Gjøre om soverom eller garderobe til bad? Dette må du tenke på

Av Baard Aas 5. august 2021

ART406_Linn-bad_VB

Trangt om plassen på badet? Har du et rom til overs i boligen din er det fullt mulig å gjøre det om til et ekstra bad. Her er noen tips du bør lese før du setter i gang et slikt prosjekt.

DUSE FARGER: Med duse og myke farger kan badet raskt se hakket større. Mari 100 Grå Matt fra Linn Bad på VB.no.

Hvor mye skal det koste?

Det aller første du bør gjøre er selvsagt å finne ut hva det koster å gjøre om et rom uten røropplegg til bad. Ta kontakt med en rørlegger for en faglig vurdering av hva det vil koste. Vær forberedt på at det kan bli mer kostbart enn du kanskje hadde tenkt, hvis det krever mye tilpasning å få lagt rørene dit du vil ha dem. Dersom budsjettet er romslig, er det bare å ønske i vei!

Les også: Hva koster det å pusse opp badet? 

Å bygge bad involverer flere typer fagfolk. Mange rørleggere kan være behjelpelige med å skaffe snekker, elektriker og flislegger til prosjektet, og kan gi deg en totalpris inkludert alle håndverkere. Kanskje har du egen snekker du ønsker å bruke? Pass i så tilfelle på at snekkeren, i likhet med rørleggeren, har nødvendige kvalifikasjoner for jobben. Alt arbeid som gjøres i forbindelse med badet bør dokumenteres, og det vil være en sikkerhet for deg på både kort og lang sikt å bruke fagfolk til jobben.

Bruksendring og søknadsplikt

Bruksendring av rom kan kreve søknad og tillatelse fra kommunen og det er alltid viktig å sjekke dette før du går i gang med større omgjøringer i boligen din. Men når det gjelder endring av et soverom til et bad, er du ifølge Direktoratet for byggkvalitet ikke søknadspliktig. 

Du må imidlertid være klar over at søknadsplikt oppstår hvis det er snakk om å bryte brannskiller mellom ulike boenheter. Det samme gjelder hvis du skal bytte til vinduer som har en annen størrelse eller form. Medfører utskiftingen fasadeendringer, må du søke.

På Skatteetaten sine sider om tiltaket Tettpå finner du mye god informasjon om hvilke prosjekter som er søknadspliktige. I tillegg får du hjelp til å finne og bruke seriøse håndverkere, som følger regelverket.

Fuktkontroll og ventilasjon

Skal du først bygge bad bør du sørge for at jobben gjøres skikkelig. Det innebærer også å ha kontroll på fukt og ventilasjon. Vi anbefaler at du oppgraderer til gjeldende våtromsnorm. Noe arbeid på badet kan du gjøre selv, men la fagfolk ta seg av sluk og membran for å sikre at vann kun renner dit det skal.

Les også: Kan jeg pusse opp badet uten å bytte membran?

Ventilasjon er viktig for å hindre fukt. Undersøk hvilke muligheter du har. Finnes det eksisterende luftekanaler som kan brukes, eller må det settes inn ny vifte? Igjen, spør rørleggeren om råd!

Varme

De fleste av oss liker å ha det behagelig varmt når vi er på badet. Varmekabler i gulvet er for mange et naturlig førstevalg for å sikre jevn varme. Skal du gjøre det enklere, finnes det en rekke smarte og effektive reflektorovner eller sprutsikre panelovner som også sørger for at du får god temperatur på badet.

Planlegging av badet

Når du skal planlegge hvordan du plasserer dusj, toalett, servant og møbler, bør du vurdere plassering i forhold til vinduene i rommet. Hvordan er det med innsyn? Jeg regner med at du helst vil slippe å dusje eller gjøre andre nødvendige ærender uten å føle naboens nysgjerrige blikk på deg.

Be gjerne rørleggeren om hjelp til å tegne badet. Da ser du fort om ønskene dine fungerer i praksis. Har du har lyst til å prøve selv, finner du VBs tegneprogram her ».

Be om dokumentasjon

Her er et poeng som ikke kan understrekes nok: Både av hensyn til forsikring og ved videre salg er det viktig at du har dokumentasjon på arbeidene som er gjort. Det gjelder også utstyr som blir brukt i arbeidet.

Les mer: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr jeg har kjøpt selv?

Bygge bad og soverom i ett?

Det er jo ikke sikkert du trenger å gjøre om soverommet til bare bad heller! Kanskje kan det være begge deler? Det er fullt mulig å bygge bad og soverom i ett. Du har sikkert sett det på tv, i en reklame, eller i virkeligheten - kanskje på et hotell? Store soverom hvor badet er en integrert del av rommet, uten dører eller faste vegger mellom bade- og sovesone. Går du for en slik hybridløsning har du en garantert «wow-faktor» i hjemmet ditt!

Et annet alternativ som har vært vanlig i mange land lenge og som blir stadig vanligere også i norske hjem, er bad i tilknytning til soverommet. En-suite baderom som de kalles.

Alternativene kan altså være flere hvis du vil gjøre bad av soverommet eller andre rom, men det kommer jo helt an på boligen din og hva som i praksis lar seg gjøre. Rørleggeren kan vise deg mulighetene, og så vil budsjettet som regel sette rammene.

Begynn gjerne med å laste ned e-boken vår om å planlegge nytt bad, finn din nærmeste VB-rørlegger, eller benytt tegneprogrammet vårt for å komme i gang:

Tegn drømmebadet ditt her

Temaer: Bad


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg