5 tips som garantert vil redusere strømutgifter og varmtvannsforbruk i bygget ditt

Av Baard Aas 16. november 2017

VB_tips for å redusere strømutgifter og varmtvannsforbruk_Volden og Tollefsen_Kjetil Tunheim.jpg

Er du på jakt etter flere muligheter for å redusere driftskostnader? Tipsene i denne artikkelen vil garantert være viktige bidrag.  Og det handler selvfølgelig om vann og varme.

1. Hold oversikt med forbruket

Å holde oversikt over forbruket er et «must»: Kontroller vann- og strømforbruk mot historiske og forventede data. Og sjekk energimålerne i bygget*.

Finner du negative avvik som ikke har en naturlig forklaring? Da bør du se nærmere på avvikene. Undersøk om det kan være lekkasjer noe sted. Sjekk sikkerhetsventiler og vær obs på eventuelle suselyder. Kanskje er det koblet til utstyr med unødvendig høyt forbruk?

Les også: Urinalene som brukte vann for mer enn 60 000 kroner i året

2. Sjekk varmtvannsberederens tilstand

Er det en eller flere gamle varmtvannsberedere i bygget, må du holde øye med beredernes tilstand:

  • Får de jevnlig og nødvendig vedlikehold?
  • Må noen byttes ut?
  • Har berederne en størrelse som tilsvarer behovet dere har eller produserer de unødvendig mye varmt vann?

Vurder antall beredere, hvor store de er, og hvor de står. Er alt optimalt med tanke på forbruk og effektivitet, eller er det forbedringspotensial? I mange bygg er varmeanlegg modernisert. Likevel står det store beredere igjen og trekker strøm. Dette kan være et typisk eksempel på unødvendige kostnader.

3. Foreta jevnlig kontroll av ekspansjonskar

Ekspansjonskar bidrar til å holde trykket i varmeanlegg konstant slik at strømforbruket blir lavest mulig. Konsekvensen av å ikke etterjustere og holde gamle ekspansjonskar ved like, kan bli ustabilt trykk. Som igjen fører til høyere strømregninger.

Les mer: Har du et av disse kostnadsmonstrene i røranlegget ditt?

4. Kontroller isolasjon

For å unngå varmetap er det viktig at rørene for varmtvann er isolert – og at det er brukt riktig isolasjon. Er du usikker på hva som er riktig isolasjon, bør du rådføre deg med fagfolk. En ting er helt sikkert; Rør som er dårlig eller feil isolert, gir økte energikostnader.

5. Sørg for at varmeanlegget er godt innregulert

Varme- og kjøleanlegg som er godt innregulert kan redusere energikostnader med 5-10 prosent. Alle bygg med slike anlegg skal ha en innreguleringsrapport. Hva sier den om ditt bygg? Har dere ikke en slik rapport, er det sannsynligvis ingen som har regulert anlegget heller. Kontakt en rørlegger som kan få det gjort. Innregulering bør også kontrolleres når bygget har vært i drift en tid.

Oppsummering

Trenger du hjelp for å vurdere strøm- og varmtvannsforbruk, tilstand på varmtvannsberedere, ekspansjonskar, rørisolasjon og andre forhold knyttet til vann og varme, anbefaler jeg deg å ta kontakt med en VB-Rørlegger for en gjennomgang av bygget ditt. En årlig serviceavtale kan også være nyttig for å sikre at tekniske anlegg fungerer optimalt.

Tipsene vi har tatt for oss i denne artikkelen er hentet fra e-boken vår Gode råd om vann i næringsbygg. Her finner du flere gode råd for å sikre energieffektiv drift. Last den gjerne ned!

New Call-to-action

*Krav om energimålere for romoppvarming, ventilasjon og tappevann i boligblokker og yrkesbygg med sentrale varmeanlegg ble innført januar 2016, og er videreført i  TEK17

Temaer: Drift og vedlikehold


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle