Er byggets VVS-system rustet for ekstreme værforhold?

Av Morten Erichsen 2. mai 2024

Holdbare bad med våtromsnormen

 

Ekstreme værforhold er noe vi er godt vant med her i Norge, samtidig som dette stiller høye krav til bygninger og deres VVS-system. For å sikre at byggets VVS-system er rustet til å håndtere disse utfordringene, er det lurt å tenke forebyggende!

2023 var et år mange vil huske for sitt ekstremvær, med en rekke hendelser som utfordret både privatpersoner og bedrifter. Vintermånedene var særlig utfordrende med temperaturer som sank langt under gjennomsnittet, noe som førte til mange frosne og sprukne vannrør. Samtidig opplevde andre deler av landet rekordstore vannmengder, som resulterte i flere oversvømte kjellere og store vannskader.

Med klimaendringene kan vi ikke forvente at været vil bli mer stabilt fremover – heller tvert imot. Derfor er det viktig å være så godt forberedt som mulig for å unngå de største skadene.

Last ned e-bok: Slik kan du snu internkontrollen til noe positivt

Forstå VVS-systemets rolle under ekstreme værforhold

VVS-systemer, eller varme, ventilasjon og sanitærsystemer, spiller en viktig rolle i å opprettholde funksjonaliteten og sikkerheten i en bygning, særlig under ekstreme værforhold. Disse systemene er designet for å takle alt fra iskalde vintre til kritiske regnstormer, og sikrer at bygningens infrastruktur forblir intakt og brukerne er trygge. Likevel er det viktig å vite hvordan du ytterligere kan:

1.        Forebygge frostskader

I regioner med spesielt kaldt klima er risikoen for frostskader på vannrør en konstant bekymring. Uten tilstrekkelig beskyttelse, kan vannet i rørene fryse, utvide seg og til slutt sprekke, noe som kan føre til omfattende vannskade og dyre reparasjoner.

For å forebygge, er det viktig å isolere alle vannførende rør skikkelig. Dette gjelder både for rør som befinner seg innendørs i uoppvarmede områder som loft og kjellere, og for utendørsrør som kan være spesielt utsatt. I ubrukte rom med vannrør anbefales det å holde minimum 7 grader i de verste frostperiodene. I tillegg til tradisjonell utvendig rørisolasjon kan selvregulerende varmekabler langs rørene gi ekstra sikkerhet, som vil forhindre at temperaturen i rørene faller under frysepunktet.

2.        Forebygge fukt og kondens

God ventilasjon er viktig for å kontrollere fuktighetsnivåer innendørs for å forhindre kondens og muggdannelse. Dette kan ikke bare skade bygningens struktur, men også påvirke innendørs luftkvalitet og helse. Dette blir særlig viktig under ekstreme værforhold, som kan føre til økt fuktighet innendørs. Riktig ventilasjon sikrer kontinuerlig utveksling av tung luft inne mot frisk luft ute. Det fjerner i tillegg fuktighet i luften fra spesielt utsatte områder som bad og kjøkken, og bidrar til et sunt inneklima.

Investeringen i et godt ventilasjonssystem, som mekanisk ventilasjon med varmegjenvinning, kan både forberede luftkvaliteten og redusere energiforbruket ved å gjenvinne varme fra den utgående luftstrømmen.

3.        Sikre robuste dreneringssystemer

Effektive dreneringssystemer er kritiske for å håndtere store mengder nedbør og smeltevann, og for å forebygge vanninntrenging i bygninger og generell oversvømmelse på eiendommen.

En velfungerende drenering starter med et godt design som tar hensyn til både bygningens og terrengets spesifikasjoner, sikrer rask fjerning av vann fra kritiske områder, og beskytter fundamentet. Dette omfatter alt fra grunnmurssystemer som samler opp og leder vannet bort, til installasjon av tilbakeslagsventiler som forhindrer at kloakkvann strømmer tilbake under ekstrem nedbør.

Regelmessig vedlikehold, som å rense utløp og inspisere dreneringssystemet for blokkeringer, er et viktig tiltak for å sikre at systemet fungerer som det skal når det virkelig gjelder.

Les også: Har du en beredskapsplan for flom og vannskader?

Forebyggende VVS-tiltak alle burde følge

  1. Gjennomgå og oppdater VVS-systemet: Sørg for at VVS-systemet er oppdatert og i stand til å håndtere de ekstreme værforholdene i ditt område.

  2. Forebyggende vedlikehold: Regelmessig vedlikehold og en god serviceavtale kan forebygge mange vanlige problemer knyttet til ekstreme værforhold.

  3. Invester i overvåkning: Moderne teknologi tilby løsninger som kan overvåke ditt VVS-system og varsle deg om potensielle problemer før de blir for store.

  4. God dialog med forsikringsselskapet: Sørg for at du forstår dekningen din og ha en god dialog om eventuelle behov for oppgraderinger basert på ditt spesifikke behov og risiko.

Les også: Fem viktige VVS-funksjoner du må ta hensyn til i ditt nye næringsbygg

Hva dekker forsikringen ved ekstreme værforhold?

Sørg for at du forstår dekningen til bygget og har en god dialog om eventuelle behov for oppgraderinger basert på byggets spesifikke behov og risiko – før uværet slår inn. Forsikringspoliser varierer betydelig, derfor er det viktig å sikre at forsikringen dekker de potensielle risikoene knyttet til det geografiske området og bygningstype.

Forsikringsselskapet verdsetter forebyggende tiltak, og i mange tilfeller kan implementering av disse tiltakene redusere forsikringskostnaden. Dette inkluderer tiltak som regelmessig vedlikehold og service av VVS-systemet, oppgraderinger til mer robuste løsninger, og integreringen av et system som tidlig varsler om potensielle problemer.

Les også: Dette bør du ta med i en serviceavtale med rørleggeren

Den beste beskyttelsen mot ekstreme værforhold begynner med god planlegging og regelmessig vedlikehold. Ved å være forberedt, kan du sikre at byggets VVS-system står sterkt, uavhengig av hvordan klimaendringene vil påvirke været i årene som kommer.

New Call-to-action

Temaer: Drift og vedlikehold, VVS-installasjoner


Morten Erichsen's photo

Av: Morten Erichsen

Morten er leder for Proffmarkedet i VB Gruppen. Han har jobbet som daglig leder i Knut Malmberg AS på Gjøvik i 9 år. Morten har også sittet styret i Baderingen, og har vært med i Rørentreprenørene Norge. Han har tidligere innehatt roller gjennom 5 år i Niscayah Norge, og jobbet med produktutvikling, forretningsutvikling, markedsstrategi og salg. Morten har en Bachelor fra Handelshøyskolen BI, og har også erfaring som prosjektleder for en rekke større prosjektjobber.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg