ikke minst avvik som eventuelt har oppstått – er nyttig for å fastslå tilstanden på utstyret og installasjonene i bygget. Lag gjerne en egen kolonne for merknader og forhold man bør være ekstra oppmerksom på.

Les mer: Hvem bør utføre service på ditt rørtekniske anlegg og hvor ofte?

Ekstra tips:

Føler du deg usikker? Start med en befaring med en rørlegger. Mangler du digital dokumentasjon, må du systematisk samle nødvendig informasjon. Dette er nødvendig for økonomisk og forsvarlig drift og vedlikehold. Kontakt gjerne en VB Rørlegger for hjelp til å komme i gang eller gode råd.

Til slutt; last ned VBs e-bok om internkontroll som er et godt verktøy for vedlikeholdsarbeidet.

VB har også en egen temaside; Drift, service og vedlikehold av VVS-anlegg, hvor vi har samlet annen nyttig informasjon.

New Call-to-action

Temaer: Dokumentasjon, Miljøvennlig varme og energitiltak, VVS-installasjoner, Service- og vedlikeholdsavtaler


Kristoffer Adde's photo

Av: Kristoffer Adde

Kristoffer Adde jobber som KAM for proffmarkedet i VBs konsernadministrasjon. Han har fagbrev som tømrer og bred erfaring fra eiendoms- og byggebransjen, både gjennom kjøp og salg av eiendommer og ulike prosjektlederroller. Kristoffer har også vært kursholder for entreprenører i TEK10 og SAK10. Fra 2009 til 2013 jobbet han som konsulent i Cobuilder. I perioden 2013 til 2016 var han teknisk prosjektleder for Tjuvholmen drift, før han gikk over til stillingen som eiendomssjef/prosjektleder i Selvaag Eiendom. Denne stillingen hadde han fram til 2019, da han begynte i VB.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg