Lavtbyggende vannbåren gulvvarme - enkelt og miljøvennlig!

Av Thorn Fredrik Hemsen 21. mars 2019

VB-barn-gyngestol

Er du engstelig for at det vil bli en omfattende greie å installere vannbåren gulvvarme i din nåværende bolig? Da engster du deg unødig. En slik installasjon betyr nemlig ikke hel ombygging. Det finnes mange kompakte løsninger på markedet som kan installeres både i eksisterende boliger og i nye. I denne artikkelen kan du lese om hvor enkelt det kan gjøres!

Superenkelt å installere lavtbyggende vannbåren gulvvarme

Løsninger som er tilgjengelig på markedet, som for eksempel Arjoonfloor Kompakt, bygger fra 13 millimeter. Dette er plater du kan legge fliser eller parkett direkte oppå. Platene har klargjorte spor for gulvvarmerør, noe som gir en svært enkel installasjon. De legges på eksisterende gulv og festes til underlaget før rørene installeres i sporene. Overflaten på platene er dekket med aluminium som sikrer god varmefordeling på gulvoverflaten. Resultatet blir et lunt gulv med jevn varme!

Dersom du ønsker parkett i rommet, er det lett å legge det etter at rørene er installert. Og vet du hva? Du trenger ikke vente på at det er noe som skal herde eller tørke før parketten legges - her snakker vi effektiv jobb!

Bruk av gulvvarme betyr også at du kan senke temperaturen i rommet med 1-2 grader uten at du vil oppleve som kaldt. Det er fordi varmen kommer nedenfra, stiger opp og brer seg i hele rommet.

Last ned gratis guide: Hva kan du varme opp boligen med istedet for oljefyr?

Velg den energikilden som passer for deg

Velger du vannbåren gulvvarme, gjør du samtidig boligen din mer attraktiv i boligmarkedet. Gulvvarme vil nok bare bli mer ettertraktet, siden stadig flere ser etter andre måter å varme opp boligen sin på, enn kun med direkte el-varme.

Med tanke på dagens strømpriser, er vannbåren gulvvarme en fremtidsrettet, energifleksibel løsning. Det varme vannet kan varmes opp med strøm, varmepumpe, biobrensel eller lignende. Du kan enkelt velge den energikilden som passer for deg.

Les mer: Bør jeg velge vannbåren varme eller elektrisk oppvarming?

I tillegg til at varme i gulvet gir godt inneklima og god komfort, gir det også høy møbleringsfrihet. Ingen vegger blir brukt til panelovner eller liknende og du får mer ledig plass til sofa, skap, senger, eller andre møbler.

Les også: Hvilke typer vannbåren varme finnes?

Nei, parketten sprekker ikke av vannbåren gulvvarme

Noen er fortsatt bekymret over dette. Uten grunn. Et vannbårent gulvvarmeanlegg blir dimensjonert etter byggets oppvarmingsbehov, hvilket betyr at det ikke installeres et overdimensjonert system. Dette sikrer at parketten ikke sprekker, og at det ikke oppstår svimerker på gulvbelegg. Det er også mulig å ha tepper på gulvene der du ønsker det, for det er ikke slik at varmen «hoper seg opp» under teppet, som tilfellet er med elektriske varmekabler. Høyeste gulvtemperatur er nemlig begrenset av vanntemperaturen i rørene, som kun er noen få grader over romtemperaturen.

Ta klimaansvar for egen bolig

Ved å velge vannbåren gulvvarme tar du også klimaansvar for egen bolig. Et miljøvennlig valg. Du kan fint bruke varmepumpe i kombinasjon med sol til oppvarming også. Det kan du lese mer om i VBs guide om miljøvennlige varmeløsninger som du kan laste ned gratis her: Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Thorn Fredrik Hemsen's photo

Av: Thorn Fredrik Hemsen

Thorn Fredrik Hemsen jobber som teknisk sjef hos Armaturjonsson AS. Han har en bachelor i energi & miljø og er deltaker i en arbeidskomité i Standard Norge som jobber med å ferdigstille en veileder for vannbåren gulvvarme. Thorn Fredrik brenner for at vannbåren varme skal ha en plass i fremtidens bygg. Som tidligere ansatt i Multiconsult ASA har han erfaring som prosjekteringsleder og prosjekterende og han vet at det kreves innovasjon og utvikling i en bransje som stadig er i endring. Han trives godt på leverandørsiden og liker å jobbe med innovasjon, utvikling og produktforbedringer. Rørleggerbransjen er i god fart inn i en digital hverdag. Det synes han er spennende å være en del av!

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg